Μόναχο: Πέθανε η συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελένη Τορόση

Ήταν βασικός στυλοβάτης του Ελληνικού Προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας για δεκαετίες. Ως δημοσιογράφος και συγγραφέας συνεργαζόταν ακόμη με αρκετά ελληνικά και γερμανικά έντυπα, καθώς και στο γερμανικό πρόγραμμα Β2

by Times Newsroom

Πέθανε προχθες Κυριακή 9 Οκτωβρίου, σε ηλικία 75 ετών η συγγραφέας και δημοσιογράφος του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας Ελένη Τορόση.

Η Ελένη Τορόση γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1968 ζούσε στο Μόναχο και στην Αθήνα. Ήταν βασικός στυλοβάτης του Ελληνικού Προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας για δεκαετίες. Ως δημοσιογράφος και συγγραφέας συνεργαζόταν ακόμη με αρκετά ελληνικά και γερμανικά έντυπα, καθώς και στο γερμανικό πρόγραμμα Β2.

Έγραφε στα γερμανικά και στα ελληνικά. Τα γερμανικά παιδικά βιβλία της έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους, ενώ παιδικές της ιστορίες συμπεριλαμβάνονται στα γερμανικά σχολικά αναγνωστικά. Ήταν μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συγγραφέων.

Στην Ελλάδα διακρίθηκε με έπαινο για το βιβλίο «Κουμπότρυπες κι ελέφαντες» (Εκδ. Πατάκη, 1998) και βραβεύτηκε το 2010 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το «Ιουλίτσα και Ρωμαίος» (Εκδόσεις Πατάκη, 2010). Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Μικρά και μεγάλα λόγια, η Ελένη Τορόση συνομιλεί με τριάντα Έλληνες συγγραφείς» από τις εκδόσεις Ρωμιοσύνη, το οποίο επανακυκλοφορεί από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών). Το «Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου» πρωτοκυκλοφόρησε στα γερμανικά το 2014 από τις Εκδόσεις LangenMuller (Als ich dir zeigte, wie die Welt klingt), από τις οποίες την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο της “Warum Tante Iphigenia mir einen Koch schenkte” (Γιατί η θεία Ιφιγένεια μου χάρισε έναν μάγειρα, ιστορίες της ελληνικής μου οικογένειας). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε γερμανικές εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και γερμανικά σχολικά βιβλία. Το πρώτο της βιβλίο, «Ο χορός των χταποδιών», μπήκε στη λίστα επιλογής των καλύτερων παιδικών βιβλίων της Stiftung Lesen. Η ιστορία της «Το όνειρο του Παγκανίνι» γυρίστηκε ταινία μικρού μήκους από το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης.

Η φωτογραφία από την παρουσίαση βιβλίου της στον Ιανό της Αθήνας. Διακρίνονται από αριστερά: Πέτρος Μάρκαρης, Ελένη Τορόση, Άλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος (Facebook Georgios Pappas)

Πηγές: Δορυφόρος Μονάχου – Εκδόσεις Πατάκη
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com