Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ως απάντηση στην «διαρκή καταστολή» που ασκεί το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, την ώρα που αρχίζει στο Μινσκ η δίκη της εξόριστης Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, εκ ων ηγετών της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

by Times Newsroom

«Το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει την καταστολή κατά του λαού της Λευκορωσίας και των δημοκρατικών του ιδεωδών, μέσω, μεταξύ άλλων, της ερήμην πολιτικών σκοπιμοτήτων δίκης της ηγέτιδας της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και άλλων δημοκρατών ακτιβιστών με αβάσιμες κατηγορίες», δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που αναγγέλλει την επιβολή των κυρώσεων.

«Σε απάντηση αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνει ότι λαμβάνει μέτρα περιορισμού της έκδοσης βίζας σε 25 άτομα (…) για την συμμετοχή τους στην υπονόμευση της δημοκρατίας» στη Λευκορωσία, διευκρινίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, οι κυρώσεις αφορούν μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Λευκορωσίας, «για τον ρόλο τους στη θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει τη θανατική ποινή κατά καταδικασθέντων για υποτιθέμενες “τρομοκρατικές απόπειρες”, κατηγορία που χρησιμοποιείται από το καθεστώς του Μινσκ για την καταστολή και τον εκφοβισμό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», δηλώνει ο Αντονι Μπλίνκεν.

Το αυταρχικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά την Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994 και του οποίου η επανεκλογή το 2020 αμφισβητείται, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.

Τον Μάρτιο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τις σημερινές ανακοινώσεις, το υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε απαγόρευση έκδοσης βίζας για 322 άτομα για «υπονόμευση της δημοκρατίας στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές νοθείας του 2020», αναφέρει στην δήλωσή του ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή