Μιανμάρ: Εκλογές υπόσχεται η χούντα

by Times Newsroom 1

Νέες πολυκομματικές εκλογές υποσχέθηκε ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε ειδικό απεσταλμένο που θα ορίσει η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ο Χλάινγκ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα έξι μήνες αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές, στην οποίες ο στρατός διατεινόταν πως έγινε νοθεία. Τις κέρδισε με μεγάλη διαφορά το κυβερνών κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές.

«Εγγυώμαι την ίδρυση μιας ένωσης βασισμένης στη δημοκρατία και τον ομοσπονδιακό κόσμο», δήλωσε ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

«Η Μιανμάρ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ASEAN, εντός του πλαισίου της ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ASEAN στη Μιανμάρ», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN συναντώνται αύριο Δευτέρα με στόχο, σύμφωνα με διπλωμάτες, να καταλήξουν στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου που θα κληθεί να συμβάλει να τερματιστεί η βία και να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και των αντιπάλων της.

Τον Απρίλιο, η χούντα είχε συμφωνήσει σε μια «συναίνεση» σε πέντε σημεία με την ASEAN , η οποία ζήτησε να σταματήσει η βία, να εκκινήσουν πολιτικές συνομιλίες και να καθοριστεί ένας περιφερειακός ειδικός απεσταλμένος.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι τερματίζοντας τις δεκαετείς προσπάθειες της χώρας προς τη δημοκρατία.

Η χούντα έχει εδραιώσει τη θέση της μετά από βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους, οι οποίες συνεχίστηκαν σε περιορισμένη μορφή παρά τη βία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 1.000 άνθρωποι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή