Μπλίνκεν για Ουκρανία: Η Ρωσία σημαδεύει με ένα όπλο στο κεφάλι

«Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

by Times Newsroom

Το γεγονός ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης την Ουκρανία ”όταν η Ρωσία τη σημαδεύει με ένα όπλο στο κεφάλι”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο ABC.

Σύμφωνα με το Reuters, o επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ζητά διευκρινίσεις από τους αξιωματούχους του Καζακστάν σχετικά με το γιατί έπρεπε να καλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας υπό ρωσική ηγεσία για την επίλυση των εσωτερικών ταραχών και κατήγγειλε την εντολή της κυβέρνησης για πυροβολισμούς χωρίς προειδοποίηση.

«Η εντολή “shoot-to-kill”, στον βαθμό που υπάρχει, είναι λάθος και πρέπει να ανακληθεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Έφτασαν οι Ρώσοι στη Γενεύη

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντιπρόσωποι της Ρωσίας έφθασαν στη Γενεύη πριν από τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ένα αεροπλάνο της αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της ελβετικής πόλης. Η πρώτη συνάντηση έχει ήδη σχεδιαστεί για απόψε. Ωστόσο οι κεντρικές συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από τη ρωσική πλευρά, επικεφαλής των συνομιλιών θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Ο τελευταίος κατέστησε ήδη σαφές σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti πως “δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση” και πως “δεν θα πάμε εκεί με απλωμένο χέρι, αλλά με ένα σαφώς διατυπωμένο στόχο που πρέπει να επιτευχθεί με τους όρους που έχουμε διατυπώσει”.

Στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον μία διαδήλωση ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Κίεβο κάλεσαν τη Δύση να πει “όχι” στο τελεσίγραφο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε στον ιστότοπό της η ουκρανική εφημερίδα Den.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή