ΝΔ: «Fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Λαγκάρντ

«Η Κριστίν Λαγκάρντ ουδέποτε είπε ‘ναι’ σε μείωση του ΕΦΚ και πρόκειται για ψευδή και κατασκευασμένη είδηση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

by Times Newsroom

Fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Λαγκάρντ, εντοπίζει το παρατηρητήριο της ΝΔ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, «η Κριστίν Λαγκάρντ ουδέποτε είπε ‘ναι’ σε μείωση του ΕΦΚ και πρόκειται για ψευδή και κατασκευασμένη είδηση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου
«Μέχρι και η Λαγκάρντ λέει «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ουδέποτε είπε «ναι» σε μείωση του ΕΦΚ και πρόκειται για ψευδή και κατασκευασμένη» είδηση.

Παρατίθεται η δήλωση της κ. Λαγκάρντ:

Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, από δημοσιονομική άποψη, θα πρέπει να επικεντρώνονται στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και εφαρμόσιμα για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσκολία σε εκείνα τα νοικοκυριά που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, μια οριζόντια (μείωση) ΦΠΑ δεν αποτελεί το στοχευμένο εργαλείο που συστήνουμε ως πιο ενδεδειγμένο για την ελάφρυνση των πιο ευάλωτων.

Η μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ ‘έκοψε’ τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ αφαιρώντας ολόκληρο το επίμαχο σημείο που αναφέρεται στη γενική μείωση φόρων έτσι ώστε να φαίνεται ότι προκρίνει την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σκοπίμως παραλείφθηκε και από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης το σημείο που η επικεφαλής του ΕΚΤ υποστήριζε ότι μια οριζόντια (μείωση) ΦΠΑ δεν αποτελεί το στοχευμένο εργαλείο που συστήνουμε ως πιο ενδεδειγμένο για την ελάφρυνση των πιο ευάλωτων.

Με μία απλή ανάγνωση ολόκληρης της δήλωσης* της κ. Λαγκάρντ και όχι μόνο των σημείων που επέλεξε να προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ:

• Λέει «ναι» στη λήψη στοχευμένων, βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων, δηλαδή αυτό ακριβώς που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για έξι συνεχόμενους μήνες.

• Λέει ότι μια γενικευμένη μείωση φόρου δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι.

• Από κανένα σημείο της δήλωσής της δεν προκύπτει ότι η μείωση ΕΦΚ είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ε.Ε. που προχώρησαν σε παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Είμαστε, επίσης, η μοναδική χώρα που αξιολογούμε κάθε μήνα τις διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια (μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό ενέργειας).

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας μας».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή