Μια άνοιξη που δεν κρύβεται, ούτε βιάζεται…

by ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

Φωτογραφία: Νατάσα Χριστοπούλου

  • Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

Καλημέρα! Δεν με ενοχλεί ο εγκλεισμός, για να ακριβολογώ κι επειδή δεν μου αρέσει η λέξη “καραντίνα” διότι μου θυμίζει την… ομόηχη, “καραμπίνα”. Έχω σπουδάσει την απομόνωση, μένω εκτός έτσι η αλλιώς, συμβιώνω με την άνοιξη προς ώρας, με τα γατιά, τα ψυχανθή, τα κατσαρολικά και τις μπουγάδες μου. Χθες ξεκίνησα μια γενναία φασίνα, αργά, νωχελικά σχεδόν, με τεμπο και προσήλωση στα “εργαλεία” της οικοκυρικής.

Σήμερα θα συνεχίσω κι όπου με βγάλει. Έπεσα με μανία πάνω στα ξεσκονόπανα και τα γυαλιστικά, τα σφουγγαρόπανα και τη Siemens, (πάντα ένας-δυο Γερμανοί στο σπίτι, υπενθυμίζουν την… πολιτική, που εγκαθιδρύει διαρκώς στο μικρόκοσμό μου την ουσία). Οχι, δεν τα έχω με τα έθνη, αλλά βρ΄αδερφέ να μην υπάρχει ούτε μια φάμπρικα στην Ψωροκώσταινά μας να φτιάχνει μάσκες… το θεωρώ δηλωτικόν της… γεωπολιτικής, έτσι όπως παραφράζεται και μεταφράζεται στον καιρό μας.

Δεν άκουσα σήμερα το πρωί την καμπάνα του Αη Γιάννη, του μικρού ναού του οικισμού μας. Μπορεί να μη λειτούργησε, ή να βαριακούω καθώς μεγαλώνω. Από το παράθυρό μου βλέπω το καμπαναριό… Ησυχες μέρες, γεμάτες μια φοβική σιωπή, μια αόρατη απειλή τριγύρω, κι εγώ δεν αισθάνομαι ότι κινδυνεύω… Έτσι ανέμελη τριγυρνώ, έτσι θα συνεχίσω.

Χθες ο καλός μου κούρεψε την αγριάδα. Λίγο πριν μπει η μηχανή και μοσχοβολήσει η κουρεμένη χλόη, μάζεψε τζοχιά, πεντατρύφερα. Τρεις κατσαρόλες χόρτα η συγκομιδή, λουσμένα με δικό μας λάδι και αρωματισμένα με δικά μας λεμόνια, θα μπουν στο τραπέζι… Ψευδαίσθηση της αυτάρκειας, ίσως… Είναι η άνοιξη που εισβάλλει εδώ στα νοτιοδυτικά της Βαλκάνιας χώρας, μια άνοιξη που δεν κρύβεται, ούτε βιάζεται.

Μια άνοιξη που φταρνίζεται, αποκορδίζεται τα πρωϊνά, μετά τον γλυκό ύπνο, μια άνοιξη συναχωμένη, που ακουμπά τις ροές της πάνω στη γη, πάνω στο τριχωτό των γατιών… Τα γατάκια μου κυλιούνται με οίστρο στο χώμα, στην πρασινάδα, χαϊδεύουν με το μουσούδι τους λάγνα τα χαμηλά κλαριά, κι ύστερα γλείφονται στον ήλιο με προσήλωση οικοκυρική, για την κάθαρση!

Αυτή η άνοιξη που ξέρω, πάντα συνοδοιροπούσε με τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Πάντα τέτοια εποχή αποκαθηλώνω τη σύνοψη απ΄τη βιβλιοθήκη, μια σύνοψη που μου είχε χαρίσει ο πατέρας μου, το 1974, όταν ανέβηκα στην Αλεξανδρούπολη για διακοπές. Μου είχε πει: ” Πάρτην, φύλαξέ τη, διάβασέ την, έχει ωραία λόγια,… Είναι ποιήματα.” Πολλές φορές, άνοιγα το βιβλιαράκι και διάβαζα: “Ασπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε, …η των απηλπισμένων μόνη ελπίς και των πολεμουμένων βοήθεια…”

Είναι η άνοιξη άσπιλη, κι μας την πολιορκεί ο ιός. Κοινωνώ τα αντισώματα των οικόσιτων. Τους λέω; “Δείξτε μου το αντίσωμα σας να γιατρέψω τον ντουνιά, κι εγώ θα σας φτιάξω φιλετάκια με ρύζι.” Αυτά με κοιτάζουν καθώς γλείφονται στον ήλιο…

Κάθε χρόνο, μια από τις Παρασκευές των Χαιρετισμών, πήγαινα στον Αη Γιάννη. Κι έψελνα στον ρυθμό των ψαλτών:

” Χαίρε, βλαστού αμαράντου κλήμα. Χαίρε, καρπού ακηράτου κτήμα.
Χαίρε, γεωργόν γεωργούσα φιλάνθρωπον. Χαίρε, φυτουργόν της ζωής ημών φύουσα.
Χαίρε, άρουρα βλαστάνουσα ευφορίαν οικτιρμών, χαίρε, τράπεζα βαστάζουσα ευθηνίαν ιλασμών.”

Τουθ΄όπερ πράττω και σήμερα, άνευ πολλών διατυπώσεων…
Η Παναγιά, είναι η άνοιξη, και η άνοιξη μια Παναγιά…

Υ.Γ. Μου λείπει η Νατασώ και η Ελενίτσα! Πόσο μου λείπουν, τώρα που δεν μπορώ να πάω να τις δώ!

The following two tabs change content below.
ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

Η Ελένη Σκάβδη είναι δημοσιογράφος και ζει στην Αμαλιάδα. Φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε σε εκδοτικές προσπάθειες στη διάρκεια των δεκαετιών '70 και '90, διάστημα που έζησε στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του "Θούριου", περιοδικό που εξέδιδε η Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού, συνεργάστηκε με το περιοδικό Κάπα και στην εβδομαδιαία εφημερίδα Εποχή. Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά της, με τον τίτλο "Εκείνη η Πόλη". Συνεργάστηκε και με την εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή