Μητσοτάκης: Είχαμε ένα λόγο παραπάνω να συνδράμουμε την Ουκρανία – Μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στήριξη

Σκληρά «καρφιά» στα μικρά κόμματα

by Times Newsroom

Την ικανοποίησή του  για το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν ξεκάθαρα την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφώνησαν στις κυρώσεις που έλαβε η Ε.Ε. ως η ελάχιστη αντίδραση στη συμπεριφορά της Ρωσίας που έρχεται να ξαναγράψει τον χάρτη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη βουλή, σημειώνοντας ότι είναι χρήσιμο να υπάρχουν θετικά μηνύματα. «Οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις παρά διαφωνίες» είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι δικαιολογημένα ασκήσατε μία κριτική για το γεγονός ότι η Ε.Ε. επέδειξε αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και δεν μπόρεσε να αρθρώσει λόγο. Άρα θα έπρεπε να συμφωνείτε ότι μία οικονομική ένωση θα έπρεπε να προβάλλει γεωπολιτική και αμυντική ισχύ και αυτονομία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια επέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά στην πανδημία, στο ταμείο ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα για πόρους και στην ουκρανική κρίση, καθώς μετά από λίγες μέρες παγωμάρας συμφώνησε σε πρόγραμμα κυρώσεων πρωτοφανούς σκληρότητας και επειδή αναρωτηθήκατε γιατί η Ευρώπη έπρεπε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, υπάρχει απόφαση που μας δεσμεύει. Και αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση; Έχουμε παραπάνω ή λιγότερους λόγους από άλλες χώρες να στηρίξουμε την Ουκρανία; Θεωρώ ότι έχουμε παραπάνω λόγους, όχι μόνο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αλλά αποδεικνύουμε ότι στα πλαίσια συμμαχίας να μας στηρίξουν. Ένας συνεπής σύμμαχος, πιστεύει στην αξία των συμμαχιών και του ΝΑΤΟ, οφείλει να μπορεί να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας μας. Είχαμε κάθε λόγο να στηρίξουμε διμερώς την Ουκρανία».

Για την Τουρκία

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία. Έχω συναντηθεί 3 φορές με τον Ερντογάν και κρατάμε ανοιχτούς διαύλους. Πράγματι η συγκυρία μπορεί να ευνοούσε περαιτέρω τον διάλογο. Προσερχόμαστε στη συζήτηση με πίστη στα επιχειρήματά μας και με το πρόσθετο προηγούμενο το πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί σήμερα ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι : «Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη και γνώριζαν όλοι την απόφασή του για αποστολή αμυντικού υλικού». «Αν ψάχνεστε για διαφωνίες με Υπεξ και Υπ Εθνικής Άμυνας αυτές δεν υπάρχουν. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και υπάρχει απόλυτη σύνταξη στις αποφάσεις μας» τόνισε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σκληρά «καρφιά» στα μικρά κόμματα

Αυστηρή κριτική στο ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25 άσκησε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρήκε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών τους άκρως απογοητευτικές. Συγκεκριμένα, σημείωσε : «ο κος Βαρουφάκης μας είπε πόσα αντιστασιακά γαλόνια έχει ο ίδιος, φαντάζομαι δεν διαφωνείτε με αποστολή αμυντικού υλικού. Η παρατήρησή σας περί Φιλανδοποίησης έδειξε παντελή άγνοια. Για τον Βελόπουλο θεωρώ θλιβερό το γεγονός ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα που εκφράζει το θαυμασμό του στον Πούτιν. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την έντονη λύπη μου, ειδικά τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ζελένσκι βρέθηκε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο ευρωκοινοβούλιο και καταχειροκροτήθηκε. Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα: συγκράτησα ότι Ρωσία και Ουκρανία έζησαν αρμονικά, φαντάζομαι με το μικρό διάλειμμα του λιμού, με τις επιλογές Στάλιν».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com