Ναβάλνι: Δύο χρόνια σε «γκουλάγκ»

Δύο χρόνια από τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλντι στη Μόσχα στις 17/1/2021 ο διασημότερος ρώσος αντικαθεστωτικός εκτίνει ποινή σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας.

by Times Newsroom

Αλεξέι Ναβάλνι: Ο κύριος αντίπαλος του προέδρου Πούτιν

Δύο χρόνια μετά την επιστροφή και σύλληψή του στη Μόσχα ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο γνωστότερος πολιτικός αντίπαλος του ρώσου προέδρου Πούτιν, εκτίνει εννεαετή ποινή σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Μετά από απόπειρα δολοφονίας του με τη χημική ουσία Νοβιτσόκ ο 46χρονος ρώσος αντικαθεστωτικός αποφάσισε, ύστερα από νοσηλεία στη Γερμανία, να επιστρέψει στην πατρίδα του το συντομότερο. Σήμερα κάνει λόγο για βασανιστήρια επιρρίπτοντας στο Κρεμλίνο ένα «φασιστικό σύστημα κράτησης».

Παρά την επιβαρυμένη υγεία του ο Ναβάλνι εμφανίζεται ανυποχώρητος έναντι του Κρεμλίνου διαμηνύοντας στους Ρώσους αντικαθεστωτικούς στο εξωτερικό ότι δεν παραιτείται του αγώνα του. Για αρκετό χρονικό διάστημα η οικογένεια και οι υποστηρικτές του φοβούνταν για τη ζωή του, μιας και αντιμετώπιζε στην απομόνωση προβλήματα υγείας όπως βήχα, ρίγη και πυρετό.

Όπως μάλιστα κατήγγειλε ο δικηγόρος του Βαντίμ Κομπσέφ για αρκετό καιρό ο πελάτης του δεν υποβαλλόταν σε θεραπεία. Στο μεταξύ πάντως του χορηγείται αντιβιοτικό, ενώ παράλληλα τον επισκέφθηκε ο επικεφαλής της κλινικής, ο οποίος τον είχε εξετάσει και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας πριν μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τον Βαντίμ Κομπσέφ, συναντά τον πελάτη του ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας 6 στο Μελέχοβο κοντά στην πόλη Νοβρόφ, 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

Η πρόσβαση του Αλεξέι Ναβάλνι σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οφείλεται εν πολλοίς σε ανοιχτή επιστολή περισσότερων από 600 γιατρών, με την οποία ζητούσαν από τον πρόεδρο Πούτιν να τερματιστεί η απομόνωση καθώς και η «κακομεταχείριση» του κρατουμένου. Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν ο μοσχοβίτης χειρούργος Αλεξάντερ Βανγιοκόφ, ο οποίος από κοινού με τους υπόλοιπους γιατρούς ζητούσε από τον ρώσο πρόεδρο, ως εγγυητή του ρωσικού συντάγματος, να διασφαλίσει την πρόσβαση του Ναβάλνι σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να τερματίσει άμεσα την κράτησή του σε ατομικό κελί.

105 μέρες στην απομόνωση

Στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας 6 στο Μελέχοβο

Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεφε και συλλαμβανόταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Πέντε περίπου μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2020, γλίτωνε παρά τρίχα από του Χάρου τα δόντια. Ήταν ωστόσο αποφασισμένος να επιστρέψει στην πατρίδα του και το έπραξε ανακοινώνοντας ότι θα αντιμετώπιζε τον πρόεδρο Πούτιν στη Ρωσία και όχι εκ του μακρόθεν ως επικριτική φωνή από το εξωτερικό. Παρά τις επαπειλούμενες ποινές λαμβάνει σταθερά μέρος στις συνεχιζόμενες δίκες για να αντιταχθεί δημόσια, αλλά και να καταγγείλει τον επιθετικό πόλεμο του ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

Τα βίντεο μέσα από το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας δείχνουν έναν αισθητά αδυνατισμένο Αλεξέι Ναβάλνι. Μέχρι σήμερα έχει επιβληθεί στον κρατούμενο δέκα φορές η ποινή της απομόνωσης για συνολικά 105 μέρες, δηλώνει η εκπρόσωπός του Κίρα Τζάρμις, χαρακτηρίζοντας απάνθρωπο το σύστημα κράτησης. Παράλληλα επικρίνει το ότι στον ρώσο αντικαθεστωτικό επιβάλλονται συνεχώς ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, επειδή διαφωνεί με τους φρουρούς ή προσφεύγει στη ρωσική δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε τον Πούτιν»

Ο Ναβάλνι εξώφυλλο στο Time (2/2022)

Στο μεταξύ οι ρώσοι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι θεωρούν τον Ναβάλνι εξέχουσα μορφή του αγώνα κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθούν κυρίως από το εξωτερικό να οργανώσουν την αντίσταση κατά του ρώσου προέδρου στην ίδια τη χώρα. Παράλληλα αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματούχων ή ενημερώνουν την κοινή γνώμη για γόνους κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι διοργανώνουν πολυδάπανα πάρτι στο εξωτερικό. Εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι να παίρνουν θέση για όσα συμβαίνουν στη Ρωσία ή να διοργανώνουν πολιτικές συζητήσεις στο YouTube.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος διοικεί από την εξορία στη Λιθουανία το ίδρυμα που ίδρυσε ο Ναβάλνι, εκτιμά ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον πρόεδρο Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει και ότι το μέλλον της Ρωσίας βρίσκεται στην Ευρώπη. Προτεραιότητά του είναι προς το παρόν να συμπεριληφθούν όσο περισσότεροι ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία στους καταλόγους επιβολής κυρώσεων. Πρόσφατα ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε δηλώσει ότι η διαφθορά ενίσχυσε τις ελίτ γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία: «Πολεμάμε από το 2011 τον Πούτιν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον του μέχρι να νικήσουμε».

Ουλφ Μάουντερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com