Μιχάλης Κατρίνης: «Δεν έχουν θέση στη Βουλή εγκληματικά στοιχεία και επίγονοι του ναζισμού»

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο ΣΚΑΙ 100,3 FM και  στην ενημερωτική εκπομπή του Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου

by Times Newsroom

Για τα περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν στα Πανεπιστήμια, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

To ΠΑΣΟΚ έχει εγκαίρως και ξεκάθαρα διατυπώσει την θέση του, σε ό,τι αφορά τα περιστατικά ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και τους τρόπους καταπολέμησής τους.
Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και ολομέτωπα τάσσεται εναντίον τέτοιων συμπεριφορών, που υποβαθμίζουν, προσβάλλουν και αδικούν το ελληνικό κράτος, όπως και το ελληνικό πανεπιστήμιο, τη στιγμή που οι απόφοιτοί του είναι περιζήτητοι εντός και εκτός της χώρας.
Όμως τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται, εξαιτίας των αναποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης: ούτε ένα μήνα μετά την εκλογή της Μητσοτάκη, τον Αύγουστο του 2019, η ΝΔ έφερε ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου, με τον πρωθυπουργό να θριαμβολογεί ότι θα βάλει τέλος στο «άσυλο της ανομίας», εντός των ακαδημαϊκών χώρων.
3,5 χρόνια αργότερα, θα πρέπει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να κάνουν μια ειλικρινή αυτοκριτική ως προς τι επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα, γιατί ο απολογισμός έχει ήδη γίνει από τους πολίτες…

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε:

Η άποψη του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι ξεκάθαρη: όποιος λέει ότι επιθυμεί πολιτική σταθερότητα, θα πρέπει να το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, σεβόμενος την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Οι μετεκλογικές συνεργασίες προκύπτουν στη βάση προγραμματικών συζητήσεων και συγκλίσεων και όχι στη βάση διλλημάτων και «τελεσιγράφων», γύρω από το πρόσωπο που θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός.
Τόσο ο νυν πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα πρέπει να σταθμίσουν αν η χώρα, δεδομένης της γεωπολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, μπορεί να μείνει σε καθεστώς πολιτικής αστάθειας επί δύο και πλέον μήνες.

Για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε: 

Πέρα από τις οποιεσδήποτε επιμέρους –ακόμη και έντονες- διαφωνίες τους, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πάντοτε τάχθηκαν απέναντι στις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής.
Αυτή η κοινή στάση πηγάζει, όχι μόνο από τον σεβασμό που οφείλουμε στο πολίτευμα και τη δημοκρατία, αλλά και από το γεγονός ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, αποδεδειγμένα, προέβησαν σε εγκληματικές-κακουργηματικές πράξεις, με βάση τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.
Το σύνολο του πολιτικού συστήματος οφείλει με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και με τον ορθό θεσμικά τρόπο –όχι βάσει της ναζιστικής ιδεολογίας των στελεχών της Χ.Α., αλλά βάσει συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων που πιστοποιούν την εγκληματική τους δράση – να μην επιτρέψει την επαναφορά στη Βουλή κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων που φορούν πολιτικό «μανδύα».
Το αίτημα αυτό πρέπει να είναι καθολικό, καθώς βρίσκεται πέρα και πάνω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση και προεκλογική εκμετάλλευση.
Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στον χώρο του κοινοβουλίου αυτά που ζήσαμε την επταετία 2012-2019, όταν τα μέλη της Χρυσής Αυγής –εντός και εκτός Βουλής- κακοποιούσαν καθημερινά το πολίτευμα, τον δημοκρατικό διάλογο, αλλά και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μερίδας συμπολιτών μας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή