Να ’τανε το… 2012!

Η «αγανάκτηση» που βλέπει ο Α. Τσίπρας «στην κοινωνία» και έχει να τη δει «από το 2012» υποθέτω δεν την είδε στη χθεσινή οργή της γυναίκας στην Πολίχνη, η οποία του φώναξε: «Προδότη, η Μακεδονία είναι ελληνική».

by Times Newsroom
  • Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Αλλωστε, τη γυναίκα την πήραν «σηκωτή» οι «φουσκωτοί» της προσωπικής του ασφάλειας (φωτό) πριν καν ολοκληρώσει τη φράση της. Και ουδείς πλην ελαχίστων τον έχει αποκαλέσει «προδότη» για την κάκιστη κατά τα άλλα Συμφωνία των Πρεσπών.

ΓΙΑ να το πιστέψει προφανώς και ο ίδιος αυτό που έγραψε, σημείωσε ότι η «αγανάκτηση», που του θυμίζει το 2012, «μπορεί να μην εκδηλώνεται όπως τότε, αλλά είναι μια βουβή οργή». Η μετάφραση είναι εύκολη: Μπορεί να μην έχουμε τους «αγανακτισμένους» και τις «πλατείες» του 2012, αλλά τι ωραία που θα ήταν αν τις είχαμε. Ηταν φανερό ήδη από εκείνο το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019 -της «γλυκιάς ήττας» όπως τη χαρακτήρισε-, αλλά έχει χάρη να το ομολογεί κι ο ίδιος. Από εκείνο το βράδυ της εκλογικής συντριβής που έγινε «γλυκιά ήττα» λόγω του σχεδόν 32% που πήρε- παρ’ ότι έχασε με πάνω από 8% διαφορά-, φαίνεται πως μια προσμονή στοιχειώνει τα όνειρά του: Πώς θα ξαναγίνει το 2012. «Να ’τανε το ’21» τραγούδησε παλιά ο Νταλάρας. «Να ’τανε το ’12» τραγουδάει τώρα ο Α. Τσίπρας. Το προσπάθησε με την πανδημία, το πάλεψε με το μεταναστευτικό, το διεκδίκησε αγκαλιάζοντας τους αντιεμβολιαστές, το δοκίμασε με τον Εβρο και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα βλέπει τη χρυσή ευκαιρία της ακρίβειας να πλημμυρίζει τα ποτάμια των «νεο-αγανακτισμένων». Φευ, όμως. Το 2022 δεν είναι 2012. Τότε ο Α. Τσίπρας δεν ήταν ο φθαρμένος και γερασμένος πολιτικός που είναι σήμερα. Τότε δεν είχαν αποκαλυφθεί σε όλο τους το μεγαλείο η υποκρισία και η ψευδολογία. Ούτε είχε φανερώσει τις παγκοσμίως θαυμαστές ικανότητές του στην kolotoumba. Οπως και τότε, έτσι και τώρα επενδύει στην καταστροφή και στο μπάχαλο. Δηλαδή στη δική του «κανονικότητα»: Το χάος και το γκρέμισμα.

ΟΜΩΣ, τώρα υπάρχει, εκτός από τη «σκιά του τότε εαυτού του», η εμπειρία και η γνώση της ελληνικής κοινωνίας. Η οποία οργίστηκε τόσο, ώστε δημιούργησε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Οργίστηκε από την ασχετοσύνη του, από τον τυχοδιωκτισμό του, από τον αμοραλισμό του και από τον τοξικό διχασμό που προσπάθησε να δημιουργήσει στήνοντας σκευωρίες, παραδικαστικά και κονιορτοποιώντας τους θεσμούς. Κι όπως αποδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η κοινωνία δεν έχει ξεχάσει. Και πολύ περισσότερο, δεν έχει συγχωρήσει. Δεν έχει συγχωρήσει, όχι μόνο γιατί δεν εξέφρασε ποτέ τη μεταμέλειά του. Αλλά γιατί αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι έτοιμος να ξανακάνει ακριβώς τα ίδια.

ΕΙΝΑΙ ανέξοδο να φαντασιώνεται πλήθη «αγανακτισμένων». Ή σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα να «ακούει φωνές». Αλαλαγμούς από τα μεγάλα πλήθη που στριμώχνονται στις «πλατείες». Θα μπορούσε βέβαια να «βλέπει ανεμόμυλους» σαν άλλος Δον Κιχώτης. Αλλά ο ήρωας του Θερβάντες δεν χωράει στην πολεμική στολή παραλλαγής του Π. Καμμένου, ούτε στα μέτρα της «κρητικής βεντέτας» που τον έχει δεσμεύσει ο πολεμοχαρής αψύς. Το σίγουρο είναι ότι ο «πρόεδρος» είναι αλλού. Και, όπως ο πεινασμένος, ονειρεύεται καρβέλια. Εστω και μπαγιάτικα.

ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑ

Οσο πιο τεντωμένα είναι τα νεύρα τόσο πιο μεγάλες χοντράδες βγαίνουν από το στόμα. Δεν είναι απολύτως σαφές αν ο Δ. Τζανακόπουλος κινδυνεύει πράγματι να χάσει τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, όμως, απολύτως σαφές ότι σέρνει το χορό της έντασης και της μπαχαλοποίησης, μαζί με άλλα πρωτοπαλίκαρα των «προεδρικών». Οι οποίοι όλοι μαζί βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλου στρες εν όψει της εκλογής του Α. Τσίπρα από τη βάση. Εστω κι αν ο Α. Τσίπρας θα αναμετρηθεί με τον «κανέναν», αφού δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα, το άγχος είναι μεγάλο και τα νεύρα τεντωμένα. Είναι και αυτές οι 175.000 που πήγαν να ψηφίσουν στην τελετή επιστροφής του ονόματος ΠΑΣΟΚ ως πρόταγμα στο όνομα ΚΙΝ.ΑΛ.

Λογικό λοιπόν -σε τόσο έντονες συνθήκες- να φεύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Παράλογο, όμως, να φεύγουν χοντράδες, όπως η χθεσινή του Δ. Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ. Με την οποία όχι μόνο κάλυψε απολύτως τους μπαχαλάκηδες και ενοχοποίησε τον πρύτανη του ΑΠΘ και την κυβέρνηση, αλλά «δεν είδε καταστροφές»! Δεν είδε, δηλαδή, αυτό που είδε όλη η Ελλάδα. Το «έργο» των βανδάλων, οι οποίοι με βαριοπούλες και κασμάδες έκαναν ερείπια τη βιβλιοθήκη, που έρχεται να αντικαταστήσει την 34ετή «κατάληψη», το «Στέκι του Βιολογικού». Ολα κατά τον γραμματέα ήταν «φτηνή προβοκάτσια» του πρύτανη και της ΕΛ.ΑΣ. Κι ας πούμε ότι τα επεισόδια που ακολούθησαν την κατεδάφιση να σηκώνουν και τέτοιες ερμηνείες. Αλλά το γκρέμισμα της βιβλιοθήκης πώς μπορεί να είναι προβοκάτσια; Ο Θεοδωρικάκος, η Κεραμέως και ο πρύτανης του ΑΠΘ πήραν τις παρέες τους και τις βαριοπούλες και πήγαν αξημέρωτα να γκρεμίσουν τη βιβλιοθήκη; Αλλά, είπαμε, ο Δ. Τζανακόπουλος δεν είδε καταστροφές. Οπως δεν έχει δει ούτε Καλάσνικοφ ούτε διακίνηση ναρκωτικών ούτε παρασκευαστήρια μολότοφ. Ούτε στην ΑΣΟΕ ούτε στη Νομική ούτε στο ΕΜΠ.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή. Η πολιτική, όμως, απαγορεύεται να είναι τυφλή. Ή να έχει επιλεκτική όραση. Δηλαδή, αλλού να βλέπει την τρίχα τριχιά κι αλλού να μη βλέπει τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο.

Κήρυξε πόλεμο στην «Ομπρέλα»

Η παροιμία θέλει να μαθαίνουμε την αλήθεια «από μικρό και από τρελό». Μερικές φορές, όμως, μπορεί να μαθαίνεται και από αχαλίνωτα χείλη. Και ο Π. Πολάκης τα διαθέτει αποδεδειγμένα. Ετσι, χθες έκανε μια ανάρτηση-κάλεσμα για μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της 15ης Μαΐου. Η πρώτη ανάγνωση ήταν ότι επρόκειτο για στήριξη στον Α. Τσίπρα. Στην 4η παράγραφο όμως της ανάρτησής του αποκαλύφθηκε κι ένας άλλος «στόχος», πέραν της ούτως ή άλλως δεδομένης εκλογής του Α. Τσίπρα. Ενα προσκλητήριο ώστε η βάση να εκλέξει ως μέλη της Κ.Ε. «αυτούς που ΞΕΡΟΥΝ-ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ να κυβερνήσουν αλλιώς την άλλη φορά, συγκρουόμενοι με τη διαπλοκή και ξεβρομίζοντας αυτή τη χώρα από την Ακροδεξιά και τη διαφθορά της Μητσοτάκης Α.Ε.».

Το γεγονός ότι αυτή η πρόσκληση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της «Ομπρέλας» δείχνει ίσως και ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών. Οχι μόνο η θριαμβευτική εκλογή του μοναδικού υποψηφίου, αλλά και η εκλογή μιας «αφοσιωμένης» Κ.Ε. η οποία θα δίνει σάρκα και οστά στην «ιδιωτικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ»…

Μη γίνει λάθος!

Η οδηγία που έχει δώσει το Μ. Μαξίμου στην ειδική ομάδα η οποία ετοιμάζει τη δύσκολη και πολυπαραγοντική πλατφόρμα για τις επιστροφές στους μεγάλους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την έμπρακτη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80-85% από τον Ιούνιο είναι σαφής: Το νου σας μη γίνει κανένα λάθος. Ξέροντας ότι η προσμονή είναι μεγάλη και οποιοδήποτε λάθος εμποδίζει τον καταναλωτή να δει με τα μάτια του τη διαφορά στους λογαριασμούς του Ιουνίου μπορεί να γίνει μπούμεραγκ. Και θα θολώσει την εικόνα που δημιούργησε ο σημαντικά μειωμένος ΕΝΦΙΑ, τον οποίο είδαν 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα μείον 380 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ ήδη έχουν προκαλέσει αίσθηση.

Στην ειδική επιτροπή που επεξεργάζεται την πλατφόρμα συμμετέχουν στελέχη της ΡΑΕ, του υπ. Οικονομικών, του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και του υπ. Ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή