Μητσοτάκης: «Κοινωνική απειλή η σεξουαλική κακοποίηση των νέων» – Οι αλλαγές που φέρνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Κοινωνική απειλή χαρακτήρισε τη σεξουαλική κακοποίηση των νέων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

by Times Newsroom

Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση για να χρησιμοποιηθεί κάθε χρήσιμη ιδέα και υπογράμμισε ότι δεν είναι μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις όπως η αποκρουστική περίπτωση του Κολωνού αλλά μια διαρκής πρόκληση.

Τα στοιχεία δηλώνουν την διεθνή διάσταση και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το ποσοστό παιδιών που μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα φτάνει το 16% και συνήθως οι θύτες είναι στο περιβάλλον των παιδιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις όπως αυτή του Κολωνού αλλά τόνισε ότι λίγα είναι τα θύματα που σπάνε την σιωπή τους και ζητούν βοήθεια. Παραδέχθηκε ότι πολλές φορές περιστατικά καταλήγουν στον στιγματισμό του θύματος και φέρνουν καθυστερήσεις στις διώξεις η πολυνομία που υπάρχει αλλά και οι αγκυλώσεις της οικογένειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει στόχο την μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα και έχει στόχο την πρόληψη και την θωράκιση των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Είναι ο οδικός χάρτης που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τις υπηρεσίες που πρέπει να δρουν οριζόντια.

Η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει δεν είναι ανταπόκριση στην συνταγματική επιταγή για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αλλά και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάμων όπως είναι τα παιδιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε ουσιαστική παρατήρηση που θα βελτιώσει το σχέδιο αυτό.

Μέχρι το 2027 είναι στόχος όλες οι θεσμικές λειτουργίες να είναι φιλικές προς το παιδί, σημείωσε περιγράφοντας το εθνικό σχέδιο ο πρωθυπουργός.

Βάζει επίσης, όπως είπε, τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που φέρνει εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους για να είναι έγκυρη και γρήγορη.

Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Είναι ένα εγχειρίδιο σημείωσε για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μέσα επίσης από το αρχείο καταγραφής και επιτήρησης αποτρέπει να εργάζονται δίπλα σε παιδιά άτομα με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος εργάζεται δίπλα σε παιδιά πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει σημάδια κακοποίησης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου.

Σκέρτσος: Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία

Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία και ως κοινωνικό σύνολο να σταθούμε απέναντι σε ένα έγκλημα τόσο βαρύ και ταυτόχρονα τόσο ανομολόγητο που καταφέρνει να φωλιάζει και να αναπαράγεται στα υπόγεια της ανθρώπινής ψυχής, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ανοίγοντας τη σημερινή συζήτηση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Μας λένε ότι 9 στα 10 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν ως θύτες συγγενείς και φιλικά πρόσωπα, είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι το έγκλημα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μένει, για τον λόγο αυτό, ερμητικά κλειδωμένο, πίσω από κλειστές πόρτες και πίσω από κλειστά στόματα.

«Τι να πεις σε ένα παιδί που δέχθηκε, αλλά ποτέ δεν βρήκε το θάρρος να καταγγείλει, μια τέτοια επίθεση στην πιο τρυφερή και ευάλωτη φάση της ζωής του», είπε ο κ. Σκέρτσος και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει απόλυτη αυστηρότητα απέναντι στους θύτες και απόλυτη ευαισθησία απέναντι στα θύματα.

Το μήνυμα, είπε ο υφυπουργός, είναι «ως εδώ, για τα γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια, για τις αδράνειες της διοίκησης που αποτρέπουν τα θύματα, από τα εμπιστευθούν την πολιτεία και τους θεσμούς, για να μιλήσουν. Να ξέρουν πως αν σπάσουν το νήμα της σιωπής, αν βγουν από τον κύκλο της συγκάλυψης και καταγγείλουν αυτούς που καταχράστηκαν τους ιερούς δεσμούς εμπιστοσύνης και εξάρτησης που αναπόφευκτα αναπτύσσουν τα παιδιά προς τους μεγάλους, θα έχουν δίπλα τους, ένα πυκνό δίχτυ κρατικής προστασίας, ευαισθησίας, ενδυνάμωσης αλλά και επανένταξης στην κοινωνία. Ως εδώ όμως και για βαθιά ασυνείδητους και διαβρωμένους θύτες. Να ξέρουν ότι η εποχή που τα στόματα έμεναν κλειστά και το κράτος αντιμετώπιζε με εγκληματική αδιαφορία, αυτό το έγκλημα έχει τελειώσει. Η δίωξη τους είναι και θα είναι αμείλικτη και οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν θα είναι οι αυστηρότερες δυνατές. Το στίγμα της αποτρόπαιης πράξης τους, θα τους συνοδεύει για πάντα», είπε ο υπουργός Επικρατείας που ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών για τις βασικές δράσεις του εθνικού σχεδίου δράσης, όπως το ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων, το Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, το μητρώο για τους θύτες.

«Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα από αυτή που παραλάβαμε εμείς. Πρέπει άμεσα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αποτελεί το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων, τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των ανηλίκων», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή