Μητσοτάκης από Πέλλα: Οι εξαγωγές, δείχνουν τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα

Τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, ο οποίος αναδεικνύεται με έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, και εξαγωγική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ΠΕ Πέλλας.

by Times Newsroom

Ο Πρωθυπουργός, συνοδεία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της εφόρου αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνας Τσιγαρίδα, ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, στο μουσείο και το ανάκτορο και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την ανάδειξη του χώρου.

Ειδικότερα, στο χώρο του αρχαίου ανακτόρου Πέλλας έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές με διαδρομές ΑμεΑ, νέο εκδοτήριο, νέα είσοδο, νέους χώρους υγιεινής, ανάδειξη της αρχαίας παλαίστρας και της αρχαίας κολυμβητικής δεξαμενής. Επίσης, η κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ξεκινήσει το έργο στο Κάστρο της Αλμωπίας, προϋπολογισμού 1,85 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο, αρχαιολόγους, συντηρητές και εργάτες που συμμετέχουν στις ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται με στόχο την ανάδειξη του αστικού τοπίου της αρχαίας Πέλλας και την εξέλιξή του στον χρόνο.

Να αναδείξουμε την Πέλλα ως αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό προβολής του Μακεδονικού Πολιτισμού

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει γίνει στις ανασκαφές του Μεγάρου του Φιλίππου. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε την Πέλλα ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, έτσι ώστε να μπορεί κανείς -επισκεπτόμενος, φυσικά, και τα άλλα σημαντικά τοπόσημα, με πρώτο τη Βεργίνα- να έχει μια πλήρη εικόνα για το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Θα υποστηρίξουμε εμείς και τις εργασίες οι οποίες γίνονται εδώ. Έχετε ένα θαυμάσιο μουσείο, το οποίο πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, από μόνο του θα αποτελούσε λόγο επίσκεψης στην Πέλλα. Και βεβαια, σε συνδυασμό με την όλη Ιστορία της περιοχής, είναι αυτά που καθιστούν τη Μακεδονία μοναδική ως πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός. κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με νέους σε καφετέρια της κωμόπολης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομίλησε επίσης με κατοίκους και καταστηματάρχες.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, το αρχαιολογικό μουσείο και το ανάκτορο αποτελούν ένα μνημειακό σύνολο με τεράστια σημασία, καθώς η Πέλλα αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου μετά τις Αιγές και γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η προστασία και ανάδειξη του χώρου και των υποδομών του αποτελεί βασικό και συνεχές μέλημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και ταυτόχρονα αποτελεί χώρο τεράστιας ιστορικής και εθνικής σημασίας.

Αυξημένες κατά σχεδόν 20% φέτος οι εξαγωγές, δείχνουν τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το εργοστάσιο Αφοί ΣΕΞΤΟΥ – ΕΞΦΡΟΥΤ Α.Ε., μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία ιστορική αλλά και καινοτόμο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των εξαγωγών των νωπών προϊόντων μας. Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζόμενους της και που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στραφεί προς τις εξαγωγές και να μεγαλώσει μέσα από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης -γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα- να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει -και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας- στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).

Αναφερόμενος στις δυνατότητες εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς να απελευθερώσουμε χώρο στο δίκτυο, ωστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν σε αυτή τη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ξέρω ότι είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει».

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, στη συνέχεια, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, οι βουλευτές Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή