ΝΔ: Εκδήλωση με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση – «Σταθερά υψηλά τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών»

Ολοκληρώθηκε η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία ενόψει της έναρξης της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η εκδήλωση με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση - Μοχλός Ανάπτυξης για τη χώρα και τους πολίτες» πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή μελών του κόμματος από τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτοδιοικητικών από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

by Times Newsroom

Για τις σύγχρονες προκλήσεις, τα μεγάλα έργα υποδομής που προχωρούν μέσα από το εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» καθώς και το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών, το κοινωνικό τους έργο αλλά, την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετήθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές: ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αρμόδια για θέματα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα- Μαρία Δερμεντζοπούλου.

Μια εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ο οποίος τόνισε: «Λίγες ημέρες μετά την εκλογή μου στην θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, μαζί με τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, ξεκινήσαμε να γυρίσουμε και γυρίζουμε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη επίσκεψη που κάναμε ήταν στην Θεσσαλονίκη και, αν θυμάστε, ήταν αφιερωμένη κυρίως στους Δήμους του νομού. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές συσκέψεις και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες.

Η πρώτη εκδήλωση που κάνουμε από μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι αφιερωμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είπε κάτι πολύ σωστό πριν, ένας άνθρωπος που είμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε μαζί του, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ότι η Νέα Δημοκρατία με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο κόσμος της, είναι τα στελέχη της, είναι οι ψηφοφόροι της, είναι αυτοί που έχουν εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια άοκνα και χωρίς να ζητάνε τίποτα, να θέλουν μόνο την πατρίδα να πηγαίνει μπροστά, είναι τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία, ειδικά τα τελευταία χρόνια υπέμειναν πάρα πολλά, και τα προηγούμενα χρόνια είδαν μία κυβέρνηση να προσπαθεί να «ναρκοθετήσει» οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Μην γελιέστε, αυτό που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί τον καθρέφτη για τα όσα προσπάθησαν να κάνουν σε όλα τα υπόλοιπα. Δεν αγαπάνε τυχαία τους «μπαχαλάκηδες». Πολιτικά – για να μην παρεξηγηθώ- ως τέτοιοι συμπεριφέρονται. Και τι θέλω να πω; Ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, πάνε να το «ναρκοθετήσουν».

Δεν μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη οι δικοί τους εκπρόσωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Απλή αναλογική. Ενώ κυβέρνησαν δύο φορές με μπόνους 50 εδρών το 2015, είδαν ότι πολιτικά δεν έχουν καμία κυριαρχία; Απλή αναλογική. Δεν μπορούν να κυριαρχήσουν οι ιδέες τους στα πανεπιστήμια; Καταλήψεις.

Βλέπουν ότι τα εμβόλια, που έλεγαν πως δεν υπήρχαν, τελικά υπάρχουν και έχουμε ένα πρότυπο μοντέλο εμβολιασμού και αντιμετώπισης της πανδημίας; Πορείες ακόμα και για έναν κατά συρροή δολοφόνο στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των μεγάλων πόλεων. Δεν μπορούν να βγουν έξω στην κοινωνία και να πουν ότι ο πρώτος πρωθυπουργός που κατάφερε μέσα στην μεγαλύτερη κρίση, μέσα σε έναν πόλεμο να μειώσει κατά έξι μονάδες την ανεργία, να μειώσει πάνω από 50 φόρους, να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μιλάνε για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και για «πληθωρισμό Μητσοτάκη».

Δεν μπορούν να πουν λέξη για το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια έχουμε τόσους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ταυτίζουν την υπουργό Παιδείας με μία η οποία κατηγορείται ότι έχει σκοτώσει τα παιδιά της. Αυτοί είναι και το κάνουν συνέχεια. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτούς, εμείς δεν θα πάμε να συγκριθούμε. Εμείς δεν είμαστε ίδιοι.

Σκεφτείτε ότι ένα μήνα κάνουμε τόσο σκληρή αυτοκριτική -επιτρέψτε μου να πω πολύ πιο σκληρή από ό,τι μας αξίζει- για κάτι το οποίο όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν – εκτός από αυτούς που κάνουν πολιτική με την επιστήμη τους – ότι ήταν νόμιμο.

Έχουμε κάνει όλη αυτή τη διαδικασία αυτοκριτικής γιατί έτσι έχει μάθει να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Για κάτι μάλιστα για το οποίο αυτός που ενδιαφέρεται -για να μη νομίζει κανείς ότι αποφεύγουμε να μιλήσουμε- δεν πάει να ενημερωθεί, ενώ έχει κληθεί εδώ και έναν μήνα. Και απολογούμαστε για κάτι το οποίο ο σχετικός νόμος ισχύει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εμείς, λοιπόν, το κάνουμε αυτό γιατί υπάρχουν κάποιες λέξεις στο λεξιλόγιο μας που στο δικό τους δεν υπάρχουν: ευθύνη, ευθιξία, πολιτικό θάρρος. Και ξέρετε κάτι; Δεν δεχόμαστε μαθήματα Δημοκρατίας, ούτε λειτουργίας των θεσμών, από αυτούς που έχουνε δύο υπουργούς κατηγορούμενους στο Ειδικό Δικαστήριο, από αυτούς οι οποίοι ήθελαν να ελέγξουν τους «αρμούς της εξουσίας» για να πάνε παρακάτω, αυτούς που μας απειλούν ότι «η δεύτερη φορά θα ‘ναι αλλιώς».

Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά. Όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί θα το πουν οι Έλληνες πολίτες. Γιατί σε λίγες ημέρες, σε μια βδομάδα περίπου, θα έρθει εδώ ένας Πρωθυπουργός και στο ίδιο βήμα που ένας άλλος θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ «με έναν νόμο και ένα άρθρο», θα καταργούσε τα μνημόνια, το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», θα μιλήσει για έργα, για πάνω από 30 εμβληματικά έργα στη Θεσσαλονίκη.

Όλα αυτά που είπαμε πριν και πολλά περισσότερα. Αλλά κυρίως θα μιλήσει για όραμα. Το όραμα της Ελλάδας του 2030. Αυτό λοιπόν θα ξεκινήσουμε να συζητάμε σήμερα εδώ, από τον Δήμο Ωραιοκάστρου. Όλες οι εκδηλώσεις αν έχετε παρατηρήσει έχουν προγραμματιστεί σε διαφορετικούς Δήμους της Θεσσαλονίκης, σε διαφορετικούς νομούς, φεύγουμε από την λογική των λίγων εκδηλώσεων μόνο στα μεγάλα κέντρα. Γιατί ένας και μόνος είναι ο στόχος: Η επαφή με τους πολίτες. Εσείς είστε η δύναμη μας, ο μόνος τρόπος να είμαστε ψηλά, ο μόνος τρόπος η Ελλάδα να μη γυρίσει ούτε μια στιγμή πίσω. Προχωράμε δυνατά, σας ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου για την τιμή που μας κάνετε με το να βρίσκεστε σήμερα εδώ, να γεμίζετε τα αμφιθέατρα, τους εσωτερικούς και ανοιχτούς χώρους. Πάμε δυνατά, ξεκινάει μια χρονιά που θα μας βγάλει νικητές, θα βγάλει νικήτρια την παράταξή μας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μα πρώτα και πάνω απ’ όλα, θα βγάλει νικήτρια την χώρα μας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ουσιαστική ενίσχυση που έχει λάβει από την Κυβέρνηση η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της συνειδητής επιλογής να προτεραιοποιηθεί η πρόσληψη 1300 μηχανικών, οικονομικών και πληροφορικάριων που θα συνδράμουν το έργο των Δήμων, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 13Κ/2021 που αφορούν στις παραπάνω θέσεις. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπενθυμίζοντας ότι στα τεσσερισήμισι χρόνια διακυβέρνησής του προκήρυξε μόλις μία θέση μηχανικού. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στον φετινό προγραμματισμό προσλήψεων έχει συμπεριληφθεί ένας νέος κύκλος προσλήψεων μηχανικών, οικονομικών και πληροφορικάριων για την περαιτέρω στήριξη των Δήμων καθώς επίσης και η δημιουργία 150 οργανικών θέσεων μηχανικών που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες δόμησης. Τέλος, προανήγγειλε και την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με 1000 προσλήψεις.

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει πράξη το όραμα που συνδυάζει την βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, με στόχο να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε· αυτά είναι τρία ρήματα που διέπουν την καθημερινότητά μας. Στο Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιούμε απαρέγκλιτα το όραμά μας για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας εμπράκτως τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο. Μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, που αποτελεί την οικονομική δύναμη πυρός με προϋπολογισμό 3,5 δις ευρώ, χρηματοδοτούμε εκατοντάδες δράσεις που συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Με το τρίπτυχο Ανάπτυξη, Ανθεκτικότητα, Κυβερνησιμότητα ενδυναμώνουμε την Αυτοδιοίκηση για μια Αυτοδύναμη Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία οικοδομεί μεθοδικά την νέα Ελλάδα του 2030. Μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ανατείλει για όλους τους Έλληνες!».

Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης δήλωσε: «Υλοποιούμε το έργο που μας έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάδειξή της ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους για μια σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσαμε την Τ.Α. με περισσότερα από 5 δις €, σε στρατηγικούς τομείς που συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Εμπιστευόμαστε την Τ.Α. και επενδύουμε στην αναπτυξιακή δυναμική της, ενώ παράλληλα θωρακίζουμε θεσμικά τις αρμοδιότητές της ώστε να λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας τοπικής προόδου και κοινωνικής ευημερίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα στη δίνη της θεσμικής κρίσης, συνέχεια της οικονομικής, η τοπική αυτοδιοίκηση διατήρησε σταθερά υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών σε σύγκριση με άλλους βασικούς πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς. Καίρια σημασία για την επιτυχία του έργου της αυτοδιοίκησης είναι η σχέση ειλικρινούς συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει από τις πιο συγκεντρωτικές δομές μεταξύ των ευρωπαϊκών ηπειρωτικών χωρών στην οργάνωση της δημόσιας διοίκησής. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο αρμοδιότητας για την άσκηση των τοπικών υποθέσεων από τους ΟΤΑ και ο τρόπος που αυτό εφαρμόζεται στην πράξη, η ερμηνεία από τα δύο μέρη των αρχών της επικουρικότητας και της εγγύτητας, δεν πρέπει να γίνονται πεδία αντιπαράθεσης αλλά πεδία συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Με πλήρη επίγνωση και της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Είναι όμως αναγκαία η θεσμική θωράκιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με προσωπικό, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πόρους. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δώσαμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία απλώνοντας ταυτόχρονα, ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά για τους πιο ευάλωτους και υλοποιώντας χιλιάδες έργα σε όλους τομείς, το οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη. Κάθε Διοίκηση μπορεί κινητοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου του που αλλιώς αδρανούν κατακερματισμένες, να θέσουν από κοινού προτεραιότητες για την μοναδική ταυτότητα της κάθε περιοχής ανάλογα με τη φυσιογνωμία της, ενώ παράλληλα παρέχουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες τους άμεσα και σωστά. Γιατί στόχος είναι ένας Δήμος, μια Περιφέρεια που ευημερεί και οι πολίτες ζουν ευτυχισμένοι!»

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, ο βουλευτής και Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Ωραιοκάστρου Κωνσταντίνος Μαρκογιαννης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος, ο πρόεδρος της Διοικούσας ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς, , ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η πρόεδρος ΕΚΔΔΑ Εύη Δραμαλιώτη.

Ο Υφυπουργός ανέφερε χαιρετίζοντας την εκδήλωση: «Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε δίνοντας λύσεις. Σε άριστη συνεργασία με τους Δημάρχους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και τους συλλογικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς για να προχωρήσουν σημαντικά έργα και παρεμβάσεις. Αφήσαμε πίσω τις μέρες που δίχασαν την πόλη σε μεγάλα θέματα όπως για παράδειγμα το μετρό και προχωράμε μπροστά. Και όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός από τις Σέρρες, «Στην γκρίνια και στην υπονόμευση των πολιτικών αντιπάλων μας ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ». Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έβαλε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη του μέλλοντος. Μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε ελκυστικό HUB σημαντικών επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες. Επενδύουν εδώ εταιρείες κολοσσοί όπως η Pfizer, η Deloitte, πρόσφατα η Deutsche Telekom, η Accenture οι οποίες επενδύουν εδώ δείχνοντας εμπιστοσύνη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα περισσότερα από 30 έργα υποδομής δράσεις και επενδύσεις, προδιαγράφουν την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Οργανωτικός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων ΝΔ Μένιος Κορομηλάς.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων Ανδρέας Καρασαρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Λαγκάδα Ιωάννης Ταχματζίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Ιωάννης Δαρδαμανέλης, ο Δήμαρχος Πολύγυρου Στέλιος Βαλιάνος, ο Δήμαρχος Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιάνος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, ο ο πολιτευτής Φάνης Παπάς, ο πρόεδρος ΔΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, η αντιπρόεδρος ΔΥΠΕ Έφη Βασιλειάδου, ο συντονιστής ΑΔΜΘ Σάββας Ιωάννης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας Σερρών Αθανάσιος Μασλαρίνος, ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παναγιώτης Λεμπέσης, ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Νίκος Πατσέας και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή