Μπαλζάκ, ο θεμελιωτής του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία

"Το μαγικό δέρμα" - "Ευγενία Γκραντέ" | Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

by Times Newsroom

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (πραγματικό ονοματεπώνυμο Ονορέ Μπαλζάκ) (Τουρ 20 Μαΐου 1799 – Παρίσι 18 Αυγούστου 1850) ήταν Γάλλος λογοτέχνης του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Συγκαταλέγεται στους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ενώ θεωρείται και ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών.

Ο Μπαλζάκ υπήρξε ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς όλων των εποχών, δημιουργός 2.504 ηρώων μέσα από τα βιβλία του. Η μέθοδος εργασίας του παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτο ενδιαφέρον. Εργαζόταν περίπου 15 ώρες ημερησίως, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες καφέ για να διατηρεί τη διαύγειά του. Κατά τη διαδικασία εκτύπωσης των έργων του στο τυπογραφείο, πραγματοποιούσε αλλεπάλληλες διορθώσεις ή ακόμα και αλλαγές.

Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Το μαγικό δέρμα

Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Τιμή: 14,84 €

Ο νεαρός Ραφαήλ, έχοντας ξοδέψει την περιουσία του για ν’ αποπληρώσει τα χρέη του πατέρα του, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Περνώντας τυχαία από το κατάστημα ενός παλαιοπώλη, βλέπει ένα κομμάτι σαγρέ δέρματος. Στην επιγραφή υπάρχουν τα εξής μυστηριώδη λόγια: «Αν με αποκτήσεις, τα αποκτάς όλα. Όμως η ζωή σου θα μου ανήκει». Δέχεται τη διαβολική συμφωνία με το δέρμα, το οποίο αρχίζει να πραγματοποιεί τις επιθυμίες του, αλλά σύντομα θα διαπιστώσει ότι, αν και κατέχει μια εξαιρετική δύναμη, δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, καθώς τελικά η μόνη επιθυμία του είναι να ζήσει…
Σ’ αυτό το έργο του 1831, εμπνευσμένο από ανατολίτικο μύθο, η έντονη και όλο ορμές και απολαύσεις ζωή του πρωταγωνιστή συρρικνώνεται, όπως το μαγικό δέρμα. Κι ο αναγνώστης θα δει στις σελίδες του να παρελαύνουν όλες οι πιθανές κατηγορίες ανθρώπων –μαριονέτες στα επιδέξια λογοτεχνικά δάχτυλα του Μπαλζάκ– παρουσιάζοντας τις φιλοσοφικές, επιστημονικές και ιδεολογικές τάσεις που χαρακτήρισαν την εποχή του συγγραφέα.

Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Ευγενία Γκραντέ

Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Τιμή: 13,78 €

Η «Ευγενία Γκραντέ», γραμμένη το 1833, ανήκει κι αυτή στη συλλογή έργων «Η Ανθρώπινη Κωμωδία» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ (συγκεκριμένα στις «Σκηνές της επαρχιακής ζωής») και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του συγγραφέα.

Στο Σομίρ, μια τυπική επαρχιακή πόλη στα δυτικά της Γαλλίας, ο βαρελάς Γκραντέ, άνθρωπος πολύ οξυδερκής, που ξέρει πώς να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις για το προσωπικό του όφελος, ολοένα και πλουτίζει. Όμως, όσο αυξάνει η περιουσία του, τόσο λιγοστεύει η επιθυμία του να παντρέψει την κόρη του, την Ευγενία, για να μη χρειαστεί να την προικίσει. Αλλά ο έρωτας υπακούει μόνο στους νόμους της καρδιάς…

Γύρω από τα δύο κεντρικά πρόσωπα του έργου ξετυλίγεται ένα πλήθος ανθρώπινων χαρακτήρων, που με τα πάθη, τις επιδιώξεις και τις παγιωμένες συμπεριφορές του φαντάζει τόσο οικείο στον αναγνώστη, κι ας έχουν περάσει σχεδόν διακόσια χρόνια από τη συγγραφή του.

Επισημαίνεται ότι ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι ξεκίνησε τη λογοτεχνική σταδιοδρομία του μεταφράζοντας την «Ευγενία Γκραντέ» στη ρωσική γλώσσα το 1843.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή