Μπρέξιτ: Τι σημαίνει για τον τουρισμό

by Times Newsroom

«Και τώρα τί θα γίνουμε χωρίς …Βρετανούς;» Οι επιπτώσεις της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται εμφανείς και στον κλάδο του τουρισμού. Καθώς η Μ. Βρετανία κλείνει πίσω της την πόρτα της Ενωμένης Ευρώπης, ευκολίες και δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως η δυνατότητα εργασίας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η μεταφορά χρημάτων, παύουν να ισχύουν για τους Άγγλους.

Άλλα εμπόδια αποτελούν ήδη από τώρα οι διάφορες βεβαιώσεις που τους ζητούνται, όπως ότι διαθέτουν ανάλογα χρήματα για το διάστημα που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη και το έντυπο του ETIAS (Ευρωπαϊκού Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφορίας και Εξουσιοδότησης Ταξιδίων).

Επιπλέον θα τίθενται σε ισχύ αυξημένοι τελωνειακοί έλεγχοι, ο περιορισμός στα είδη που μπορούν να μεταφέρουν από και προς τον προορισμό τους, ο έλεγχος στα διαβατήρια για εξακρίβωση του χρόνου παραμονής στην Ευρώπη και άλλα. Μέτρα που φυσικά δεν ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες. Aς δούμε τι ισχύει με την βοήθεια της ομάδας του nikaiatravel.gr.

Οι αλλαγές σχετικά με τη βίζα

Σύμφωνα με το σύστημα ETIAS, το διαφαινόμενο μέτρο της υποχρεωτικής βίζας θα εφαρμοστεί από την αρχή του 2022. Αναμένεται να είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια στην απόφαση μιας οικογένειας να πραγματοποιήσει διακοπές στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Αυτό θα γίνει μετά τη μεταβατική περίοδο του έτους που διανύουμε, κατά την οποία οι Βρετανοί έχουν ακόμα το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και παραμονής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρεις μήνες. Οι κάρτες που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ θα εξακολουθήσουν μέχρι την ημερομηνία λήξεώς τους.

Αυτή την στιγμή ένα άτομο από την ηλικία των δεκατριών με προέλευση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταβάλει 80 ευρώ για τη χορήγηση βίζας, ενώ 40 ευρώ στοιχίζει για παιδιά έξι ώς δώδεκα ετών. Το θέμα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων που δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε μειωμένο αντίτιμο της βίζας. Ακούγεται μάλιστα το ποσό των 7 ευρώ ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά τίποτε δεν είναι οριστικό. Κάτι ανάλογο άλλωστε έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία, αφού οι Ρώσοι πληρώνουν 35 ευρώ για βίζα προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επαγγελματίες του τουρισμού και μουσικοί

Εμπόδια, για να μην πούμε φρένο, μπαίνουν και στους, νέους κυρίως, και όχι μόνο, Άγγλους που εργοδοτούνταν στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τις τουριστικές περιόδους και σε θέσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Υπάλληλοι ξενοδοχείων και χώρων εστίασης, μπαρίστες, αρχηγοί εκδρομικών γκρουπ, οδηγοί rent-a-car δεν θα μπορούν εύκολα πλέον να εργάζονται από Μάιο έως Οκτώβριο κάνοντας παράλληλα και τις διακοπές τους.

Καλλιτέχνες, όπως μουσικοί θα έχουν πια να αντιμετωπίσουν πολλές και κάποτε απαγορευτικές διατυπώσεις. Κυβερνητικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώνουν ότι διεξάγεται ήδη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε οι περιπτώσεις αυτές να υπάγονται σε ειδική συμφωνία, αλλά φαίνεται πως για την ώρα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.

Επιπλέον περιορισμοί εισόδου

Βεβαίως δεν είναι μόνο ο τουρισμός που πλήττεται από το Brexit. Δυσκολίες περιμένουν και την εμπορική δραστηριότητα, αφού οι διατυπώσεις στις δοσοληψίες με τη Μ. Βρετανία, τόσο στις μεταφορές αγαθών, όσο και στις εκτελωνίσεις των προϊόντων και τους παντός είδους ελέγχους στις εισαγωγές και τις εξαγωγές δυσχεραίνονται σημαντικά.

Ταξιδιώτες με αυτοκίνητα ή κατοικίδια

Αν ο προερχόμενος από τη Μ. Βρετανία επισκέπτης θέλει να έρθει με το αυτοκίνητό του, οφείλει να πάρει την ευρωπαϊκή πράσινη ασφαλιστική κάρτα ἐξι εβδομάδες το αργότερο πριν το ταξίδι του και να έχει το ειδικό σήμα με την ένδειξη GB κολλημένο στο όχημά του.

Όσον αφορά δε στα κατοικίδια, αυτά πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας (το πολύ δέκα ημερών) και να έχουν φροντίσει για τα απαιτούμενα εμβόλιά τους το πολύ ένα μήνα πριν το ταξίδι.

Τέλος για την υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομικοί περιορισμοί θα επιβάλλονται στους τουρίστες από την στιγμή που η γνωστή μας Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (EHIC) δεν περιλαμβάνει πια τους Βρετανούς, προσθέτοντας ένα ακόμα έξοδο στον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό.

Αυτό που μπορούν να κάνουν μέχρι την ανακοίνωση των ειδικών αυτών κανόνων είναι η αγορά ιδιωτικής ταξιδιωτικής ασφάλισης. Η Βρετανική κυβέρνηση κάνει σύσταση στους πολίτες της να αποκτήσουν ταξιδιωτική ασφάλιση πριν ταξιδέψουν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν χρειαστούν περίθαλψη στην Ελλάδα, δεν θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγειονομικό σύστημα χωρίς την προαναφερόμενη ασφάλιση, αλλά σε ιδιωτική με το ανάλογο κόστος. Εναλλακτικά θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το ΕΣΥ με τις τιμές που προβλέπονται για τους ανασφάλιστους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή