Μπερλινάλε 2023 με πολιτική χροιά

Σε κανονικούς ρυθμούς ξεκινά σήμερα το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με πλούσιο πρόγραμμα και δυο ελληνικές συμμετοχές. Οι διοργανωτές στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία.

by Times Newsroom

Προετοιμασίες για την 73η Μπερλινάλε

Επιστροφή στην κανονικότητα για το 73ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που σηκώνει αυλαία σήμερα (16 με 26 Φεβρουαρίου). Έπειτα από τρία χρόνια πανδημίας που έπληξαν τον τομέα των τεχνών και δη του κινηματογράφου ήρθε η ώρα να δοθούν οι τιμές που αξίζουν στη Μπερλινάλε με μια ολοκληρωμένη δια ζώσης εκδοχή της.  Ένα από τα πιο συζητημένα και αναμενόμενα έργα του που θα προβληθούν στο φεστιβάλ είναι το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν και του Άαρον Κάουφμαν «Superpower» που γύρισαν στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Το ντοκιμαντέρ, που προοριζόταν αρχικά ως καταγραφή της καριέρας του προέδρου Ζελένσκι, μετατράπηκε σε έργο με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παρουσίαση ενός σύγχρονου ήρωα. Όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι δύο σκηνοθέτες βρίσκονταν στο Κίεβο για γυρίσματα, τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2021. Το ντοκιμαντέρ «Superpower» πρόκειται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη φετινή Μπερλινάλε.

Η υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ μιλώντας στην επιτροπή πολιτισμού της Μπούντεσταγκ τόνισε πως το Φεστιβάλ δεν πρέπει να απομονώνεται από τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο αλλά να αντικατοπτρίζει τα γεγονότα. Το φεστιβάλ προσπαθώντας να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία και το Ιράν θα προχωρήσει σε προβολή ταινιών και διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν των δύο χωρών. Έχει προγραμματιστεί για την πρώτη ημέρα και χαιρετισμός μέσω βίντεο του προέδρου Ζελένσκι, που έχει ήδη εμφανιστεί μέσω μαγνητοσκοπημένων βίντεο και στα φεστιβάλ Βενετίας και Καννών.

«She Came to Me» με τον Πίτερ Ντίνκλατζ

Πολλά ταλέντα στη φετινή Μπερλινάλε

Μέσα σε 10 μέρες θα προβληθούν περίπου 280 ταινίες. Από αυτές 19 παραγωγές διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο, ενώ για πρώτη φορά φέτος το φεστιβάλ θα απονείμει και βραβείο για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά. Η διοργάνωση σηκώνει αυλαία φέτος με τη ρομαντική κωμωδία «She Came to Me» της Ρεμπέκα Μίλερ με ένα σπουδαίο καστ: Πίτερ Ντίνκλατζ, Αν Χάθαγουεϊ, Μαρίσα Τομέι και Τζοάνα Κούλιγκ.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 73ης Μπερλινάλε είναι η Αμερικανίδα σταρ Κρίστεν Στιούαρτ, η οποία στα 32 της αποτελεί τη νεότερη πρόεδρο της κριτικής επιτροπής στην ιστορία του φεστιβάλ. Ανάμεσα στα γερμανικά ονόματα που διαγωνίζονται φέτος για τη Χρυσή Άρκτο συναντάμε τον Κρίστιαν Πέτσολντ με την νέα του ταινία «Κόκκινος Ουρανός», την πρωτοποριακή Μαργκαρέτε φον Τρότα με το «Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν – Ταξίδι στην έρημο», στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Βίκι Κριπς (Corsage). Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχει επίσης το έργο “Μια μέρα θα τα πούμε όλα” της σκηνοθέτιδας  Έμιλι Άτεφ, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ντανιέλα Κρίν. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της σχέσης μιας νεαρής γυναίκας με έναν ηλικιωμένο άνδρα σε μια φάρμα.

Χρυσή Άρκτος θα απονεμηθεί στον Στίβεν Σπίλμπεργκ ως τιμώμενο πρόσωπο του 73ου Φεστιβάλ Βερολίνου για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, ενώ θα προβληθούν και οι σημαντικότερες ταινίες του και φυσικά το φετινό αυτοβιογραφικό του έργο «The Fabelmans». Επίσης πρόκειται να παρουσιαστεί ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ζωή του πρώην σταρ του τένις Μπόρις Μπέκερ.

 

Στιγμιότυπο απο το «Superpower» με τον Σον Πεν να συναντά τον πρόεδρο Ζελένσκι

Η ελληνική παρουσία στην Μπερλινάλε

Στο Πανόραμα της Μπερλινάλε θα κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ο Βασίλης Κατσούπης με τη μεγάλου μήκους αγγλόφωνη ταινία με τίτλο «Inside» και πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε. Το ψυχολογικό θρίλερ ακολουθεί την περιπέτεια ενός επίδοξου ληστή έργων τέχνης, του Νίμο, ο οποίος στην προσπάθειά του να κλέψει έργα ανεκτίμητης αξίας, παγιδεύεται σε ένα πολυτελές υψηλής τεχνολογίας ρετιρέ στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις ικανότητές του προκειμένου να επιβιώσει.

Η νέα ταινία της Γερμανίδας Αγγέλα Σάνελεκ «Music» με τους Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Αργύρη Ξάφη έχει γυριστεί στην Ελλάδα και διεκδικεί τη Χρυσή Άρκτο στη φετινή Μπερλινάλε. Αποτελεί μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Γαλλίας, Σερβίας και Ελλάδας. Η ελληνική παρουσία όμως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου δεν αφορά μόνο αυτές τις δύο ταινίες. Η διακεκριμένη ηθοποιός Αγγελική Παπούλια θα είναι ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος Encounters που τιμά ανεξάρτητους και καινοτόμους δημιουργούς.

Γιούλια Κίλιαν, dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com