Μήνυμα αρθρογράφου της Χουριέτ στον Ερντογάν: «Όσο φεύγεις από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα»

Στον αντίκτυπο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αναφέρεται Τούρκος αρθρογράφος της Χουριέτ, αναλύοντας με πολύ θετικά σχόλια την ομιλία του στο Κογκρέσο.

by Times Newsroom

Στο άρθρο του, εξηγεί πόσο καλογραμμένη ήταν η ομιλία του σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι έδειχναν τον θαυμασμό τους στον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη».

Επίσης μπαίνει στη φιλοσοφία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι έδωσε παραδείγματα από την ελληνική ιστορία κι ενθουσίασε την αμερικανική γερουσία. Χωρίς να ασκήσει ευθεία κριτική στην Άγκυρα, ο Τούρκος αναλυτής, αντιπαραβάλλοντας τις κινήσεις των δύο ηγετών, αφήνει αιχμές για τις επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης.

Οπως επισημαίνει ο Σεντάτ Εργκίν, «υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων όπως η αγορά του S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Αγκυρα από το πρόγραμμα F-35».

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα».

Κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη.

«Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», επισημαίνει, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας “πως δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα” και ότι δε θα συναντιέται πλέον μαζί του, τονίζει ότι «πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com