Ναρκαλιευτές…!

by Πέτρος Γαργάνης
  • Γράφει ο Πέτρος Γαργάνης

Η ολίγον ζορισμένη θα ‘λεγα επαναφορά στην κανονικότητα, θυμίζει αμυδρά έως αρκετά, έναν από την πληθώρα των ευρηματικών τρόπων με τους οποίους αξιοποιούσε τους αιχμαλώτους της η Βέρμαχτ. Ήτοι, τοποθετώντας τους στην εμπροσθοφυλακή σαν ασπίδες για τα ναρκοπέδια, μείωνε στο ελάχιστο τον κίνδυνο να χάσει τους πολύτιμους -και ως Αρίους- ναρκαλιευτές του το Γ’ Ράιχ.

Ακολούθως και εφόσον οι νάρκες ήταν λιγότερες απ’ τους αιχμαλώτους, ή εν πάση περιπτώσει αν αυτοί επεδείκνυαν περαιτέρω δεξιότητες στα πλαίσια της ατομικής τους ευθύνης, διασφαλιζόταν η απρόσκοπτη επέλαση των γερμανικών μηχανοκίνητων μονάδων. Ή τουλάχιστον μέχρις ότου ανταμώσουν με τον Κόκκινο Στρατό, τον οποίο ατυχώς δεν ‘παιρναν και πολύ στα σοβαρά οι Πρώσοι αξιωματικοί. Όλως συντόμως βέβαια αναθεώρησαν και έκτοτε τον τρέμουν εξίσου με την Σκουάντρα Ατζούρα και την RAF.

Αλήθεια, αν δεν ήταν τόσο όμορφοι αυτοί οι υπέροχοι σ’ όλα τους Ιταλοί, τέχνες και επιστήμες, ποιος άραγε θα ‘ξερε τους Γερμανούς;
Μου δημιουργείται ανεπαίσθητα η εντύπωση, πως η επανεκκίνηση της οικονομίας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον εκβιασμό μιας σταθερά υπόλογης μειοψηφίας, που ως τέτοια μειονεκτεί στην πολιτική της εκπροσώπηση, αναμενόμενα ανίσχυρη να υπερασπιστεί ή αντιδράσει στη νομοτέλεια της εξολόθρευσής της. Τουτέστιν, αποδέχεται μια πρόταση που απλά δεν μπορεί ν’ αρνηθεί!
Ανακατεύοντας λοιπόν στον εσχάτως παραβιασμένο φοριαμό των δικαιωμάτων, ως βασική, ίσως και μόνη προτεραιότητα διακρίνεται αυτή της οικονομικής ελευθερίας, αξιοπρέπειας καλύτερα, η οποία πρωτίστως βάλλεται στην εξέλιξη της υγειονομικής τούτης κρίσης.

Και αυτό δεν είναι καθόλου πρόσκαιρο ούτε και παροδικό. Οτιδήποτε άλλο έρχεται κατά πολύ δεύτερο, κυρίως απ’ τη στιγμή που το επίτευγμα της ευημερίας ως κατάκτηση του Δυτικού κόσμου, υποβιβάζεται στο επίπεδο της επιβίωσης, πολύ μακριά απ’ το αφήγημα των ίσων ευκαιριών. Αυτό φυσικά δεν αφορά όλους.

Ομολογώ πως το φλέγον του ζητήματος εμφανίζει καταρχήν και φαινομενικά έναν τυχοδιωκτικό χαρακτήρα, περιθωριοποιώντας τα λοιπά θέματα των κοινωνικών και άλλων δικαιωμάτων, που ενδεχομένως θα ‘πρεπε τα μάλα να απασχολούν! Αυτά όμως γίνονται αντιληπτά σαν μια διαδικασία που έπεται και δεν προηγείται του βασικού της εργασίας. Κατά συνέπεια, υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία να προσεγγιστούν με τη δέουσα αλληλεγγύη αιτήματα και επισημάνσεις που με τη μορφή της εκ του ασφαλούς καταγγελίας μεταφέρουν απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες.

Επί του παρόντος όμως πρώιμες, δίχως -Θεός φυλάξοι- να’ ναι και παράλογες! Σαν τις κάμερες, για παράδειγμα, στις σχολικές αίθουσες, ή τη δικαιωματική άρνηση να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στις Υπηρεσίες τους εφόσον αδυνατούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα να τους παράσχουν την παραμικρή προστασία. Είναι θέματα σοβαρά. Αδιαπραγμάτευτα και ξεκαθαρισμένα. Ακριβώς σαν τους μισθολογικούς πίνακες του Δημοσίου!

Παράλογη όμως, πιθανόν επαίσχυντη, είναι η αδιαφορία και η ηθελημένη έλλειψη επαφής με το περιβάλλον και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Όπως παράλογος είναι ο βάναυσος καταναγκασμός των ναρκαλιευτών του ιδιωτικού τομέα να καθαρίσουν, χωρίς καν να φοράνε κράνη, πόσο μάλλον έναν υποτυπώδη εξοπλισμό επιφορτισμένοι με επιπλέον ευθύνες πέραν των ανελαστικών τους υποχρεώσεων.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν κι αλλού στην Εσπερία, πλην όμως υπάρχει μια στοιχειώδης σοσιαλιστικού τύπου στήριξη, πριν όλοι μαζί καταλήξουν στη βαρβαρότητα. Όμως, όταν ακόμα και αυτός ο σοσιαλισμός αποφεύγει να μοιράσει δίκαια, έστω και την φτώχεια, αναπόφευκτα μετατρέπεται σε ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Κοινώς, οι αιχμάλωτοι δεν κινδυνεύουν μόνο από νάρκες, αλλά και από αλληλεγγύη.

The following two tabs change content below.
Πέτρος Γαργάνης
Ο Πέτρος Γαργάνης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη καταγόμενος από την Φλώρινα, με μουσικές κατά βάση σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την λογοκριτική και την αρθρογραφία συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα και εφημερίδες. Συγγραφέας της νουβέλας Μια γειτονιά είμαστε από τις εκδόσεις του Παρατηρητή.
Πέτρος Γαργάνης

Τελευταία άρθρα απόΠέτρος Γαργάνης (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή