Μήνυμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία – Ομόνοια

31 χρόνια από την ίδρυση είναι αρκετά να αποδειχθεί η ορθότητα της απόφασης ώστε στις καινούργιες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Αλβανία ο γηγενής Ελληνισμός να εκφράζεται ανεξάρτητος και με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα.

by Times Newsroom

31 – χρόνια ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Ιανουάριος 11, 2022. Ελλάδα

Αγ. Σαράντα

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Αρχίζοντας ο νέος χρόνος, κάθε χρόνο, το Γενάρη, με ιδιαίτερη εκτίμηση ο νους και τα αισθήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στρέφεται στην πράξη εκείνη της ίδρυσης της Δημοκρατικής Ενώσεως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ.

Και μαζί με όσους αγωνιστικά μετέχουν διαχρονικά στις πολιτικές προσπάθειες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, και χιλιάδες συνέλληνες που ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθούν και στηρίζουν τις προσπάθειες για την προοπτική του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ξεκινούσε έτσι με πολλές προσδοκίες η περίοδος μετά την πτώση του κομουνισμού, με βάση την πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα και την καθοδήγηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ…

Τόσο στις συναντήσεις, την ιδρυτική πράξη και στη συνέχεια στις επίσημες διασκέψεις των οργανωμένων δομών, κατοχυρώθηκε η ονομασία. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον προσδιορισμό: Δημοκρατική Ένωση.

Δημοκρατική στην συμμετοχή, δηλαδή εθελοντική, με ελεύθερη όμως αποδοχή των αρχών της αλλά κυρίως των συνεπειών που συνεπάγεται η ένταξη στον αγώνα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Συνέπειες που προκύπτουν απ’ το γεγονός ότι η Οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας πολεμήθηκε και πολεμάτε για όσα προβάλει και διεκδικεί.

Δημοκρατική όμως και στη λειτουργία της. Παρόλα όσα γράφτηκαν στα πλαίσια του αθλίου πολέμου που της γίνεται, είναι ένα απ’ τα ψέματα ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ αντεκλείνει απ’ τις αρχές  της δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων, στην τροποποίηση των θέσεων, στην ανάδειξη των ηγετικών της οργάνων.

Ένωση επί το πλείστον. Ένωση σε πνεύμα ομόνοιας και σύμπνοιας στους στόχους.

31 χρόνια από την ίδρυση είναι αρκετά να αποδειχθεί η ορθότητα της απόφασης ώστε στις καινούργιες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Αλβανία ο γηγενής Ελληνισμός να εκφράζεται ανεξάρτητος και με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα.

31 χρόνια επίσης αποτελούν ήδη μια ιστορία. Την ιστορία των προσπαθειών, των επιτευγμάτων αλλά και τον στοχεύων που εν τούτοις διδάσκουν. Διαδρομή καθόλου εύκολη. Διότι δεν είναι απ’ τα κλασικά σχήματα άσκησης πολιτικής αλλά και διότι δεν δραστηριοποιούμαστε στο καλύτερο πολιτικό περιβάλλον. Τόσο η εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία, οι λανθάνουσες επιλογές της πολιτικής τάξης της ώστε αντί ειλικρινούς προσέγγισης με τον Ελληνισμό να επιλέγουν διαχρονικά το εντελώς αντίθετο, καθιστούν δυσκολότερη την αποστολή.

Αποστολή που δεν έχει άλλο στόχο παρά την δημιουργία συνθηκών σεβασμού κατοχυρωμένων ιστορικά και νομικά δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τα μέλη και τις κοινότητες της. Και τούτο διότι πρέπει να διαιωνίζεται η ελληνική παρουσία σ’ αυτό το γεωγραφικό περιβάλλον και μάλιστα υπό συνθήκες αξιοπρέπειας.

Δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα αυτό.

Δεν είναι απλά η αναφορά στα διεθνή νομικά εργαλεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα και ελευθερίες των μελών των εθνικών μειονοτήτων.

Ούτε αφηρημένη έννοια είναι η επιρροή στη δράση και την αγωνιστικότητα μας της ιστορίας των αγώνων και του ηρωισμού των προγόνων μας που μας άφησαν παρακαταθήκη βαριά και δυσανάλογη της περίστασης που διερχόμαστε σε ανθρώπινο δυναμικό και παρουσία.

31 χρόνια τώρα που οι συγκυρίες το επιτρέπουν πολύ πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά αισθανόμαστε την φροντίδα της Μητέρας Πατρίδας, της Ελλάδας, που ενθαρρύνει και θερμαίνει τη θέληση μας. Παρά τις αδυναμίες, τους αδικαιολόγητους δισταγμούς και καμιά φορά τις μικροπολιτικές στοχεύσεις, εκείνο που προβάλει είναι το γεγονός ότι ο Ελληνισμός λειτουργώντας ενιαία έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να είναι δίπλα μας.

31 χρόνια τώρα επισημαίνοντας την ευγνωμοσύνη για τούτο συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι αξίζει πολλαπλά στο Έθνος να υπάρξει ακόμη πιο ουσιαστική συνδρομή στα όσα επιδιώκουμε και που είναι προφανές εις όφελος της Αλβανίας, του λαού της και της σταθερότητας στην περιοχή. Διότι ο Ελληνισμός υπήρξε πάντα υπεύθυνος και παράγοντας προόδου, ευημερίας, προώθησης των ιδανικών της ελευθερίας και του ανθρωπισμού!

Αυτή η βεβαιότητα ότι προωθούμε και προάγουμε τις αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι ουσιαστικό στήριγμα στον αγώνα της Δημοκρατικής Ενώσεως της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ για 31 χρόνια τώρα.

Οι κατάσταση που διαμορφώνεται και λόγω της Πανδημίας και όσων επιφέρει στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο δεν επιτρέπει μεγάλες κουβέντες. Και μας προσγειώνει σε αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων.

Και υπό το πρίσμα της αντικειμενικότητας τίποτε δεν μπορούμε να προσθέσουμε στην 31η αυτή Επέτειο απ’ την Ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ παρά αναγνώριση της ιστορικότητας της αυτού καθεαυτού  πολιτικής  πράξης, αναφορά στους ιδρυτές και πρωτεργάτες, δέσμευσης ότι η αποστολή συνεχίζεται…

Αυτή είναι δέσμευση που μα ξεπερνά ως άτομα που τη δεδομένη στιγμή απαρτίζομε τις δομές της ηγεσίας. Είναι διαθήκης υποχρέωση για το μέλλον και την προοπτική!

Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά!

Βασίλης ΚΑΓΙΟΣ

Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Αγ. Σαράντα, στις 10 Γενάρη 2022

  • Το Γενικό Συμβούλιο ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας για τη διαχείριση της Πανδημίας του covid-19, δεν έχουν ακόμη ομαλοποιηθεί, αποφάσισε ώστε και φέτος να αναβληθούν μαζικές συναθροίσεις για την 31η Επέτειο Ίδρυσης της Οργάνωσης.
  • Την Κυριακή, 16 Γενάρη 2022, στη Δερβιτσάνη περιοριζόμενοι στα εντελώς απαραίτητα και με κατά δύναμη συμμετοχή στελεχών θα τελέσουμε Μνημόσυνο για τα εκδημούντα στελέχη και Κοπή της Βασιλόπιτας της Οργάνωσης κι εκφώνηση σύντομης Ομιλίας Επετείου.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή