Να πώς προστατεύονται τα έντομα από τη βροχή

by Times Newsroom 1

Αν σκεφτούμε πόσο ενοχλητικό είναι να προσγειωθεί μια στάλα βροχής στο μάτι μας, φανταστείτε τι αντίκτυπο έχει αυτό αν είσαι ένα μικροσκοπικό ιπτάμενο έντομο.

Μικρό μάλλον, όπως μας λέει μια νέα μελέτη, καθώς φυτά και έντομα όπως οι πεταλούδες μπορούν να διώχνουν τις σταγόνες της βροχής μειώνοντας τον χρόνο επαφής του νερού με τα φύλλα ή τα φτερά τους!

Όπως διαβάζουμε στην εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές επιστράτευσαν μια επιστημονική κάμερα που τραβά ως και 20.000 καρέ το δευτερόλεπτο για να δουν πώς ανταποκρίνονται στις σταγόνες φτερά εντόμων (όπως πεταλούδες, σκόροι, λιβελούλες) και φύλλα φυτών.

«Το να χτυπηθείς με μια σταγόνα βροχής είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα για ένα τόσο μικρό ζώο», παρατηρεί ο επικεφαλής της μελέτης Sunghwan Jung, λέγοντας πως είναι σαν ένας άνθρωπος να χτυπηθεί από μπάλα του μπόουλινγκ που πέφτει από τον ουρανό.

Οι παρατηρήσεις τους έδειξαν πως όταν η σταγόνα ακουμπά στο φύλλο ή το φτερό της πεταλούδας, συναντά μικροσκοπικές απολήξεις σαν καρφιά, θρυμματίζοντας έτσι τη σταγόνα και κάνοντας τα σπασμένα πια τμήματά της να συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτό ελαχιστοποιεί καθοριστικά τον αντίκτυπο της σύγκρουσης.

Οι ερευνητές αναδημιούργησαν εργαστηριακά αυτές τις μικροδομές των φτερών και βρήκαν πως ο χρόνος επαφής του νερού με την επιφάνεια μειώθηκε κατά 70%..

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή