Μια γροθιά Γαλλία – Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές απειλές – «Τα κράτη – μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα»

Παρέμβαση της Γαλλίας για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά οδηγούν σύσσωμα τα κράτη-μέλη της νότιας Ευρώπης στο πλευρό της χώρας μας.

by Times Newsroom

Όπως ανέφεραν σήμερα Τετάρτη (28/9) από το Παρίσι διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή, στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές του Παρισιού, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η τελευταία Ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρυσι στην Αθήνα.

Ελληνοτουρκικά: Τραβάει και πάλι το σκοινί ο Ακάρ 

Σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα προχώρησε πάντως ο Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια στρατιωτικής εκδήλωσης.

«Αυτός ο κακός γείτονας που με κάθε ευκαιρία μας κατηγορεί στους άλλους τηρεί εχθρική στάση απέναντι μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια στρατιωτικής εκδήλωσης.Σε άλλο σημείο, ο Ακάρ επισήμανε πως «με την πρόκληση κάποιων και δυστυχώς με τη συνεννόηση της ΕΕ, ανέλαβε τον ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδότησε την αστάθεια στην περιοχή με πρωτόγνωρες, παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις και πρακτικές».

Ειδικότερα, ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε τις γνωστές κατηγορίες σε βάρος της Αθήνας λέγοντας: «H Ελλάδα αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της κακής γειτονίας. Δυστυχώς, συνεχίζουν με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική και συνεχίζει επίσης την επεκτατική και επιθετική πολιτική. Η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση, με θράσος κατηγορεί την Τουρκία. Αυτό είναι υποκρισία, είναι διπρόσωπη στάση. Αυτός ο κακός γείτονας που με κάθε ευκαιρία μας κατηγορεί στους άλλους τηρεί εχθρική στάση απέναντι μας».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας: «Βάζουν στην άκρη τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και συσσωρεύουν όπλα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Με την πρόκληση κάποιων και δυστυχώς με τη συνεννόηση της ΕΕ, ανέλαβε τον ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδότησε την αστάθεια στην περιοχή με πρωτόγνωρες, παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις και πρακτικές και σπατάλησε τους πόρους των δικών της ανθρώπων σε μια μάταιη προσπάθεια.να πάρουμε τα όπλα μόνο και μόνο από ανησυχία για το πολιτικό τους μέλλον μέλλον».

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη: «Επεκτάθηκε τρεις φορές σε επτά στάδια από την ημέρα ίδρυσής της, μπήκε κάτω από τη μύτη μας, κατηγορώντας την Τουρκία για επεκτατισμό και μιλάει με μεγάλη αλαζονεία για “Νεο-Οθωμανική πολιτική”, δημιουργούν πλασματικές συμμαχίες και παραχωρεί τα εδάφη της, και μετά κρύβεται πίσω από τους άλλους και επιχειρεί να μας δείξει πυγμή, αφαιρεί τα δικαιώματά της τουρκικής μειονότητας τους και αγνοώντας την τουρκική ύπαρξη, προσπαθεί να τους εκφοβίσει με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, διαπράττοντας συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας.

Συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και τους παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη, απωθούν ανελέητα τους πρόσφυγες, βυθίζουν τις βάρκες τους στα κρύα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου. Όλοι με ευφυΐα και συνείδηση κατανοούν το αληθινό πρόσωπο και τις προθέσεις εκείνων που σκοτώνουν και μετά μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα με αδίστακτο τρόπο».

Και η επιθετική ρητορική του Ακάρ ολοκληρώθηκε με την επανάληψη όσων είχε πει ο Ερντογάν από τον ΟΗΕ: «Η μάστιγα των αθώων ανθρώπων στηρίζεται στους Έλληνες πολιτικούς. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρός μας, οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Ελλάδα που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και να πουν “σταματήστε” σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αυτοί οι υποκριτές δεν παίρνουν μαθήματα από την ιστορία. Μπορεί να ξέχασαν ποια ήταν η μοίρα τους όταν έστειλαν τα παιδιά τους σε αυτές τις χώρες πριν από 100 χρόνια με ενθουσιασμό για περιπέτεια, αλλά μπορεί να ξέχασαν ότι κάποιοι λάτρεις της περιπέτειας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην κρεμάλα, αλλά ας σας το θυμίσουμε στο όνομα της καλής γειτονίας. Συνειδητοποιήστε τη σοβαρότητα αυτής της δουλειάς. Σταματήστε να πηγαίνετε με λάθος δρόμο. Αποφύγετε τις προβοκάτσιες που θα προκαλέσουν καταστροφή. Μην κατεβείτε στο πηγάδι με το σχοινί κάποιου άλλου».

Ελληνοτουρκικά: Πληρωμένη απάντηση από τον πρώην ΥΕΘΑ

Τις διαρκείς εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα σχολίασε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, χαρακτήριζοντάς τις «πρωτόγνωρες».

«Το εάν υπάρχει φόβος για την τουρκική προκλητικότητα, δεν μπορεί να το πει κάποιος με σιγουριά, υπάρχει όμως ανησυχία. Οι δηλώσεις του Ερντογάν, και η επιμονή του σε αυτές τις δηλώσεις είναι πρωτόγνωρες. Ξέρουμε ότι επιδιώκει να κερδίσει κάποια πράγματα, ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγική, και με λογικές εξηγήσεις φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι πιέζει προκειμένου αυτό το διάστημα, να προχωρήσουν οι επιδιώξεις του και να κερδίσει ορισμένα πράγματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Αποστολάκης στην Κοινωνία Ώρα Mega.

«Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την ενέργεια. Η Ευρώπη, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Η ενέργεια που λείπει από την Ευρώπη, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα από πού θα την προμηθευτεί. Η ενέργεια λοιπόν, που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική και φαίνεται ότι είναι αυτή που λύνει και το πρόβλημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι έρευνες που έχει κάνει ο Ερντογάν και οι πληροφορίες του, δείχνουν ότι στις δικές του περιοχές που δικαιωματικά του ανήκουν, δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Οπότε ξέρει πού υπάρχουν, και πιέζει με αυτόν τον τρόπο και δείχνοντας ότι “είναι εδώ”. Μία άλλη πίεση είναι ότι θέλει να πάρει τα εξοπλιστικά που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ. Τα F-16 που έχει ζητήσει, και η προσπάθειά του να μπει στη διεκδίκηση των F-35, με συνεχείς πιέσεις και έχει και την Ρωσία απέναντι σαν αντιστάθμισμα», συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Για τις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδος, τόνισε πως, «όταν κάποιος απειλεί και απειλεί με εμμονή, δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψιν σου. Λογικά λέμε ότι δεν επιτρέπουν οι συγκυρίες και η διεθνής κατάσταση για να το κάνει, αλλά δεν λειτουργούν όλοι λογικά. Το ίδιο λέγαμε και για την Ρωσία ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία. Δεν λέμε ότι θα επιτεθεί ο Ερντογάν και ότι είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο. Κάθε εξέλιξη έχει σχέση με το πώς τη διαχειρίζεσαι και μέχρι που το φτάνεις. Εάν εμείς είμαστε σοβαροί, δεν κάνουμε λάθη, είμαστε ενωμένοι και δεν έχουμε αντίθετες και διαφορετικές απόψεις, πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. Παίζει ρόλο η κατάσταση και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν ό, τι προκύψει».

Ελληνοτουρκικά: «Δεν θα κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για κάτι που είναι δικό μας»

Για το ενδεχόμενο να κάτσει η Ελλάδα και να διαπραγματευτεί με την Τουρκία ο κ. Αποστολάκης ήταν κάθετος.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία κάτι το οποίο είναι θεσμοθετημένο και το έχουμε δικαιωματικά με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για κάτι που είναι δικό μας, δεν σηκώνει κουβέντα αυτό το θέμα. Θέματα που είναι ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν συζητούνται και αυτή είναι η δυσκολία. Πρέπει να υπογραφεί ένα προσύμφωνο με βάση το οποίο θα πάμε να διεκδικήσουμε ή να δικαστεί η υπόθεση στη Χάγη. Μέχρι τώρα οι αξιώσεις των Τούρκων δεν είναι τέτοιες που μας επιτρέπει να το κάνουμε», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Αποστολάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε κάποια λόγια του, τα οποία παρερμηνεύτηκαν και τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής μου, έγινε ένα λάθος. Αφαιρέθηκε ένα “δεν”, το οποίο άλλαξε το νόημα της συνέντευξης. Φάνηκε δηλαδή ότι εγώ θεωρώ ότι έχουμε περιθώρια να συζητήσουμε για τα θέματα της αποστρατικοποίησης. Εγώ είπα εντελώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο ή περιθώριο. Βέβαια κάποιοι βιάστηκαν να αρπάξουν αυτό το λάθος και να εμφανίσουν κάποια δημοσιεύματα ή διάφορες θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με εμένα. Βλέπετε πόσο εύκολα “δολοφονούνται χαρακτήρες” και διαστρεβλώνονται τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Βεβαίως και με πείραξε, δεν έχω ποτέ τέτοια πρόθεση ούτε έχω κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις. Είναι τελείως αντίθετο με τις απόψεις και τις θέσεις μου. Δεν ταλαντεύομαι σε αυτά τα πράγματα. Την άλλη φορά μάλιστα που δώσαμε κάτι ρωσικά τεθωρακισμένα στα νησιά είπα ότι πριν φύγουν από τα νησιά πρέπει να αντικατασταθούν. Είπα ότι δεν πρέπει να φύγει τίποτα χωρίς να αντικατασταθεί», τόνισε με σαφήνεια.

Οικονόμου: «Ούτε φοβόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε» – Η Τουρκία θέλει να χάσουμε την ψυχραιμία μας

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσει του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να χάσει την ψυχραιμία της η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας έχει αυξήσει την ισχύ της και στο πεδίο έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι δίαυλος επικοινωνίας πάντα θα πρέπει να υπάρχει και να συζητάμε. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι η άλλη πλευρά έχει επιλέξει να δηλητηριάζει τα μυαλά των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.

«Συντεταγμένα και αποτελεσματικά διευρύνουμε την πολιτική μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,

Για το ενδεχόμενο συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απίθανο, όμως κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει μέχρι τότε.

Καλό για όλους, είπε, είναι να είμαστε μέρος της λύσης. Η αστάθεια και ο αναθεωρητισμός του Πούτιν δεν πρέπει να αναπαραχθεί, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή