Μητσοτάκης σε Σμιχάλ: «Η Ελλάδα δεν μπορεί από θέση αρχής να δεχθεί καμία παραβίαση συνόρων»

Διάλογος του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό ομόλογό του

by Times Newsroom

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από θέση αρχής να δεχθεί καμία παραβίαση συνόρων με τη βία εξέπεμψε στον διάλογο, που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του, Denys Shmyhal, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες:

Ντενίς Σμιχάλ: Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, συνάδελφοι. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που έχουμε αυτή τη συνάντηση και συζήτηση μαζί σας. Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξή σας, τη στήριξη της χώρας και του λαού σας. Η στήριξη που λαμβάνουμε είναι κάθε μορφής: σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, στο μέτωπο των κυρώσεων, στήριξη σε επίπεδο κοινωνικό και ανθρωπιστικό.

Το εκτιμούμε πραγματικά και θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς και τη χώρα σας, την κυβέρνηση και το επιτελείο σας. Ευελπιστούμε πως αυτό θα συνεχιστεί. Γνωρίζουμε πως πλέον έχουν υιοθετηθεί οκτώ πακέτα κυρώσεων. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι κυρώσεις θα αποφέρουν όλο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Γιατί από αυτό εξαρτάται το μέγεθος του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η Ρωσία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόν τον τρομοκρατικό πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας, σε βάρος της χώρας μου.

Πιστεύω πως μόνο ενωμένοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση. Σας ευχαριστώ και πάλι, ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη σας. Σας ευχαριστούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω. Θα ήθελα να απευθύνω και πάλι χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Zelenskyy. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε πολλές φορές και η ηγεσία του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μας. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και προσφέροντας στη χώρα σας ενεργή υποστήριξη.

Και καταστήσαμε πολύ σαφές ότι, ως θέμα αρχής, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση συνόρων με τη βία. Αυτό αντιβαίνει σε όλα όσα γνωρίζαμε και όλα όσα πιστεύαμε ότι είχαμε συμφωνήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σας στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε διμερές επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή