Να διατηρηθεί η ελληνική υπηρεσία του EURONEWS

Καμία απόλυση

by Times Newsroom 1

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την αντίθεσή του στην διαφαινόμενη απόφαση της διοίκησης του Euronews να υποβαθμίσει την ελληνική υπηρεσία του σε ιστοσελίδα, κόβοντάς την από το τέλος του έτους από τον τηλεοπτικό αέρα και μειώνοντας παράλληλα το προσωπικό της κατά το ήμισυ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την έντονη πίεση που άσκησε η ΕΣΗΕΑ για την ανατροπή της αρχικά εκπεφρασμένης πρόθεσης να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας, η διοίκηση του ευρωπαϊκού καναλιού ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα για τουλάχιστον ακόμα 12 μήνες αλλά μόνον ως αμιγώς web υπηρεσία. Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από πρόθεση συρρίκνωσης του μόνιμου προσωπικού σε 14 άτομα, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Ήδη έχει τερματιστεί η συνεργασία με τους freelancers. Εξαρτούν τη διατήρηση της ελληνικής υπηρεσίας στον τηλεοπτικό αέρα μόνο σε περίπτωση συνεργειών, δηλαδή αν βρεθεί χρηματοδότης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τον απόδημο Ελληνισμό να παραμείνει το πρόγραμμα της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews στον τηλεοπτικό αέρα, με δεδομένο ότι η τηλεόραση παραμένει το πιο διεισδυτικό μέσο ενημέρωσης, ειδικά στα δύο συγκεκριμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως ζήτησε κατόπιν παρέμβασης της ΕΣΗΕΑ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με ομόφωνο ψήφισμά της, πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας σε Τηλεόραση και Διαδίκτυο, συμβάλλοντας στην εδραίωση μιας ενιαίας κουλτούρας στην Ε.Ε.. Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να χρηματοδοτεί το Euronews με αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αποτελεί θεματοφύλακα της πολυγλωσσίας και του πλουραλισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει και πρέπει να έχει λόγο στο πώς αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί εκ νέου τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και τους Επιτρόπους και τους Ευρωβουλευτές των δύο χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους εξαντλώντας όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να μην σιγήσει η ελληνική φωνή του Euronews, να μην μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπληρωθούν άμεσα όσες ήδη χάθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή