Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Η Δύση και η Ε.Ε να αντιληφθούν ότι η ενιαία στάση προϋποθέτει ενιαίους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση.’’

Αναθεωρητική δύναμη, όμως, δεν είναι μόνο η Ρωσία στην παρούσα φάση. Είναι και η Τουρκία.Και το έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα

by Times Newsroom

Στους κινδύνους που αναδεικνύονται από την εισβολή στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.

‘’Ο κ.Πούτιν δεν αμφισβητεί απλά το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, αλλά υλοποιεί μια αναθεωρητική πολιτική επαναχάραξης των συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας.Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εισβολή και κατοχή εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους.Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν εταίροι και σύμμαχοι μας.

Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία αποδείχθηκαν πολύ ηπιότερες από αυτές που θα ανάγκαζαν τον κ. Πούτιν να ανακρούσει πρύμναν και να αποδεχθεί το δρόμο της διπλωματίας.

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις προκλητικές και επεκτατικές της κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, βέβαια, δεν υπήρξαν ούτε κατ’ επίφαση κυρώσεις. Είναι καιρός η Δύση και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι η ενιαία στάση προϋποθέτει ενιαίους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.

Άσκησε κριτική στη στάση και στην αντίδραση της Ευρώπης , επισημαίνοντας ότι ‘’ η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο γεωπολιτικό πεδίο, όσο δε διαθέτει και δεν εφαρμόζει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όσο υπάρχουν στενά και αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών-μελών της, όσο δεν προχωρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης. ‘’

Αναφερόμενος στη χθεσινή σύνοδο κορυφής , ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι ΄΄η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει οικονομικά τις χώρες-μέλη της και τις οικονομίες τους για να αντέξουν το βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραπέμπει απλά το θέμα στην Επιτροπή και στο Eurogroup και δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες από την κυβέρνηση.

Δεν μπορεί εν μέσω αυτής της κρίσης να μας ζητείται μια δημοσιονομική περιστολή ,δηλαδή διακοπή των οικονομικών ενισχύσεων, ούτε βέβαια και να προαναγγέλεται άμεση επιστροφή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα . Είναι αδιανόητο να μην εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας για το έλλειμμα’’

Ο Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες ενώ αναφέρθηκε στα 3 άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών που προτείνει το ΚΙΝΑΛ:

1ον) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι αγρότες και παράγουν.

2ον) Επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην αυξάνεται ανεξέλεγκτα το κόστος για τους αγρότες.

3ον) Κάλυψη ενός μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Παράλληλα κατέθεσε ένα περίγραμμα των προγραμματικών θέσεων και προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα , αναφερόμενος και στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.’’

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ του Επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή στην επίκαιρη επερώτηση για τους αγρότες

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

‘’ Ο κ.Πούτιν δεν αμφισβητεί απλά το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, αλλά υλοποιεί μια αναθεωρητική πολιτική επαναχάραξης των συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας.Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εισβολή και κατοχή εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους.Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν εταίροι και σύμμαχοι μας.’’

Για την απειλή που συνιστούν και άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία

΄΄ Αναθεωρητική δύναμη, όμως, δεν είναι μόνο η Ρωσία στην παρούσα φάση. Είναι και η Τουρκία.Και το έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα.

Ο ίδιος ο κ.Ερντογάν είναι αυτός που το 2017, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάννης, είχε δηλώσει ότι «όταν αλλάζουν τα πάντα, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».

Για τη στάση και την αντίδραση της Ευρώπης

‘’ Η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο γεωπολιτικό πεδίο, όσο δε διαθέτει και δεν εφαρμόζει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όσο υπάρχουν στενά και αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών-μελών της, όσο δεν προχωρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης. ‘’

Για τις αποφάσεις της χθεσινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε

‘’ Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει οικονομικά τις χώρες-μέλη της και τις οικονομίες τους για να αντέξουν το βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραπέμπει απλά το θέμα στην Επιτροπή και στο Eurogroup και δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες από την κυβέρνηση.

Δεν μπορεί εν μέσω αυτής της κρίσης να μας ζητείται μια δημοσιονομική περιστολή ,δηλαδή διακοπή των οικονομικών ενισχύσεων, ούτε βέβαια και να προαναγγέλεται άμεση επιστροφή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα . Είναι αδιανόητο να μην εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας για το έλλειμμα’’

Για το ζήτημα των κυρώσεων

‘’ Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία αποδείχθηκαν πολύ ηπιότερες από αυτές που θα ανάγκαζαν τον κ. Πούτιν να ανακρούσει πρύμναν και να αποδεχθεί το δρόμο της διπλωματίας.

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις προκλητικές και επεκτατικές της κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, βέβαια, δεν υπήρξαν ούτε κατ’ επίφαση κυρώσεις. Είναι καιρός η Δύση και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι η ενιαία στάση προϋποθέτει ενιαίους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση.’’

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες

‘’ Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά. Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου δεν δίνεται σε όλους τους αγρότες, η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα δεν φτάνει στους αγρότες και είναι μάλιστα άνευ ουσίας για όσους τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.

Ταυτόχρονα τα μέτρα για το κόστος του ρεύματος δεν καλύπτουν τη μεγάλη επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής,δεν έχουν συμπεριλάβει τους χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων.

Για την πολιτική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα

‘’Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Δεν υπήρξε ποτέ ανοιχτή διαβούλευση για την παραγωγική αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ. Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί καν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος του πρωτογενούς τομέα, μέσα από τη χρηματοδότηση αγροτών και ομάδων παραγωγών για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.’’

Για τα 3 άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών που προτείνει το ΚΙΝΑΛ

‘’ 1ον) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι αγρότες και παράγουν.

2ον) Επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην αυξάνεται ανεξέλεγκτα το κόστος για τους αγρότες.

3ον) Κάλυψη ενός μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Για τις προγραμματικές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα

‘’Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Ένα νέο ολιστικό σχέδιο που περιλαμβάνει:

-Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, με ετήσια ανανέωση των περισσότερων προγραμμάτων χρηματοδότησης, αντί του επταετούς κύκλου.

-Ενίσχυση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να καταστούν περισσότερο ανθεκτικοί σε κάθε είδους κρίσεις, μέσα από αυξημένη ενίσχυση για επενδύσεις, με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα.

-Δημιουργία καλλιεργητικών πλάνων ανά περιοχή, μαζί με τη λειτουργία δημοπρατηρίων γεωργικών προϊόντων σε κομβικά σημεία της χώρας.

-Πρόσβαση των αγροτών σε τραπεζικό δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια, λιγότερες εξασφαλίσεις και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

-Σύγχρονο, αντικειμενικό και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα στον ΕΛΓΑ, με κάλυψη νέων κινδύνων και άμεση αποζημίωση καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική κρίση και ενεργοποίηση της δυνατότητας για τη σύσταση ταμείων αλληλοβοηθείας.

-Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους.

-Δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων με προτεραιότητα στους νέους και τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

-Επένδυση σε τομείς και κλάδους αιχμής, όπως η εκπαίδευση, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και η καινοτομία.’’

Για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους νέους αγρότες.

‘’Είναι καιρός να δούμε και τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες.Πριν από 8 χρόνια, η Ιταλία προώθησε την παραχώρηση δηµόσιας γης σε νέους αγρότες ,µέσω της πώλησης ή της ενοικίασης για 15 τουλάχιστον χρόνια. Οι νέοι αγρότες έγιναν επίσης δικαιούχοι κρατικής συνεισφοράς στα επιτόκια για αγορά γης.

Ταυτόχρονα, θεσπίστηκε επιδότηση , ως φορολογικό κίνητρο, του 20% του κόστους ενοικίασης .

Η Ιρλανδία, δίνει φορολογικά κίνητρα για να προωθήσει τη διαδοχή των γενεών στο αγροτικό επάγγελμα και την ενίσχυση νέων αγροτών, όπως το μέτρο της πενταετούς έκπτωσης φόρου για τους νέους αγρότες.’’

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή