Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

by Times Newsroom

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι τέτοιες μέρες, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.

«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε.

«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Τίποτα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο ύστερα από τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα»  δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας  για τις πρωτόγνωρες αλλαγές που συντελούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με πυροδότη την «απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρο μας». Αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναταραχή και τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που πολιορκούν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ για πολλές χώρες στον κόσμο ξυπνά ξανά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων. «Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια».

Τόνισε, επίσης, ότι «ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη είναι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. «Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τη νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα. Είμαστε με τη δημοκρατία και το δυτικό πολιτισμό γι’ αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό δεοδεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη γι’ αυτό και δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης και η Ευρώπη οφείλει σήμερα να τη βοηθήσει να αποτρέψει κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί.

«Αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Στους έωλους ισχυρισμούς της Τουρκίας απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή ομιλία του , στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει σήμερα να βοηθήσει την Ουκρανία, ώστε να αποτρέψει κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο επίδοξοι ταραχοποιοί. «Αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόνισε ότι απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. Στη δική της επιθετικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα», υπογράμισε ο πρωθυπουργός.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης: “Δε χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων”. Και πρόσθεσε ότι ένα είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. “Είμαι σίγουρος ότι σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές συνομιλίες. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταϊλίκια”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ανατιμήσεις στα προϊόντα λόγω της διεθνούς ενεργειακής αναταραχής, δημιουργούν εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός.

«Απέναντι του δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η Ευρώπη καλείται να υπερβεί νικηφόρα πολλαπλές προκλήσεις, να χαράξει κοινή πολιτική απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, να οικοδομήσει ταχύτερα τη στρατηγική της αυτονομία, να βαθύνει τη δημοκρατία στη λειτουργία και το εσωτερικό των κρατών μελών», συνέχισε, σημειώνοντας πως οι ανισότητες παραμένουν δυστυχώς και σε αυτές επενδύει η δημαγωγία.

«Καθήκον μας είναι να μιλήσουμε με απλή γλώσσα, αντιτάσσοντας στο ακραίο το αναγκαίο, την πειθώ απέναντι στα fake news», ανέφερε ενώ είπε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα στις προκλήσεις και είναι από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκαν ευρωπαϊκό ενεργειακό σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό μας σχέδιο είπε ότι είμαστε καίρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο ώστε να εφοδιαστεί η Ευρώπη με καθαρό και φτηνό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και έχουμε ρόλο γέφυρα στα δυτικά βαλκάνια.

Στο μεταναστευτικό είπε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6000 ναυαγούς ενώ η πίεση αυξάνεται απαιτώντας νέα σχέδια για να αντιμετωπιστεί.

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης είπε ότι πρέπει να εμβαθύνει στη συνεργασία, να αποκτήσει τη δική της αμυντική και ενεργειακή πολιτική, πρωτοστατώντας στην πράσινη μετάβαση και δήλωσε αισιόδοξος παρά τη δύσκολη συγκυρία.

«Η πρόοδος είναι στο χέρι μας. Οδηγός μας είναι η εμπειρία και τα συμπεράσματα από τέσσερις δοκιμασίες την τελευταία δεκαετία, την κρίση χρέους, το προσφυγικό, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση. Τι μάθαμε; Μάθαμε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να χειριστεί μόνο του κρίσεις τέτοιων διαστάσεων. Όταν η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα, αποδείχθηκε τελικά ανθεκτική. Αυτά τα διδάγματα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στη μεγάλη ενεργειακή αναστάτωση. Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενεργειακά ενιαία Ευρώπη. Να έχουμε την ισχύ και το θάρρος να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργούν. Βλέπω κινητικότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε έξι μεγάλες προκλήσεις, την ευρωπαϊκή άμυνα και κοινή πολιτική ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την τραπεζική ενοποίηση, ένα αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο ενέργειας, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διεύρυνση στα δυτικά βαλκάνια την οποία η Ελλάδα στηρίζει ενεργά.

«Θέλουμε την Ευρώπη στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. Οι μάχες αυτές είναι διαρκείς», υπογράμμισε.

Πάροχοι Διαδικτύου | Δ…

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή