Ν. Δένδιας – Ντουμπρόβνικ Φόρουμ: Ζωτικής σημασίας για τα Δ. Βαλκάνια οι μεταρρυθμίσεις

by Times Newsroom 1

«Κοινός μας στόχος είναι η ειρηνική, ισχυρή, σταθερή ενωμένη Ευρώπη

Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι πολιτικές Διεύρυνσης και Γειτονίας αποτελούν ξεχωριστά δομικά στοιχεία της γεωπολιτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο διεθνές Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ. Μιλώντας στο πάνελ της δεύτερης συνεδρίασης του Φόρουμ, με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η περιοχή αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την επιρροή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, σημείωσε πως βασικός στόχος της ΕΕ είναι να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις πλήρους ένταξης, στηρίζοντας τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την εναρμόνιση με τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Με τη σειρά του, προσέθεσε, αυτό θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σύγκλιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε την ανάγκη μιας πιο αποτελεσματικής στρατηγικής επικοινωνίας. «Και είναι ζωτικής σημασίας η ενημέρωση στην περιοχή για τις ευκαιρίες που συνεπάγονται η στενότερη ολοκλήρωση και οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση κακόβουλων επιρροών τρίτων χωρών» σημείωσε. Και αυτό απαιτεί, προσέθεσε, προσπάθειες από τις ίδιες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη διαδικασία ένταξης, αναφέροντας ότι θα υποστηρίξει τη μετατροπή των Δυτικών Βαλκανίων σε λειτουργικές οικονομίες της αγοράς, ικανές να ενσωματωθούν πλήρως, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες, να προωθήσουν το κράτος δικαίου, να σταματήσουν τη φυγή νέων και ικανών ανθρώπων στο εξωτερικό (brain drain).

Ωστόσο, αναγνώρισε πως αυτό που ονομάζεται «κόπωση διεύρυνσης» εξαπλώνεται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση με την πανδημία δεν βοήθησε καθόλου. Και επίσης, συμπλήρωσε, όπως σε όλες τις διαδικασίες ένταξης, θα έπρεπε να αναμένεται κάποιος βαθμός απογοήτευσης των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία. «Πέτυχαν επιτέλους το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσβλέπουμε να διοργανώσουμε την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, το συντομότερο δυνατό, φυσικά σύμφωνα με τις καθορισμένες αιρεσιμότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, επισήμανε ότι σημειώνεται θετικά η προθυμία τους να συμμορφωθούν με τη νέα μεθοδολογία διεύρυνσης.

Περαιτέρω, αναφερόμενος στο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως είναι ένα σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής, που βασίζεται στους πυλώνες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και μέσω της προώθησης της περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου, η περιαγωγή μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι δωρεάν. Είναι ένα σημαντικό βήμα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να βοηθά τους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, προσέθεσε, αυτή η υποστήριξη θα ήταν ελλιπής, εάν δεν είχαν σχεδιαστεί βιώσιμα, ολοκληρωμένα μέτρα για την περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και παίζει έναν κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των γειτόνων και φίλων της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως παραμένει περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη σλοβενική Προεδρία για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε έκκληση να σταλεί από το Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ ένα γερό και ομόφωνο μήνυμα ότι ο κοινός μας στόχος είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή ενωμένη Ευρώπη, μέσω της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το πέρας του συνεδρίου, ο κ. Δένδιας δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους:  Είχα σήμερα την ευκαιρία, εδώ στο Ντουμπρόβνικ, να συναντηθώ με τους συναδέλφους μου σχεδόν όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και να συζητήσουμε καταρχήν για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αλλά και επίσης για τους κινδύνους τους οποίους μπορεί να περιέχει η επιβλαβής απόπειρα τρίτων χωρών να έχουν επιρροή στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Από εκεί και πέρα, επίσης, είχα την ευκαιρία να συζητήσω ειδικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τα ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και να του υπογραμμίσω την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της, ιδίως στα θέματα που αφορούν στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, συναντήθηκα και με τους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν εδώ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, και βεβαίως συζητήσαμε για το πώς θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή