Μπορέλ: Ο Ορτέγα στήνει «απάτη» αντί για εκλογές στη Νικαράγουα

«Η αυταρχική παρέκκλιση του καθεστώτος είναι απαράδεκτη και ανησυχητική», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα.

by Times Newsroom 1

Η Νικαράγουα είναι «μια από τις χειρότερες δικτατορίες στον κόσμο», όπου η αντιπολίτευση έχει «εξαλειφθεί», κατήγγειλε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα πως στήνει «απάτη» αντί για πραγματικές εκλογές την 7η Νοεμβρίου ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

«Απαράδεκτη»

«Η αυταρχική παρέκκλιση του καθεστώτος είναι απαράδεκτη και ανησυχητική», είπε ο κ. Μπορέλ μιλώντας μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Ο Ντανιέλ Ορτέγα και η σύζυγός του, η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, εξάλειψαν την αντιπολίτευση για να εξασφαλίσουν τη νίκη τους στις εκλογές που οργανώνονται την 7η Νοεμβρίου», κατήγγειλε.

«Οι εκλογές αυτές είναι μια απάτη που οργανώνεται από μια δικτατορία. Η Νικαράγουα είναι μια από τις χειρότερες δικτατορίες στον κόσμο», πέταξε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Αφησε έτσι να γίνει σαφές πως οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος του δικαίου», είπε ο κ. Μπορέλ, «στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων» και «στην οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης των ανταρτών που κυβέρνησε τη Νικαράγουα από το 1979 ως το 1990, επέστρεψε στην εξουσία το 2007 με το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) και παραμένει αρχηγός του κράτους έκτοτε.

Κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε στις αρχές Αυγούστου κυρώσεις στη Ροσάριο Μουρίγιο και στον γιο του Ντανιέλ Ορτέγα, τον Χουάν Κάρλος, καθώς και σε άλλα έξι στελέχη της κυβέρνησης, προσάπτοντάς τους ευθύνες για τις «πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράττονται στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Ο Χουάν Κάρλος Ορτέγα είναι επικεφαλής του Σαντινιστικού Κινήματος της 4ης Μαΐου και διευθύνει το Canal 8, ένα από τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Τα τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ αφορούν συνολικά 14 πρόσωπα, στα οποία απαγορεύθηκε η διαμονή και η διέλευση και τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία πάγωσαν.

Απαγορεύθηκε εξάλλου σε πολίτες και σε εταιρείες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή