Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, θα εκπονήσουμε εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού

«Αντέξαμε και προχωρήσαμε όπως θα αντέξουμε και τώρα»

by Times Newsroom

Τη δέσμευσή του ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η Ελλάδα θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, εξέφρασε ο πρωθυπoυργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 2ου προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο.

Μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια

«Η αγωνία του πολίτη είναι και η δική μου καθημερινή έγνοια» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην ενεργειακή αναστάστωση και τις πολλές ανατιμήσεις, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αντέταξε αμέσως το θώρακα της στήριξης από τον Σεπτέμβριο».

«Με ρωτούν αν αυτά αρκούν. Πρώτος θα απαντήσω πως όχι, γιατί όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου η οποία έφτασε να διπλασιαστεί, τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός. Ενώ οι ανατιμήσεις μεταφέρονται σε όλο και περισσότερα προϊόντα. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 4 δισ. σε αυτή τη μάχη και εξήγησε: «Ψηφίσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό προσθέτοντας 2 δισ. Θα έχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες και ΑΜΕΑ θα λάβουν την επόμενη Τετάρτη 200 ευρώ για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Συνεχίζονται οι μέριμνες για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «κανένα εθνικό ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος συνεχιζόμενης κρίσης και πολέμου» και τόνισε: «Η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής. Στα εμβόλια αγοράσαμε όλοι μαζί σε καλύτερες τιμές. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το φυσικό αέριο. Υπάρχουν και αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξέρω ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάσταχτο. Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Εκλογές το 2023

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έστειλε επίσης το μήνυμα πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023. «Είμαι σίγουρος ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε ακόμα περισσότερους γαλάζιους βουλευτές στην Κρήτη. Αυτό που βλέπω σε αυτό το εντυπωσιακό προσυνέδριο με κάνει πιο σίγουρο ότι στις εκλογές του 2023 θα πετύχουμε το στόχο μας και η Κρήτη θα είναι γαλάζια από άκρο σε άκρο», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι «σταθερός προορισμός η ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες για όλους του Έλληνες» και συνέχισε κάνοντας τη σύγκριση με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατηγόρησε πως είναι κλειστό προς το κοινό και με «μόνο τους όπλο τη χολή προς τον αντίπαλο».

Η οικονομία το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και τρόπο που τις αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Μίλησε επίσης για συνδυασμό οικονομικής ανακούφισης με την αναπτυξιακή στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης, και αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για τη στήριξη της εργασίας.

«Η οικονομία μας το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία με έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Πήραμε τη σημαντική και συμβολική απόφαση να ξεπληρώσουμε δύο χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ. Είχαμε μιλήσει προεκλογικά για ανάπτυξη για όλους. Δεν αλλάζουμε απλά, μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία ώστε από καθυστερημένος οδοιπόρος να είναι πρωταγωνιστής. Υπάρχει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και πρώτο της μέλημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά. 250.000 νέες θέσεις εργασίας, αποκλίμάκωση της ανεργίας. Φέτος μόνο από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδοτήσουμε 100.000 νέες θέσεις. Ξεκινά ο θεσμός του πρώτου ενσήμου», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης, κάνοντας επίσης λόγο για πατριωτισμό της ευθύνης.

Τέλος, αναφερόμενος στο νησί της Κρήτης δήλωσε ότι θα είναι εκεί σε κάθε δυσκολία, σημειώνοντας πως «αυτό που έχει σημασία από το προσυνέδριό μας είναι να δούμε την Κρήτη του μέλλοντος». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε ελέλιξη στο νησί, το οποίο χαρακτήρισε ένα μεγάλο εργοτάξιο, αλλά και τις ενέργειες που λαμβάνονται στο νησί για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμόπληκτου Αρκαλοχωρίου και την στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή