Μιανμάρ: Ποιοι είναι οι τέσσερις που εκτελέστηκαν- Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Αυτό το σκληρό και οπισθοδρομικό μέτρο αποτελεί μέρος της παρατεινόμενης εκστρατείας καταστολής που οι στρατιωτικοί διεξάγουν σήμερα εναντίον του δικού τους λαού

by Times Newsroom

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση από τη χούντα της Μιανμάρ τεσσάρων κρατουμένων, εκ των οποίων ένας πρώην βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «σκληρό και οπισθοδρομικό».

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις- στις οποίες προχώρησε η στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση- σε διάστημα πάνω από τρεις δεκαετίες.

Οι τέσσερις άνδρες που εκτελέστηκαν είναι:

  • δύο ακτιβιστές υψηλού προφίλ: ο 41χρονος Kyaw Min Yu, γνωστός και ως Ko Jimmy, ο οποίος έγινε γνωστός στις φοιτητικές εξεγέρσεις το 1988 και ο 53χρονος Phyo Zeya Thaw, ένας καλλιτέχνης της hip-hop που έγινε μέλος του κοινοβουλίου και θαυμαζόταν ευρέως από τους νεαρούς στη Μιανμάρ.  Οι Phyo Zeya Thaw και Ko Jimmy καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της τρομοκρατίας, σε δίκες κεκλεισμένων των θυρών.
  • οι άλλοι δύο άνδρες που εκτελέστηκαν είναι οι Hla Myo Aung και Aung Thura Zaw, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία ενός φερόμενου πληροφοριοδότη του στρατού.

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου καθώς παρά τις εκκλήσεις από όλο τον κόσμο, οι στρατιωτικοί προχώρησαν στις εκτελέσεις αυτές χωρίς κανένα σεβασμό στ΄ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το σκληρό και οπισθοδρομικό μέτρο αποτελεί μέρος της παρατεινόμενης εκστρατείας καταστολής που οι στρατιωτικοί διεξάγουν σήμερα εναντίον του δικού τους λαού», δήλωσε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωση.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το 1962, αλλά σταδιακά χαλάρωσε την εξουσία του, επιτρέποντας να πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές και την είσοδο στη χώρα διεθνών εταιρειών, που εισήγαγαν στη Μιανμάρ την ψηφιακή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με επικεφαλής τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, η αντιπολίτευση από το National League for Democracy ανήλθε στην εξουσία το 2015, αλλά η διακυβέρνησή της ήταν βραχύβια καθώς ο στρατός ανέκτησε βίαια τον έλεγχο τον Φεβρουάριο του 2021.

Νωρίτερα τις εκτελέσεις καταδίκασαν επίσης οι ΗΠΑ και η Γαλλία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την ειδεχθή εκτέλεση από το βιρμανικό στρατιωτικό καθεστώς ακτιβιστών της δημοκρατίας και εκλεγμένων ηγετών», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας σε ανακοίνωση. «Καλούμε το καθεστώς να σταματήσει αμέσως τη βία, να απελευθερώσει αυτούς που κρατούνται άδικα και να επιτρέψει μια ειρηνική επιστροφή στη δημοκρατία, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βιρμανικού λαού».

Και η Γαλλία «καταδίκασε έντονα» τις εκτελέσεις «τεσσάρων πολιτικών κρατουμένων» στη Βιρμανία, όπως δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ενώ καμιά εκτέλεση δεν είχε καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, οι εκτελέσεις αυτές συνιστούν σημαντική οπισθοδρόμηση και ένα νέο στάδιο στην κλιμάκωση των ωμοτήτων που διαπράττει η χούντα της Βιρμανίας μετά το πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος Αν-Κλερ Λεζάντρ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή