Μπάιντεν: «Υποχρεωμένες» οι ΗΠΑ να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδράμουν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα στο νησί, προειδοποίησε πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

by Times Newsroom 1

«Ναι, είμαστε υποχρεωμένοι», απάντησε ο Μπάιντεν σε συνάντηση με πολίτες στη Βαλτιμόρη όταν ρωτήθηκε εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι της Κίνας.

Οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι αυξάνονται εδώ και χρόνια. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν, η οποία αποσπάστηκε από την Κίνα το 1949, ως αποσχισμένη επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα – αν χρειαστεί και με στρατιωτική δύναμη. Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπινγκ επιβεβαίωσε πρόσφατα τη βούληση της Κίνας για επανένωση με την Ταϊβάν.

Κορυφαίος διπλωμάτης συνιστά την πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκαν τα περιστατικά κατά τα οποία κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Μόνο στη διάρκεια της εθνικής επετείου της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν 150 τέτοιες παραβιάσεις.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αντίθεση σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν θεωρείται ότι είναι το σημείο διαμάχης που είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσει ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο υποψήφιος νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο ,Νίκολας Μπερνς, συνέστησε μάλιστα την πώληση περισσότερων όπλων στην Ταϊπέι για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή