Μητσοτάκης από Αστυπάλαια: «Αυτό που γίνεται εδώ σήμερα, είναι επανάσταση»

Στην επέτειο για τον έναν χρόνο από τότε που ξεκίνησε η μετάβαση του νησιού σε ένα αμιγώς «πράσινο» μέλλον.

by Times Newsroom

Για επανάσταση στην Αστυπάλαια έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επέτειο για τον έναν χρόνο από τότε που ξεκίνησε η μετάβαση του νησιού σε ένα αμιγώς «πράσινο» μέλλον.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Όταν ξεκίνησε η εξαιρετικά τολμηρή και λίγο τρελή ιδέα, η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να τρέξουμε πιο γρήγορα στην ηλεκτροκίνηση, να δοκιμάσουμε καινούργιες ιδέες και να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία έχει χρησιμότητα όταν εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Και ξεκίνησε αυτό το σχέδιο θυμάμαι με τον υπουργό τον Κώστα Φραγκογιάννη που ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που προέκυπταν και σκεφτόμασταν ποιο νησί θα διαλέξουμε. Η Αστυπάλαια είχε το σωστό μέγεθος ούτε μεγάλη ούτε μικρή που είχε μια δημοτική αρχή που ήθελε να συνεργαστεί, πίστευε στο project.

Και ανέλαβε το έργο για τοπικές υποδομές και να εκπαιδεύσει την τοπική κοινωνία. Όταν ήρθαμε πέρσι για πρώτη φορά στην Αστυπάλαια και παρουσιάσαμε το σχέδιό μας, έβλεπα στα μάτια πολλών επιφύλαξη που το βρίσκω λογικό και αναμενόμενο. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχετε πειστεί ότι αυτό που γίνεται εδώ σ’ αυτό το όμορφο νησί, είναι πραγματικά μια επανάσταση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί. Όμως αυτά που γίνονται εδώ δεν γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεν είναι εύκολη και απλή υπόθεση να μπορούμε να νομοθετούμε ώστε όλα αυτά να δουλεύουν με ασφάλεια.

Σήμερα παρουσιάζουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα έξυπνης μετακίνησης που δίνει τη δυνα΄τοτητα να επιλέξουν μεταξύ έξυπνων μικρών λεωφορείων. Όσοι αγαπάμε τα αυτοκίνητα χαρήκαμε όταν η VW αποφάσισε να βγάλει την ηλεκτρική εκδοχή ενός αυτοκινήτου θρύλου. Μπορεί λοιπόν να μετακινηθεί κανείς με ασφάλεια, ακόμα και να νοικιάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μηχανάκι ή σκούτερ. Με αποτέλεσμα να έρχονται λιγότερα αυτοκίνητα στο νησί και να βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής. Όλα αυτά δεν θα είχαν νόημα αν η ενέργεια εξακολουθούσε να παράγεται στα εργοστάσια που καταναλώνουν diesel. Ερχόμαστε και δρομολογούμε ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που συνδυάζει παραγωγή και αποθήκευση και κουμπώνει στο νησί για να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργειά μας και να μην είμαστε μόνο καταναλωτές αλλά και παραγωγοί.

Οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε σήμερα, την εποχή ενός πολέμου, μιας εισβολής που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών. Η πράσινη ανάπτυξη γίνεται και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Ο ήλιος είναι δικός μας κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Η ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγάλες ανεμογεννήτριες σε μικρά νησιά και να διαταράξουμε την ισορροπία των νησιών. Μια ανεμογεννήτρια στην Αστυπάλαια αρκεί εφόσον συμφωνήσει η τοπική κοινωνία.

Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες θα επιλέγουν προορισμό με βάση τη βιωσιμότητα. Επισκέπτες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ακόμα και περισσότερα. Φέτος θα δείτε αποτελέσματα στο τουριστικό προϊόν, θα παρασύρει την τοπική οικονομία. Δεν περιοριζόμαστε στην Αστυπάλαια, άλλα δυο νησιά, η Τήλος και η Χάλκη κάνουν άλματα στην βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πόροι υπάρχουν και μαζί με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ σ’ αυτό το project της Αστυπάλαιας και πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιήσουμε και άλλες τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρξουν δυσκολίες θα μάθουμε από τα λάθη μας έτσι όμως προχωρά η ζωή. Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Ως χώρα πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί».

Αστυπάλαια: Το συγκεκριμένο πρότζεκτ βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες για την υλοποίησή του:

Ηλεκτροκίνηση οχημάτων,
έξυπνη κινητικότητα,
φόρτιση και ενέργεια και
αυτόνομη οδήγηση.

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος καθώς και η Διοίκηση της Volkswagen η οποία επέλεξε το νησί των Δωδεκανήσων για την εξέλιξη του project Αστυπάλαια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού ασθενοφόρου που παρέδωσε το VW Group. Η Αστυπάλαια έχει συγκεντρώσει τους τελευταίους 12 μήνες τους προβολείς της δημοσιότητας, λόγω των ενεργειών προς τον πλήρη μετασχηματισμό της σε ένα «πράσινο» οικοσύστημα, όπου οι μετακινήσεις θα γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ενέργεια θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com