Μυστικά αρχεία της Χαμάς δείχνουν πώς κατασκόπευε καθημερινά τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Η Χαμάς παρακολουθούσε την πολιτική δραστηριότητα, τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και προφανώς ακόμη και τις ερωτικές ζωές. Οι Παλαιστίνιοι είχαν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε έναν ισραηλινό αποκλεισμό και μια κατασταλτική δύναμη ασφαλείας.

by Times Newsroom

Μια συγκέντρωση υποστήριξης της Χαμάς στην πόλη της Γάζας το 2022. Μια μυστική αστυνομική δύναμη που επιβλέπεται από τον ηγέτη της Χαμάς στον θύλακα χρησιμοποιεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών.

  • Adam Rasgon και Ronen Bergman

Ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar επιβλέπει εδώ και χρόνια μια μυστική αστυνομική δύναμη στη Γάζα που παρακολουθούσε καθημερινά τους Παλαιστίνιους και έφτιαχνε αρχεία για νέους, δημοσιογράφους και όσους αμφισβητούσαν την κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και μια σειρά εσωτερικών εγγράφων που εξετάστηκαν από τους New York Times.

Η μονάδα, γνωστή ως Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας, βασιζόταν σε ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών της Γάζας, ορισμένοι από τους οποίους ανέφεραν τους δικούς τους γείτονες στην αστυνομία. Άνθρωποι μπήκαν στα αρχεία ασφαλείας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ή άσκησαν δημόσια κριτική στη Χαμάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρχεία υποδηλώνουν ότι οι αρχές ακολούθησαν τους ανθρώπους για να καθορίσουν εάν είχαν αισθηματικές σχέσεις εκτός γάμου.

Η Χαμάς εφαρμόζει εδώ και καιρό ένα καταπιεστικό σύστημα διακυβέρνησης στη Γάζα, και πολλοί Παλαιστίνιοι εκεί γνωρίζουν ότι οι αξιωματούχοι ασφαλείας τους παρακολουθούν στενά. Όμως μια παρουσίαση 62 διαφανειών για τις δραστηριότητες της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, που παραδόθηκε μόνο εβδομάδες πριν από την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο η εν πολλοίς άγνωστη μονάδα διείσδυσε στις ζωές των Παλαιστινίων.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι ηγέτες της Χαμάς, παρόλο που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον λαό της Γάζας, δεν θα ανεχτούν ούτε μια μυρωδιά διαφωνίας. Αξιωματούχοι ασφαλείας παρακολούθησαν δημοσιογράφους και άτομα που υποπτεύονταν για ανήθικη συμπεριφορά. Οι πράκτορες απομάκρυναν την κριτική από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζήτησαν τρόπους δυσφήμισης των πολιτικών αντιπάλων. Οι πολιτικές διαμαρτυρίες θεωρήθηκαν ως απειλές που έπρεπε να υπονομευθούν.

Καθημερινοί κάτοικοι της Γάζας ήταν εγκλωβισμένοι – πίσω από το τείχος του παραλυτικού αποκλεισμού του Ισραήλ και κάτω από τη συνεχή επιτήρηση της δύναμης ασφαλείας. Αυτό το δίλημμα συνεχίζεται σήμερα, με την επιπρόσθετη απειλή ισραηλινών χερσαίων στρατευμάτων και αεροπορικών επιδρομών.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους βομβαρδισμούς από την κατοχή και καταστροφές από τις τοπικές αρχές», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Γάζα ο Ehab Fasfous, δημοσιογράφος στη Λωρίδα της Γάζας που εμφανίζεται στα αρχεία της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Κατεστραμμένα και κατεστραμμένα κτίρια τον περασμένο μήνα στο Khan Younis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Fasfous, 51 ετών, χαρακτηρίζεται σε μια έκθεση ως μεταξύ των «μεγάλων εχθρών του κινήματος της Χαμάς».

Τα έγγραφα δόθηκαν στους Times από αξιωματούχους της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν κατασχεθεί σε επιδρομές στη Γάζα.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι πήραν συνεντεύξεις από άτομα που κατονομάζονταν στα αρχεία. Αυτοί οι άνθρωποι εξιστόρησαν σημαντικά γεγονότα, επιβεβαίωσαν βιογραφικά στοιχεία και, στην περίπτωση του κ. Fasfous, περιέγραψαν αλληλεπιδράσεις με τις αρχές που ευθυγραμμίστηκαν με τα μυστικά αρχεία. Τα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους Times περιλαμβάνουν επτά αρχεία πληροφοριών που κυμαίνονται από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2023. Η διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών είπε ότι γνώριζε αρχεία που περιείχαν πληροφορίες για τουλάχιστον 10.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας είναι επίσημα μέρος του πολιτικού κόμματος της Χαμάς, αλλά λειτουργεί σαν μέρος της κυβέρνησης. Ένας Παλαιστίνιος που γνωρίζει τις εσωτερικές λειτουργίες της Χαμάς, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία ήταν ένα από τα τρία ισχυρά όργανα εσωτερικής ασφάλειας στη Γάζα. Τα άλλα ήταν η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία συνήθως επικεντρώνεται στο Ισραήλ, και η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, ένα σκέλος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Basem Naim, εκπρόσωπος της Χαμάς, είπε ότι οι υπεύθυνοι για τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας ήταν απρόσιτοι κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Με μηνιαίες δαπάνες 120.000 δολαρίων πριν από τον πόλεμο με το Ισραήλ, η μονάδα είχε στη δύναμή της 856 άτομα, όπως δείχνουν τα αρχεία. Από αυτούς, περισσότεροι από 160 πληρώθηκαν για να διαδώσουν την προπαγάνδα της Χαμάς και να εξαπολύσουν διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον αντιπάλων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το καθεστώς της μονάδας σήμερα είναι άγνωστο επειδή το Ισραήλ έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στις στρατιωτικές και κυβερνητικές ικανότητες της Χαμάς.

Οι ισραηλινές μυστικές αρχές πιστεύουν ότι ο κ. Sinwar επέβλεπε άμεσα τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας, σύμφωνα με τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν το θέμα δημόσια. Είπαν ότι η παρουσίαση είχε προετοιμαστεί για τον κ. Sinwar προσωπικά, αν και δεν είπαν πώς το γνώριζαν αυτό.

Στην παρουσίαση ανέφερε ότι η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας εργάζεται για την προστασία του λαού, της περιουσίας και των πληροφοριών της Χαμάς και για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων της ηγεσίας της.

Ορισμένες διαφάνειες επικεντρώθηκαν στην προσωπική ασφάλεια των ηγετών της Χαμάς. Άλλοι συζήτησαν τρόπους εξάλειψης των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων «Θέλουμε να Ζήσουμε» πέρυσι που επέκριναν τις ελλείψεις ρεύματος και το κόστος ζωής. Αξιωματούχοι ασφαλείας παρακολούθησαν επίσης πράκτορες από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη μαχητική ομάδα που συχνά συνεργάζεται με τη Χαμάς.

Ορισμένες τακτικές, όπως η ενίσχυση του μηνύματος της ίδιας της Χαμάς, φάνηκε να είναι πολιτικοποιήσεις ρουτίνας. Σε άλλες περιπτώσεις, αξιωματούχοι πρότειναν τη χρήση πληροφοριών για να υπονομεύσουν τους αντιπάλους και να διαστρεβλώσουν τη φήμη τους, αν και τα αρχεία ήταν ασαφή σχετικά με το πώς έπρεπε να γίνει αυτό.

«Διεξαγωγή μιας σειράς επιθετικών και αμυντικών εκστρατειών στα μέσα ενημέρωσης για να προκαλέσουμε σύγχυση και να επηρεάσουμε τους αντιπάλους χρησιμοποιώντας ιδιωτικές και αποκλειστικές πληροφορίες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι αξιωματικοί ασφαλείας σταμάτησαν τον κ. Fasfous καθ’ οδόν για μια διαδήλωση τον περασμένο Αύγουστο, άρπαξαν το τηλέφωνό του και τον διέταξαν να φύγει, αναφέρει μια έκθεση. Ο κ. Fasfous επιβεβαίωσε ότι τον πλησίασαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Οι αρχές έψαξαν τις πρόσφατες κλήσεις του και έγραψαν ότι επικοινωνούσε με «ύποπτους ανθρώπους» στο Ισραήλ.

«Σας πληροφορούμε ότι ο αποκλεισμός του είναι απαραίτητος γιατί είναι ένα αρνητικό άτομο που είναι γεμάτο μίσος και αναδεικνύει μόνο τις αδυναμίες της Λωρίδς ης Γάζας», ανέφερε το έγγραφο.

Τα έγγραφα συζητούσαν τρόπους για την εξάλειψη των διαδηλώσεων πέρυσι για διακοπές ρεύματος και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Το πιο απογοητευτικό, είπε ο κ. Fasfous , ήταν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό του για να στείλουν ερωτικά μηνύματα σε έναν συνάδελφό του. «Ήθελαν να μου φορτώσουν μια ηθική παραβίαση», είπε.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει αυτή τη λεπτομέρεια, αλλά περιγράφει τρόπους «αντιμετώπισης» του κ. Fasfous . «Δυσφημήστε τον», ανέφερε η έκθεση.

«Αν δεν είσαι μαζί τους, γίνεσαι άθεος, άπιστος και αμαρτωλός», είπε ο κ. Fasfous. Αναγνώρισε ότι υποστήριξε τις διαδηλώσεις και επέκρινε τη Χαμάς στο Διαδίκτυο, αλλά είπε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους είχε επαφή στο Ισραήλ ήταν Παλαιστίνιοι που είχαν εταιρείες τροφίμων και ένδυσης. Είπε ότι βοήθησε στη διαχείριση των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι στόχοι της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας είναι παρόμοιοι με εκείνους των υπηρεσιών ασφαλείας σε χώρες όπως η Συρία που έχουν χρησιμοποιήσει μυστικές μονάδες για να καταπνίξουν τη διαφωνία. Τα αρχεία της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ωστόσο, αναφέρουν τακτικές όπως η λογοκρισία, ο εκφοβισμός και η παρακολούθηση.

«Αυτή η Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας είναι ακριβώς όπως η Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας», είπε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών που ειδικεύεται στις παλαιστινιακές υποθέσεις. «Έχεις πάντα ένα μάτι στον δρόμο».

Ο Yahya Sinwar, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, πέρυσι σε συγκέντρωση στην πόλη της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν με φόβο και διστάζουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους, είπαν οι αναλυτές.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασκούν αυτολογοκρισία», είπε ο Mkhaimar Abusada, καθηγητής πολιτικών επιστημών από την πόλη της Γάζας. «Απλώς δεν θέλουν προβλήματα με την κυβέρνηση της Χαμάς».

Αυτή η άποψη έρχεται σε σύγκρουση με τα πιο έντονα σχόλια των ηγετών του Ισραήλ, όπως ο Πρόεδρος Isaac Herzog, ο οποίος κατηγόρησε τους κατοίκους της Γάζας ότι δεν ανέτρεψαν τη Χαμάς πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο έθνος που είναι υπεύθυνο», είπε. «Αυτή η ρητορική για τους αμάχους δεν ήταν ενήμερη, δεν εμπλέκονταν, δεν είναι απολύτως αλήθεια. Θα μπορούσαν να είχαν ξεσηκωθεί».

Η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας, όπως δείχνουν τα αρχεία, προσπάθησε επίσης να επιβάλει μια συντηρητική κοινωνική τάξη.

Τον Δεκέμβριο του 2017, για παράδειγμα, οι αρχές ερεύνησαν μια πληροφορία ότι μια γυναίκα ενεργούσε ανήθικα με έναν άνδρα που είχε κατάστημα ρούχων. Μια αναφορά ασφαλείας σημείωσε ότι επισκέφτηκε το κατάστημα για μια ώρα τη μια μέρα και μετά περισσότερες από δύο ώρες την επόμενη. Η έκθεση δεν παρουσίαζε στοιχεία για αδικοπραγία, αλλά πρότεινε στα «σχετικά μέρη» να ασχοληθούν με το θέμα.

Μια έκθεση του Οκτωβρίου 2016 περιέγραφε νέους άνδρες και γυναίκες να εκτελούν απροσδιόριστες «ανήθικες πράξεις» σε ένα γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο Khan Younis τη νύχτα. Η Χαμάς βλέπει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως μια συμβιβασμένη οντότητα, της οποίας ο ηγέτης πολύ συχνά ευνοεί τα ισραηλινά συμφέροντα. Η αναφορά δεν προσέφερε στοιχεία για παραπτώματα, αλλά συνέστησε να κληθεί ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι είχε στην κατοχή του βίντεο και φωτογραφίες.

Τα αρχεία δείχνουν επίσης ότι η Χαμάς ήταν καχύποπτη με ξένες οργανώσεις και δημοσιογράφους.

Ψαράδες στο λιμάνι της Γάζας το 2022. Παρόλο που πολλές από τις αναφορές δεν περιέχουν τίποτα περισσότερο από σημειώσεις για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Γάζας, πολλοί άνθρωποι στη λωρίδα «σκέφτονται τέσσερις φορές πριν κάνουν οτιδήποτε μικρό», είπε ο Michael Milshtein, πρώην ισραηλινός μυστικός υπηρεσίας αξιωματικός με ειδίκευση στις Παλαιστινιακές υποθέσεις.

Όταν η Monique van Hoogstraten, μια Ολλανδή ρεπόρτερ, επισκέφτηκε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ τον Απρίλιο του 2018, οι αρχές σημείωσαν τις πιο κοινότοπες λεπτομέρειες. Σημείωσαν τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου της και τον αριθμό της πινακίδας της. Είπαν ότι τράβηξε φωτογραφίες παιδιών και προσπάθησε να πάρει συνέντευξη από μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η κ. van Hoogstraten επιβεβαίωσε το ταξίδι αναφοράς σε συνέντευξή της στους Times.

Το αρχείο συνιστούσε περαιτέρω «αναγνώριση» στους δημοσιογράφους.

Κανένα από τα αρχεία που εξετάστηκαν από τους Times δεν είχε ημερομηνία μετά την έναρξη του πολέμου. Όμως ο κ. Fasfous είπε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται γι’ αυτόν.

Στις αρχές του πολέμου, είπε ότι τράβηξε εικόνες των δυνάμεων ασφαλείας να χτυπούν ανθρώπους που μάλωναν για σημεία στην ουρά έξω από ένα αρτοποιείο. Οι αρχές κατέσχεσαν την κάμερά του.

Ο κ. Fasfous παραπονέθηκε σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο στο Khan Younis, ο οποίος του είπε να σταματήσει να αναφέρει και να «αποσταθεροποιεί το εσωτερικό μέτωπο», θυμάται ο κ. Fasfous.

«Του είπα ότι λέω την αλήθεια και ότι η αλήθεια δεν θα τον βλάψει, αλλά αυτό έπεσε στο κενό», είπε. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ όσο αυτοί οι εγκληματίες έχουν τον έλεγχο».

  • The New York Times, 13 Μαΐου 2024

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com