MiQ φεστιβάλ @ ΚΕΤ

έκθεση, προβολές, συζητήσεις

by Times Newsroom

Η ομάδα MiQ οργανώνει το πρώτο της Φεστιβάλ στις 7 και 8 Ιανουαρίου. Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με μία έκθεση τέχνης από τα μέλη της ομάδας με θέμα το μεταναστευτικό βίωμα. Στη συνέχεια, θα προβληθούν δύο ταινίες: το “Παραμύθι από το Παρελθόν” (Përrallë nga kaluara) του Dhimitër Anagnosti και το “NËNA” της Ya Pihi Irakema. Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και με καλεσμένα ομιλητά.

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Είμαστε τα MiQ, μεταναστά β’ γενιάς από την Αλβανία στην Ελλάδα. Η συλλογικότητά μας έχει ως σκοπό μέσω του αλβανόφωνου κινηματογράφου και της τέχνης της διασποράς να λειτουργήσει επανορθωτικά, ως προς εμάς, και διεκδικητικά, ως προς τη θέση μας στη χώρα. Οργανώνουμε προβολές, αγκαλιές και συζητήσεις που άργησαν πολύ να έρθουν, που θέλαμε εδώ και καιρό και μόλις τώρα, αργά, για πρώτη φορά δεχόμαστε. Είμαστε εδώ για να δείξουμε τα σημεία του Αλβανικού κινηματογράφου που αγαπάμε, αλλά και να εξερευνήσουμε, να αποδομήσουμε και να αναιρέσουμε την προπαγάνδα που υπέστησαν οι προηγούμενες γενιές, καθώς και τις πατριαρχικές και φοβικές αντιλήψεις που έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του σινεμά. Ο υποτιτλισμός μάς αντιπροσωπεύει, γιατί το κάνουμε από πάντα, μεταφράζαμε την Ελλάδα στους γονείς μας και την Αλβανία στα φίλα μας από πάντα, γιατί ο υποτιτλισμός είναι αυτό το ανάμεσα, η γέφυρα που θέλουμε να χτίσουμε, η διαφάνεια και η προσβασιμότητα στον χώρο που μας φιλοξενεί. Είμαστε η προσπάθεια να διαβάσεις τους υπότιτλους ενώ βλέπεις μια ταινία”.

www.facebook.com/miqitalb

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Παραμύθι από το Παρελθόν / Përrallë nga e kaluara (1987, 86′, Dhimitër Anagnosti): Η Μαριγκό, πρωταγωνίστρια της ταινίας, προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια και αναγκάζεται να παντρευτεί τον κατά πάρα πολύ μικρότερο 14χρονο Γκίνο, ο οποίος προέρχεται από μια πλούσια και γνωστή οικογένεια του χωριού, για να αναλάβει πλήρως τις εργασίες του σπιτιού και των χωραφιών της οικογένειάς του. Η παράλογη αυτή κατάσταση καθίσταται δυνατή λόγω της ταξικής δύναμης της οικογένειας του Γκίνο, με την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού και τις ευλογίες του θρησκευτικού φορέα. Η Μαριγκό με τον Γκίνο και τον Τριμ, τον άντρα με τον οποίο η Μαριγκό είναι ερωτευμένη, καταστρώνουν ένα σχέδιο για να γελοιοποιήσουν τις αρχές και την εκκλησία και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους.

NËNA (2020, 16′, Ya Pihi Irakema): Το “NËNA” είναι μια ταινία παρατήρησης, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την καθημερινότητα μιας 75χρονης γυναίκας που ζει σε ένα μικρό αγροτικό χωριό της Αλβανίας με την ανάπηρη κόρη της. Αν και η καθημερινότητά της είναι γεμάτη και παραμένει ενεργή, ο φόβος της για το τι θα συμβεί στην κόρη της αφού πεθάνει την κατακτά. NËNA στα αλβανικά σημαίνει και γιαγιά και μητέρα.

Πρόγραμμα:

Σάββατο:
13:00 – 16:00 / Έκθεση Τέχνης

17:00 – 19:00 / Προβολές Ταινιών
20:00 – 21:30 / Ανοιχτή Συζήτηση για τις Ταινίες

Κυριακή:
13:00 – 16:00 / Έκθεση Τέχνης

17:00 – 19:00 / Προβολές Ταινιών
20:00 – 21:30 / Πάνελ και Ανοιχτή Συζήτηση για Κουήρ Φεμινιστικό και Μεταναστευτικό Κίνημα


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή