Μητσοτάκης σε Αλβανία μετά τη σύλληψη Μπελέρη: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της Μειονότητας

Σκληρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Μιλώντας στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης, διαμήνυσε πως «εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

by Times Newsroom

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», συνέχισε.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις εκλογές 2023, σημείωσε πως «ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα».

«Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης», τόνισε και συνέχισε:

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές». «Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» αναφέρει ο πρωθυπουργός στο Facebook.

Στο μεταξύ, στη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας δύο μέρες πριν από τις εκλογές αναφέρθηκε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο. Επαναλαμβάνω κάτι που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός Ράμα, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ενημέρωσε ήδη σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ. Ζοζέπ Μπορέλ, όπως και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά το θέμα.

Στο μεταξύ, ένταλμα σύλληψης κατά του Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12/5) η εισαγγελία Αυλώνας. Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Αλβανία: Δεν έχει αφεθεί ελεύθερος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης

Δεν έχει αφεθεί ελεύθερος ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε το  himara.gr.

Παράλληλα, η ομογένεια καλεί τους ψηφοφόρους να μην φοβηθούν από τις τελευταίες εξελίξεις και να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για τη σύλληψη στην Αλβανία τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιεί σήμερα διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Παρέμβαση για την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χιμάρας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Διονύση – Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές χτες το βράδυ, μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

«Η εικόνα σύλληψης του υποψήφιου Δημάρχου Χειμάρρας κ. Μπελέρη είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3».

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες και παρακολουθούμε την υπόθεση. Είμαστε στο πλευρό της Ελληνικής Μειονότητας», τόνισε και υπενθύμισε τη «σπουδαιότητα της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μερικούς μήνες στη Χειμάρρα ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την περιοχή.

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που απαίτησε η αντιπολίτευση και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο, πολλοί Έλληνες του εξωτερικού δυσκολεύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εξήγησε ότι αυτό το οποίο ήθελε η Νέα Δημοκρατία ήταν να μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε Έλληνας είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρέθηκαν απέναντι σε αυτό και ζήτησαν επιπλέον προϋποθέσεις που, αν και τις εκπληρώνουν χιλιάδες ομογενείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις αποδείξουν.

«Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν 200 ψήφοι για να αρθούν οι περιορισμοί την επόμενη φορά», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή