Μεξικό: Αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο

Ξύλινο κανό των Μάγια, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 1.000 ετών, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στο νότιο Μεξικό.

by Times Newsroom 1

Με ύψος πάνω από 1,6 μέτρα, το κανό βρέθηκε σχεδόν άθικτο, βυθισμένο σε μια πισίνα γλυκού νερού κοντά στην ερειπωμένη πόλη των Μάγια, Chichen Itza. Το ινστιτούτο αρχαιοτήτων του Μεξικού (Inah) λέει ότι μπορεί να το χρησιμοποιούσαν για την εξαγωγή νερού ή για τελετουργικές προσφορές.

Το σπάνιο εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών σε έναν νέο τουριστικό σιδηρόδρομο γνωστό ως «Τρένο των Μάγια».

Σε ανακοίνωσή της, η Inah ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης κεραμικά, ένα μαχαίρι και ζωγραφισμένες τοιχογραφίες στην επιφάνεια ενός βράχου. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού βοήθησαν στον εντοπισμό της ακριβούς ηλικίας και του τύπου του κανό, ανέφερε η δήλωση.

VIA REUTERS/INAH

Οι ειδικοί αναμένεται να κατασκευάσουν, επίσης, ένα τρισδιάστατο μοντέλο για να καταστεί δυνατή η κατασκευή αντιγράφων και να διευκολυνθεί η περαιτέρω μελέτη.

Ancient wooden Mayan canoe unearthed almost intact in Mexico

Ο πολιτισμός των Μάγια άκμασε πριν η Ισπανία κατακτήσει την περιοχή. Στην εποχή τους, οι Μάγιας κυβερνούσαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο σημερινό νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ και την Ονδούρα. Το σκάφος έχει χρονολογηθεί μεταξύ 830-950 μ.Χ., προς το τέλος της χρυσής εποχής του πολιτισμού των Μάγια.

Περίπου εκείνη την περίοδο, ο πολιτισμός των Μάγια υπέστη μια μεγάλη πολιτική κατάρρευση, που χαρακτηρίστηκε από την εγκατάλειψη των πόλεων γύρω από τη σύγχρονη Κεντρική Αμερική, αφήνοντας ερείπια από πανύψηλες πυραμίδες και άλλα πέτρινα κτήρια.

Καμία θεωρία για αυτήν την κατάρρευση δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, αλλά πιστεύεται ότι ένας συνδυασμός εσωτερικού πολέμου, ξηρασίας και υπερπληθυσμού συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Το λεγόμενο «Τρένο των Μάγια» είναι ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Andrés Manuel López Obrador, το οποίο θα περνά από πέντε νότιες πολιτείες του Μεξικού.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο θα βοηθήσει στην ανακούφιση της φτώχειας στην περιοχή, λένε οι υποστηρικτές του έργου. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει να βλάψει τα τοπικά οικοσυστήματα και τις άγνωστες τοποθεσίες ιστορικής σημασίας.

Με πληροφορίες του BBC/ photo tweet screenshot

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή