Μετατρέποντας τον πληθωρισμό σε τέχνη …

Ένας καλλιτέχνης στην Αργεντινή μετατρέπει τα πληθωριστικά χαρτονομίσματα σε μικρά έργα τέχνης. Αλλάζει το χαρακτήρα τους και την αξία τους...

by Times Newsroom

Δίνοντας αξία στο χρήμα…

Τι κάνει κανείς όταν τα χρήματα δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο τυπώθηκαν; Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή πλησιάζει το 100% και εκτιμάται ότι το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Ο Αργεντινός καλλιτέχνης Σέρτζιο Ντίαζ έχει βρει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό: μετατρέπει τα χαρτονομίσματα σε μικρά έργα τέχνης.

Διάσημα μοτίβα

Τα μοτίβα που επιλέγει ο Σέρτζιο Ντίας είναι δημοφιλή. Για παράδειγμα χαρακτήρες από γνωστές ταινίες. Εδώ είναι ο Χάρι Πότερ, αλλά και άλλες υπερπαραγωγές έχουν την τιμητική τους στα πέσος.

Μπίζνες!

Πώς μπορεί να ζωγραφίζει στα χαρτονομίσματα; Το βλέπει ρεαλιστικά: «Είναι λογικό αυτή την εποχή να ζωγραφίζω στα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα εδώ στην Αργεντινή. Μπορώ να πουλήσω το χαρτονόμισμα πολύ περισσότερο από ό,τι αξίζει».

Ένας καρχαρίας μέσα από ένα δολάριο

Ωστόσο, ο Ντίαζ δεν χρησιμοποιεί μόνο πέσος από την Αργεντινή αλλά και χαρτονομίσματα από άλλες χώρες. Εδώ ο μεγάλος λευκός καρχαρίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ ξεπροβάλλει από χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου, το οποίο ταιριάζει και στη χώρα παραγωγής της ταινίας.

Πόλεμος των Άστρων

Και εδώ χρησιμοποιήθηκε το αμερικανικό νόμισμα. Αντί για μακρινούς γαλαξίες, ο Νταρθ Μάουλ από τον «Πόλεμο των Άστρων» κατέκτησε το χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου. Ο καλλιτέχνης Σέρτζιο Ντίαζ δεν ζωγραφίζει όμως μόνο κινηματογραφικούς ήρωες αλλά και αστέρια από την πραγματική ζωή, όπως ποδοσφαιριστές…

Δεν μπορεί να λείπει ο Μέσι!

Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει ένας άνθρωπος. Ο Λιονέλ Μέσι, ο εθνικός ήρωας της Αργεντινής που έκανε τη χώρα του να πανηγυρίσει κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο καλλιτέχνης θέλει να δώσει ελπίδα: «Η δουλειά μου αντικατοπτρίζει πώς βιώνεται ο πληθωρισμός, πώς εξαπλώνεται. Μας επηρεάζει όλους, τις ζωές μας και την αγοραστική μας δύναμη, τον τρόπο με τον οποίο ξεπερνάμε αυτήν την κρίση».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή