ΜΚΟ: Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για τις Υπηρεσίες παροχής «ανθρωπισμού».

Απόλυτος ο έλεγχος του μεταναστευτικού από τις ΜΚΟ. Ξετυλίγεται σιγά σιγά ο ρόλος τους.

by Times Newsroom

της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα

Βήμα – βήμα αναλυτικά τα γεγονότα:

Πως μπορεί να εξηγηθεί ότι το 2015, την χρονιά που καταργήθηκαν τα σύνορα, αυτοί που εισήλθαν στην Ελλάδα από τα νησιά έφτασαν τις 900.000, ενώ αντίθετα από τον Έβρο δεν ήταν ούτε 5.000; Γιατί κάποιος να διακινδυνέψει ταξίδι μέσω θαλάσσης αφού ο κοντινότερος και ασφαλέστερος δρόμος είναι από την στεριά; Τα νούμερα είναι εξόχως αποκαλυπτικά και υποδηλώνουν σχέδιο κατεύθυνσης του μεταναστευτικού πληθυσμού προς τα νησιά. Κάποιοι εικάζουν συμφωνία (με άνω πλαφόν στο νούμερο εισδοχής) μεταξύ Ε.Ε (Γερμανίας για την ακρίβεια) και Τουρκίας. Τα ελληνικά νησιά φαινόταν ως ο ιδανικός τόπος ώστε να λειτουργήσουν ως φίλτρο των ροών. Η γεωγραφική τους θέση πρόσφερε φυσικό εγκλωβισμό που είναι απαραίτητος για τον πλήρη έλεγχο των ροών. Έτσι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό της ΕΕ και η Τουρκία θα πετύχαινε σταδιακό γκριζάρισμα των νησιών που τόσο πολύ μέμφεται.

Win – Win κατάσταση δηλαδή με μοναδική χαμένη την Ελλάδα. Ποιος άλλωστε να είναι ο ρόλος των Υπερδομών στα νησιά που έχουν κατασκευαστεί υπό την αδρά χρηματοδότηση της ΕΕ; Θυμίζουμε ότι κ. Αβραμόπουλος ως Ευρωπαίος Επίτροπος είχε μιλήσει για ανάγκη 10 εκατομμυρίων νέων μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα από το 2017 με επιστολές της ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν θα επιτρέψουν να αναλάβουν τέτοιο ρόλο.

Επίσης τονίστηκε ότι πουθενά δεν φαίνεται προοπτική λύσης αλλά αντίθετα παγίωση μίας κατάστασης στην οποία θα υπάρχουν μονίμως στα νησιά κάποιες χιλιάδες μεταναστών εγκλωβισμένοι, μέχρι να γίνεται ο διαχωρισμός. Δυστυχώς ο σχεδιασμός έμεινε αμετάβλητος και μετά από 5 χρόνια, σήμερα, οι Υπερδομές που κατασκευάζονται καλούνται να αναλάβουν ρόλο φιλτραρίσματος των ροών.

Οι ΜΚΟ αναμφισβήτητα είχαν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση του μεταναστευτικού. Αστείρευτες οι πηγές χρηματοδότησής τους, από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από δωρεές ή ακόμα και από μη εμφανείς πηγές. Εξαιτίας του αδιαφανούς τρόπου λειτουργίας τους και λόγω έλλειψης ουσιαστικού ελέγχου έχουν σχεδόν αντικαταστήσει το επίσημο κράτος και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Στην κυριολεξία θρέφονται από τις ροές. Όσο αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά τόσο πιο «απαραίτητη» εμφανίζεται η παρουσία τους.

Η αποστολή των ΜΑΤ σε Χίο, Λέσβο και η αποσταθεροποίησή των νησιών έβαλε σε πειρασμό την Άγκυρα να μεθοδεύσει τα γεγονότα στον Έβρο. Τότε αντιλήφθηκε η νέα κυβέρνηση ότι το μεταναστευτικό δεν έχει μόνο την ανθρωπιστική διάσταση. Αναγκάστηκε από τα γεγονότα να προβεί στη φύλαξη συνόρων, κάτι που παρόλο ήταν καθολική απαίτηση των νησιωτών χρόνια πριν, για ένα περίεργο λόγο το αίτημα τους δεν εισακουγόταν. Η φύλαξη των συνόρων επέφερε την πολυπόθητη μείωση των ροών, ξεμπρόστιασε ακόμα περισσότερο τον ρόλο της Τουρκίας, έκανε ακόμα πιο άκαιρη την ανάγκη των Υπερδομών και άφησε χωρίς επιχειρήματα αυτούς που με εμμονή προωθούν την κατασκευή τους.

Το 2022 ήταν χρόνια κατασκευής και λειτουργίας των Υπερδομών στα νησιά (σε Λέρο, Κω, και Σάμο είναι ήδη υπό λειτουργία). Οι ροές όμως το 2022 διπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν οι πληθυσμοί εγκλωβισμένων σ’ αυτά τα νησιά σε σχέση με το 2021 , καταρρίπτοντας παταγωδώς το επιχείρημα Μηταράκη ότι οι Υπερδομές θα λειτουργούν αποτρεπτικά.

Επί της ουσίας ο κ. Μηταράκης δεν ήρθε σε ρήξη με τις ΜΚΟ παρά τα όσα κατά καιρούς διέδιδε. Κανένας ουσιαστικός έλεγχος κι ας είναι γνωστό ότι στα νησιά έχει στηθεί δίκτυο συνεργασίας με τις απέναντι ακτές. Θυμίζουμε μέσα στις βασικές αρχές απαίτησης που έχουν εκφραστεί από την Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ ως λύση για το μεταναστευτικό ήταν η άμεση απομάκρυνση των ΜΚΟ και η ανάληψη δράσεων από κρατικούς φορείς.

Το μπαράζ των αποκαλύψεων για τον ρόλο των ΜΚΟ είτε εδράζονται αυτές στις Βρυξέλλες, είτε στην Αθήνα είτε στο Όσλο, πάντα με τα ανθρώπινα δικαιώματα ως αιχμή του δόρατος, έχουν πάρει πλέον μορφή χιονοστιβάδας. Ο κ. Δημητράς, ο «εθνικός μας μηνυτής» όπως τον αποκαλούν τα αθηναϊκά ΜΜΕ κατά τα δημοσιεύματα φέρεται να συμμετέχει σε 6 ΜΚΟ. Έχει προβεί, εκτός των εκατοντάδων μηνύσεων που οι περισσότερες έχουν αρχειοθετηθεί, τα τελευταία δύο χρόνια και σε μηνύσεις κατά 34 εισαγγελέων! Ο κ. Δημητράς έχει μηνύσει (για ψύλλου πήδημα) και την Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ.

Δεν θα σταθούμε σε αυτό. Ο κ. Δημητράς μπορεί να προσελκύει την προσοχή των ΜΜΕ και την δημοσιότητα, αλλά για άλλη μια φορά αλλού είναι η ουσία. Τελικά η φερόμενη συνεργασία του με τον Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της ΜΚΟ Aegean Boat Report ήταν καθοριστική από ότι φαίνεται για την δίωξή του. Η Aegean Boat Report αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες οι οποίες αναφέρονται στις δικογραφίες του λιμενικού σώματος. Πρόχειρη επίσκεψη στη σελίδα της στο fb διαπιστώνεται ότι έχει αναλυτικότατα στοιχεία: από τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά, τις μεταφορές μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, του σταματήματος των βαρκών από το …τουρκικό λιμενικό μέχρι και όλες τις δραστηριότητες της ελληνικής ακτοφυλακής! Φωτογραφίες διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα τραβηγμένες από σκάφος του τουρκικού Λιμενικού. Φωτογραφίες και το ακριβές στίγμα από την άφιξη μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Ποτέ όμως δεν εμφανίζει πως και από που ξεκίνησαν αυτοί από την Τουρκία! Αποστολή πληροφοριών, εικόνων και βίντεο προς την Aegean Boat Report με τηλεφωνικό αριθμό κάνοντας χρήση εφαρμογής WhatsApp.

Βέβαια είναι αντιφατικό από την μία η ΜΚΟ να φέρεται ως υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και από την άλλη να προωθεί ενεργά τις ροές και μάλιστα μέσω της επικίνδυνης θαλάσσιας μεταναστευτικής οδού.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις αρχές της Τουρκίας. Σε πρόσφατη ανάρτηση, απαντώντας στον λογαριασμό του Έλληνα Πρωθυπουργού στο τουίτερ, πήρε συγκεκριμένη θέση πως η στρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου συνιστά πρόκληση, αναφερόμενη μάλιστα και σε Διεθνείς Συμφωνίες!!

Εκτός λοιπόν του φερόμενου ρόλου της για διακίνηση μεταναστών τηρεί ξεκάθαρα και φιλοτουρκική στάση. Μια υπόθεση είναι ότι με αρκετή δόση πονηριάς οι τούρκοι μετά από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 (η χρονιά ίδρυσης της εν λόγω ΜΚΟ ήταν το 2017) για να δείξουν ότι κάνουν έργο στην συγκράτηση των ροών εμφανίζουν στοιχεία μέσα από μία «ανεξάρτητη ευρωπαϊκή» ΜΚΟ. Έτσι ΚΑΙ παίρνουν το παραδάκι (που είναι αρκετά δισ. €) αποδεικνύοντας ότι δήθεν τηρούν την συμφωνία συγκράτησης των ροών ΚΑΙ ταυτόχρονα προωθούν τις ροές! Για παράδειγμα το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της Aegean Boat Report αναφέρεται ότι πέρασαν προς την Ελλάδα 1812 βάρκες (60.609 αφίξεις) ενώ η τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε 3140 βάρκες αποτρέποντας σε 107.981 μετανάστες να φτάσουν στα ελληνικά νησιά!! Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!

Όλα αυτά ενώ είναι γνωστά στους νησιώτες από το 2018 και κατά καιρούς τα έχει επισημάνει η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ, μόλις πρόσφατα αποφάσισε να δράσει το ελληνικό κράτος. Οι δύο δικογραφίες που εστάλησαν από το λιμενικό σώμα της Κω και της Λέρου προς την εισαγγελία της Κω είχαν ημερομηνίες 21-7-2021 και 22-8-2021. Δηλαδή, ένα τόσο σοβαρό θέμα για 1,5 χρόνο παρέμενε στο συρτάρι, ενώ η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είχε πάρει την ανιούσα!

Αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό έχει αναχθεί σε υπαρξιακό ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου. Δυστυχώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την κλασική έννοια της μετανάστευσης όπου κάποιοι επιλέγουν να μετακινηθούν για διάφορους λόγους (πόλεμου, προσωπικών διώξεων, οικονομικών κινήτρων κ.λπ.). Στην περίπτωση μας, σε ένα υπαρκτό πρόβλημα όπως είναι η μετανάστευση, υπάρχει επί πλέον η αποδεδειγμένη σύνδεση κράτους που υποκινεί απροκάλυπτα τις ροές αλλά εκτός των άλλων ,επιβουλεύεται και την κυριαρχία των νησιών στις οποίες κατευθύνει τις μεταναστευτικές ροές.

Αυτό δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ανοικτά σύνορα και καταγγελίες προς το ελληνικό λιμενικό αν πάει να τα φυλάξει, αλλά ούτε με την λογική της κατασκευής Υπερδομών πάνω στην ελληνοτουρκική οριογραμμή και μάλιστα με τις ΜΚΟ σε πρωταγωνιστικό ρόλο να κάνουν συνδιαχείριση.

Πολύ φοβόμαστε ότι το αμαρτωλό δίδυμο «μεταναστευτικό – ΜΚΟ» εξελίσσεται στην «ιερή αγελάδα» των Βρυξελλών και της Αθήνας και στον ακρογωνιαίο λίθο άσκησης επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας.

Τους νησιώτες μπορεί να τους προορίζουν ως υποτακτικούς κομπάρσους οι οποίοι θα εξαγοραστούν για ένα ξεροκόμματο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το μέλλον του τόπου τους. Όμως η μέχρι τώρα στάση τους έχει αποδείξει το ακριβώς αντίθετο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή