Milliyet: Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για αποζημιώσεις

Ανοίγει συζήτηση για διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις «θηριωδίες των Ελλήνων στην Ανατολία» το 1922...

by Times Newsroom

Στην επιστροφή των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας σε συνθήκες έντασης αναφέρονται τα τουρκικά ΜΜΕ, επιμένοντας στο blame game εναντίον της Αθήνας και αναζητώντας τρόπους να παρουσιάσουν την ελληνική πλευρά ως αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Και μάλιστα αναδρομικά…

Ενδεικτικό νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα Milliyet η οποία να επιχειρεί να αναδείξει τις δυνατότητες της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας.

Προσφυγή, που σύμφωνα με τούρκους ειδικούς, θα μπορούσε να είναι τόσο για την στρατικοποίηση των νησιών και την «παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας», όσο και αναδρομικά για… την περίοδο της «ελληνικής κατοχής της Ανατολίας», όπως η Άγκυρα περιγράφει την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το δημοσίευμα καταγράφει την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η εφημερίδα απευθύνθηκε σε ειδικούς για τα επιπλέον βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν απέναντι στην Ελλάδα.

Στα διεθνή δικαστήρια με ατζέντα από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι την «αποστρατικοποίηση» των νησιών

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yildirim Beyazit της Αγκυρας Γιουσέλ Ασέρ, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον «εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου της», έστω και μονομερώς.

Ο Ασέρ αναγνωρίζει ότι πιθανότατα το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει ωστόσο αυτό θα μπορούσε να είναι μία καταγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας «να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο». Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι δυνατό να υποβληθεί και αίτημα για να διεκδικήσει η Τουρκία αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας».

«Οι αποδείξεις υπάρχουν»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης και πρώην μορφωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Γαλλία, Ενίλ Τουλτσά υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η τελευταία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μοιάζει με άλλες περιόδους και εκτιμά ότι η διαδικασία εξομάλυνσης θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τουλτσά έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν αποζημίωση σε περίπτωση έναρξης δικαστικής διαδικασίας, που μπορούν να βασιστούν σε μελέτη που έχει κάνει ο ίδιος σε σχέση με τις θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία εις βάρος των τούρκων.

Αναφέρει δε ότι στην έρευνα του το 1999 «αποδεικνύεται» ότι, σύμφωνα με γαλλικές πηγές που επικαλείται, οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα και μόνο στα αρχεία της Γαλλίας έχουν καταγραφεί ελληνικές παραβιάσεις σε 62 έγγραφα.

«Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αιτία για την ένταση»

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην εκτίμηση του συνταξιούχου πρέσβη Ολούτς Οζουλκέρ, σύμφωνα με τον οποίο η πίεση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση.

Ο συνταξιούχος πρέσβης Uluç Özülker επεσήμανε επίσης ότι η συμπίεση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση. Και αυτός συστήνει να δοθεί προσοχή στο ζήτημα των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάληξη δεν είναι εγγυημένη.

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Ογούς Τσελικόλ κάνει λόγο για αύξηση της διεθνούς πίεσης στην Ελλάδα και έμφασης στην περιφερειακή ισχύ της Άγκυρας, ενημερώνοντας ότι το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα στη δικαιοσύνη δεν είχε προηγουμένως μπει στην ατζέντα. Την χαρακτήρισε δε ως μία «μακρινή επιλογή». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η περίπτωση των Τουρκοκυπρίων είναι πιο κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημείωσε πάντως ότι μία απώλεια πρέπει να τεκμηριωθεί.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή