Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Έπεισαν τα επιχειρήματά μας – Έτοιμη να παρέμβει η Ευρώπη

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συμφωνία των «27» σχετικά με την ενέργεια, όπως δήλωσε και στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την Σύνοδο Κορυφής.

by Times Newsroom

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις. «Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ – Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Από τον περασμένο Μάρτιο ήμουν από τους πρώτους ηγέτες που είχε θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου από την Ρωσία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ακόμα ότι μέχρι και χθες υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις για το πλαφόν αλλά η επιχειρηματολογία μας, έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις είπε για το πλαφόν στο TTF και τώρα όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης η σκυτάλη περνάει στους υπουργούς Ενέργειας. Ασχέτως των παρεμβάσεων η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτό φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς πως αυτό θα έχει αντίκρυσμα στους πολίτες είπε ότι με τις παρεμβάσεις που υπάρχουν οι πολίτες θα βλέπουν χαμηλότερες τιμές.

Για το αν δημιουργείται επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στο ντίζελ και την βενζίνη απάντησε: Εδώ δεν έχουμε καλά καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη και με ρωτάτε για νέα, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι ευμετάβλητη και δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα τι θα γίνει αύριο σημείωσε και είπε ότι δεν έχει κάτι καινούριο να πει. Πρόσθεσε ότι έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες και δεν θα ξεφύγουμε παράλληλα από τον στόχο του 2022 για το πρωτογενές έλλειμμα.

Η χώρα μας έχει πληρώσει στο παρελθόν λαϊκισμούς και πλειοδοσίες και κάθε ευρώ είναι μετρημένο, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία και αν έχει αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν αναμένονται κυρώσεις και αν ανησυχεί από την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου είπε: Υπάρχει ενόχληση γιατί μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις και μάλιστα κερδίζει οικονομικά. Έχουμε ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις αν εντοπιστούν τρίτα πρόσωπα να παραβιάζουν εντός της Τουρκίας τις κυρώσεις.

Για τις διμερείς σχέσεις τόνισε ότι δεν θέλει να επανέλθει σε όσα έγιναν στην Πράγα. Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που είχαμε καθώς έγιναν μπροστά σε όλους τους ηγέτες. Τα παράθυρα διαλόγου είναι ανοικτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις κλειστές. Δεν είναι η Ελλάδα που αμφισβητεί το στάτους κβο στην περιοχή, στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά της, πρόσθεσε.

Για την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς είπε ότι χαίρεται που θα τον υποδεχθεί στην Αθήνα για μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης και να συζητήσουν τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Γερμανία μεταπείστηκε στην χθεσινή συζήτηση και θα συζητήσουμε ενέργεια, διμερείς σχέσεις, εμπορικές συναλλαγές, επενδύσεις στην Γερμανία και είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η δύσκολη σχέση μας με την Γερμανία ανήκει στο παρελθόν, πρόσθεσε. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα όσα γράφονται για συμφωνίες στα εξοπλιστικά λέγοντας ότι όσοι τα γράφουν ξέρουν κάτι παραπάνω από τον ίδιο…

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια

Μπροστά στο γεγονός πως η ενέργεια μετατρέπεται σε όπλο από πλευράς Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και να λάβει απαραίτητα μέτρα επειγόντως, αναφέρουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι, υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης, πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την αποφυγή της επιβολής περιορισμών στις καταναλώσεις (rationing) και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, προσθέτοντας ότι η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς πρέπει να προφυλαχθεί.

Τονίζεται ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το ίδιο το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υποβάλουν επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις για τα ακόλουθα μέτρα, καθώς και για τις προτάσεις της Επιτροπής, έχοντας αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους ιδίως στις υφιστάμενες συμβάσεις, κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν πλήγμα μακροπρόθεσμες συμβάσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες:

α) εθελοντική κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, εκτός από τη δεσμευτική συγκέντρωση ζήτησης για ποσότητα που ισοδυναμεί με το 15% των αναγκών πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών, σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες, και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με αξιόπιστους εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων με την εκμετάλλευση του βάρους της συλλογικής αγοράς της Ένωσης και με πλήρη χρήση της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία είναι ανοιχτή επίσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τους τρεις συνδεδεμένους Ανατολικούς Εταίρους·

β) νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου·

γ) προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον άμεσο περιορισμό των «επεισοδίων» υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις διασφαλίσεις που ορίζονται στο άρθρο 23 παρ. 2 του Σχεδίου Κανονισμού του Συμβουλίου που προτάθηκε τη 18η Οκτωβρίου 2022·

δ) προσωρινό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με ανάλυση κόστους και οφέλους, χωρίς τροποποίηση της αξιολογικής κατάταξης (merit order), αποτρέποντας παράλληλα την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις χρηματοδότησης και διανομής και τις επιπτώσεις του στις ροές πέρα από τα σύνορα της ΕΕ·

ε) βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς, την άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας και την εξάλειψη των παραγόντων που ενισχύουν τη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας·

στ) ταχεία παρακολούθηση της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων έκτακτης ανάγκης βάσει του άρθρου 122 της ΣΛΕΕ (σ.σ. Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ)·

ζ) μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, ελλείψει διμερών συμφωνιών αλληλεγγύης·

η) αυξημένες προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας·

θ) κινητοποίηση συναφών εργαλείων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Ταυτόχρονα, άμεση προτεραιότητα είναι η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων στις κοινωνίες μας. Η διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ένωσης είναι επίσης σημαντική. Θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα σχετικά εργαλεία σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας, διατηρώντας παράλληλα την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και διατηρώντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί για στενό συντονισμό των πολιτικών απαντήσεων. Τονίζει τη σημασία του στενού συντονισμού και των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου χρειάζεται, και δεσμεύεται να επιτύχει τους στόχους της πολιτικής μας με ενιαίο τρόπο. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει περαιτέρω τον συντονισμό μας, προκειμένου να παράσχουμε μια αποφασιστική και ευέλικτη πολιτική απάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ανάγκη να ενταθούν οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, στις έτοιμες για το μέλλον ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και των καινοτόμων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης των επιπτώσεων, και καλεί για περαιτέρω πρόοδο προς μια πλήρη Ενεργειακή Ένωση που εξυπηρετεί τον διττό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας και της κλιματικής ουδετερότητας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει το θέμα, καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή