Μητσοτάκης για Τουρκία: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την φτιάχνει αυθαίρετα στο μυαλό του

«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα αποδεκτά σύνορα»

by Times Newsroom

Νέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή θα πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο την διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Σύνοδο και όλα όσα συζητήθηκαν τόνισε ότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει δυναμική για συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής. Θύμισε ότι η Αθήνα είχε πρωτοστατήσει για την δημιουργία αυτού του σχήματος περιφερειακού διαλόγου και συντονισμού.

Χαρακτήρισε ξεχωριστή την παρουσία του Σαρλ Μισέλ ο οποίος όπως είπε, στέλνει σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ αλλά και η συμμετοχή του ίδιου του Καγκελαρίου της Γερμανίας στο δείπνο μεγεθύνει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας μας.

«Αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη έντονων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να γίνει ένα σημείο δημιουργικών συνθέσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «ειδικά τώρα σε μια περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλλει τον δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας. Σε αυτούς τους άξονες εδράζεται η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα».

Αναφερόμενος στο κείμενο αυτό είπε ότι πρόκειται για ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης. «Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια και μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και μεταφοράς της ενέργειας και της προστασίας από τις ανατιμήσεις αλλά και στην κινητοποίηση όλων των πλευρών για να σβήσουν οι φωτιές του πολέμου στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι 20 χρόνια από τότε που άνοιξε ο δρόμος στην Θεσσαλονίκη έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των χωρών αυτών στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά να υπάρχει και η έμπρακτη δέσμευση της ηγεσίας της Ευρώπης ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Πρότεινα το 2033 να είναι το χρονικό ορόσημο για την προσχώρησή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για έναν στόχο με βαριά ιστορική σημασία. «Μια περιοχή που ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης γίνεται μια ζώνη προόδου και ευημερίας», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Είμαι βέβαιος σημείωσε ότι η περιοχή μας θα ανταποκριθεί και στο μέτωπο της ενεργειακής αυτονομίας αλλά και της κυριαρχίας μέσα από το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πρώτο απαντά η θέρμη των εταίρων για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας. Αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη είπε ότι μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς ενέργειας για όλη την Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com