NASA: Εντυπωσιακή έκλειψη ηλίου στον πλανήτη Άρη – Διήρκησε μόλις 40 δευτερόλεπτα

Μπροστά από τον Ήλιο, πέρασε το φεγγάρι Phobos που έχει σχήμα πατάτας

by Times Newsroom

Ένα μοναδικό φαινόμενο κατέγραψε η NASA, καθώς το διαστημικό ρόβερ Perseverance αποτύπωσε σε βίντεο μια σπάνια έκλειψη ηλίου στον πλανήτη Άρη, η οποία έγινε στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με την nasa.gov, η έκλειψη έγινε στις 2 Απριλίου και καταγράφηκε από την επόμενης γενιάς κάμερα Mastcam-Z που φέρει το Perseverance, την στιγμή που ο Phobos ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη-, περνούσε ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο.

Με βάση την διαστημική υπηρεσία, ο Phobos είναι ένας ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 22 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα που θυμίζει πατάτα, ενώ είναι υπερβολικά μικρός για να προκαλέσει ολική έκλειψη ακόμα και όταν η ευθυγράμμιση είναι τέλεια. Έτσι, η αρειανή έκλειψη διήρκεσε μόλις 40 δευτερόλεπτα, πολύ λιγότερο από μια ολική έκλειψη Ηλίου στη Γη.

«Γνώριζα ότι θα ήταν καλό, δεν περίμενα όμως ότι θα ήταν τόσο συναρπαστικό», είπε χαρακτηριστικά η Ρέιτσελ Χόουσον της Malin Space Science Systems, μέλος της ομάδας που χειρίζεται την κάμερα πλοήγησης του Perseverance.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA:

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή