Μια πρώτη ματιά στο εκλογικό αποτέλεσμα

Στόχος μας είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνει ξανά πρωταγωνιστής για εθνική στρατηγική και με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, για κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου, για βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Τώρα απαιτείται ακόμα πιο έντονος πολιτικός αγώνας!

  • Του Νίκου Τσούλια

Μπορούμε να αποτυπώσουμε κάποιες πρώτες σκέψεις, κάποια συμπεράσματα με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου 2023.

α) Είναι ισχυρή η πολιτική επικράτηση της Ν.Δ. Πρόκειται για μια επικράτηση, που έχει συντηρητικά χαρακτηριστικά – ανεξάρτητα από τις θεωρητικές αναφορές της περί κέντρου κλπ. Σε αυτό συνέβαλε και η καθολική στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με έναν πρωτόγνωρο και απροκάλυπτο τρόπο. Η νίκη της έγινε πολύ εύκολη λόγω του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια στόματος του αρχηγού του έφτασε ακόμα στο σημείο να τάξει σε όλους τους υποψήφιους εισαγωγή στα πανεπιστήμια με νομοθετική ρύθμιση χωρίς καμιά προϋπόθεση βαθμολογίας!

Καταδείχτηκε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο μέγας χορηγός του κ. Μητσοτάκη… Ο συντηρητικός ορθολογισμός – ακόμα και μέσα στην ταξική και τοξική πολιτική της Ν.Δ. της ακρίβειας και της όξυνσης των ανισοτήτων, των υποκλοπών και της τραγωδίας των Τεμπών – επικράτησε κατά κράτος στον αριστερό λαϊκισμό.

β) Έχουμε πρωτόγνωρη ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για κατάρρευση ενός σχήματος, που δεν είχε ποτέ σαφή πολιτική φυσιογνωμία, γι’ αυτό και συνεργάστηκε και κυβέρνησε τόσο αγαστά με την ακροδεξιά. Εμφανιζόταν ταυτόχρονα και ως αριστερά (και μάλιστα και ως αντισυστημική!!) και ως κεντροαριστερά. Η υβριδική του φυσιογνωμία δεν ήταν δυνατόν να αποκρυφτεί από το δέλεαρ που προκαλούσε η συσπείρωση της εξουσίας. Ήταν πάντα ένα ρεύμα λαϊκισμού. Κάποτε θα άρχιζε να ξεφουσκώνει, να αποδομείται. Τώρα φυσικά θα αρχίσουν και τα όργανα, που θα περιλαμβάνουν κρίσιμα ζητήματα και φυσικά και τον αρχηγό του.

γ) Έχουμε σημαντική άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής. Τώρα ισχυροποιείται η πολιτική ανάπτυξη της Σοσιαλδημοκρατίας με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει ως αφετηρία της τα προηγούμενα ανοδικά βήματα με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Η εντατικοποίηση του ιδεολογικού και προγραμματικού μας λόγου θα φέρει την ηγεμονία του κόμματός μας στον παραδοσιακό κοινωνικό μας χώρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα και την πολιτική μας ευθύνη. «Σήμερα, έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να τελειώνουμε με τη διχόνοια και την τοξικότητα. Έχουμε χρέος η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα, ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Έχουμε χρέος να έρθουν καλύτερες μέρες, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και με βιώσιμη ανάπτυξη».

δ) Στην αριστερά επικρατεί με σαφή τρόπο το Κ.Κ.Ε. Τα διάφορα σχήματα, που κινούνται στην αριστερά, δεν έχουν δώσει καμιά εικόνα προοπτικής. Είναι προσωποπαγή και εκφράζουν ακτιβισμό και κλίμα διάφορων «επαναστατών» της εποχής της κρίσης.

ε) Συνεχίστηκε και εδραιώνεται η μεγάλη αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες. Πρόκειται για μείζον πρόβλημα για τη δημοκρατία μας, για τον κοινοβουλευτισμό, για το πολιτικό μας σύστημα. Η απογοήτευση και η απομάκρυνση από την πολιτική ζωή και από τη δημόσια συμμετοχή πάντα και παντού ευνοεί τον συντηρητισμό.

στ) Η απλή αναλογική, που ήταν το απόλυτο θέσφατο της αριστεράς και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί δεκαετίες, αποδείχτηκε μπούμερανγκ για τους υπερασπιστές του.

Οι εκλογές έχουν συνέχεια. Με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική μας ισχυροποίηση, ο αγώνας μας τώρα θα ενταθεί. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών. Στόχος μας είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνει ξανά πρωταγωνιστής για εθνική στρατηγική και με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, για κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου, για βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Τώρα απαιτείται ακόμα πιο έντονος πολιτικός αγώνας!

*Ο Νίκος Τσούλιας είναι Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή