Μια αφίσα μεταμορφώνει όλη την Αθήνα σε υπαίθριο σινεμά

Αυτό τον πρωτότυπο τρόπο διάλεξε η street art καλλιτέχνης Ελλάδα Στασινόγλου για να μας μιλήσει για το προσφυγικό με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

by Times Newsroom

Η αφίσα με το μήνυμα «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι» που έχει εμφανιστεί εδώ και μερικές εβδομάδες κολλημένη πάνω σε κάδους σε όλη τη χώρα δεν είναι μια οποιαδήποτε αφίσα.  Πίσω από το χαρτί κρύβεται μια ιστορία η οποία, με ένα κλικ, εμφανίζεται με τη μορφή…ταινίας.

Αυτό τον πρωτότυπο τρόπο διάλεξε η street art καλλιτέχνης Ελλάδα Στασινόγλου για να μας μιλήσει για το προσφυγικό με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η αφίσα μέσα στο όμορφο χάος των Αμπελοκήπων

Εστιάζοντας στη σεξουαλική και επαγγελματική εκμετάλλευση και στο τράφικινγκ παιδιών η Στασινόγλου έφτιαξε μια αφίσα/ταινία για να μας υπενθυμίσει ότι η παιδική δουλεία είναι κομμάτι της προσφυγικής κρίσης, ανεξάρτητα από τόπο και εποχή.

Έτσι σε κάθε γειτονιά όσοι/ες σταθούν και σκανάρουν την αφίσα με το κινητό τους βλέπουν αμέσως να προβάλλεται μπροστά τους το πρώτο επεισόδιο της ιστορίας της Χάγιας, μιας προσφυγοπούλας από την Αφρική.

Στο τροπικό Μοσχάτο

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ακολουθήσουν και άλλα επεισόδια τα οποία θα ξεπροβάλλουν πάντα πάνω στο ίδιο εικαστικό.

Οι αφίσες-πόρταλ «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι» που έχουν κολληθεί για συμβολικούς λόγους σε κάδους απορριμμάτων από τη Δραπετσώνα μέχρι το Κολωνάκι, από τη Βούλα μέχρι τη Νέα Ιωνία, την Κηφισιά και το Μοσχάτο, την Καισαριανή και την Κυψέλη, χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) προκειμένου να δημιουργήσουν στο θεατή την εντύπωση ότι βρίσκεται στο κέντρο της όλης εμπειρίας.

Η αφίσα επαυξημένης πραγματικότητας για τα 100 χρόνια προσφυγικής κρίσης στη…Βούλα!

Εκτός από την κοινωνικοπολιτική διάσταση η αφίσα έχει και μια μεταφορική, η οποία αφορά στο ίδιο το μέσο επικοινωνίας, τον τρόπο που βλέπουμε και διαδρούμε με το περιβάλλον μας. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του κινηματογράφου το πολυμεσικό installation της Στασινόγλου μας καλεί να αναρωτηθούμε τι σημαίνει να βιώνουμε το χώρο μας με έναν εικονικό τρόπο, όπως αυτόν μέσα από τις προσωπικές τηλεφωνικές συσκευές μας.

Θυμηθείτε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πετάξετε τα σκουπίδια σας, μπορείτε με ένα κλικ να απολαύσετε την κινηματογραφική (εμπλουτισμένη με μυρωδικά) εμπειρία μιας ιστορίας που μας αφορά όλους κι όλες μας.

Δραπετσώνα

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Mόντρεαλ και ήρθε στην Ελλάδα το 2020. Το προηγούμενο έργο της, το app «STASISHELLAS», μια σατιρική πραγματεία χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2021 και διατίθεται δωρεάν σε Google Play και App Store.  www.stasishellas.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com