Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Είπα στον Ερντογάν ότι δεν είναι ώρα για αναθεωρητικές στάσεις

«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

by Times Newsroom

Για τη Δημοκρατία ανά τον κόσμο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε: «Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».

Τόνισε ακόμα ότι δεν γίνεται μια χώρα να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ στέλνοντας νέο μήνυμα στην Τουρκία: «Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Του είπα δεν είναι ώρα για αναθεωρητικές στάσεις. Ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να επιλύσουμε τα ζητήματά μας. Υπήρχαν τις τελευταίες εβδομάδες περιπτώσεις συστηματικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας στα ελληνικά νησιά, αυτό ήταν απαράδεκτο. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, δεν είναι κακό. Ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλο τουλάχιστον. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Μητσοτάκης στο MSNBC για Ερντογάν: «Δεν είναι ώρα για παζάρια της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ»

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και απόψε θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου και απάντησε σε ερωτήσεις για τα θέματα που θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν, για το τι θα πει στο Κογκρέσο αλλά και για την στάση της Τουρκίας απέναντι στο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων για το τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι θα είναι μια ευκαιρία οι δυο χώρες να γιορτάσουν το κοινό μονοπάτι τους προς την δημοκρατία με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που λόγω της πανδημίας δεν γιορτάστηκε πέρυσι και μετατέθηκε για φέτος.

Για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο αίτημα της Φινλανδίας αλλά και την Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι περιμένει η ευρωπαϊκή ενότητα να είναι δεδομένη. «Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ενεργειακή κρίση. Έχουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν πυροβολούμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία και όχι στους δικούς μας πολίτες».

Για το τι θα πει στο Κογκρέσο, ο Έλληνα πρωθυπουργός τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να ξέρουν οι Αμερικανοί είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Περάσαμε μια επώδυνη οικονομική κρίση και είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης και αυτό πονάει την ελληνική κοινωνία. Η οικονομία μας έχει ανακάμψει, γίνονται επενδύσεις και Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές απευθείας πτήσεις. Η οικονομία μας είναι δυναμική ανοικτή σε επενδύσεις και σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια και θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Είμαστε μια δυνατή δημοκρατία μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή