Ν. Μηταράκης: Απαραίτητη η ουσιαστική αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη στο μεταναστευτικό

by Times Newsroom 1

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο με διά ζώσης παρουσία των υπουργών, πήρε μέρος την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η συνεργασία με γειτονικές τρίτες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για το Σένγκεν.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κοινή θέση των πέντε χωρών υποδοχής της Μεσογείου, ότι απαιτείται η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις σημαντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την ουσιαστική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδεικνύεται από όλα τα κράτη-μέλη, στη λογική της δίκαιης κατανομής του βάρους της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αναμένεται από τα κράτη πρώτης γραμμής να φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορα, να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, να καταγράφουν όσους φτάνουν, να εξετάζουν αιτήματα ασύλου, να επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται προστασία και να εντάσσουν τους δικαιούχους, χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ως προς τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης απρόσκοπτης συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών, την αποτροπή των ροών και την αποδοχή επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της συνεργασίας της Frontex με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέσω της ανάπτυξης επιχειρήσεων και εκτός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων. Ανακοίνωσε, επίσης, την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για μία σειρά από εθνικότητες, μεταξύ των οποίων Αφγανοί, Πακιστανοί και Σομαλοί.

Τέλος, αναφορικά με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για το Σένγκεν, ο κ. Μηταράκης επισήμανε τη σημασία ελεύθερης κυκλοφορίας και εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας εντός του κοινού ευρωπαϊκού χώρου, προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων με ουσιαστική στήριξη από τη Frontex, αλλά και με ενίσχυση των δυνατοτήτων των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα με ευρωπαϊκά μέσα.

Ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές του με τους ομολόγους του σε Μπρατισλάβα και Βιέννη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή