Νέα μέτρα κυβερνοασφάλειας για κινητά τηλέφωνα και “έξυπνα” ρολόγια

Μέτρα για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των ασύρματων συσκευών που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, προωθεί η Ε.Ε.

by Times Newsroom 1

Νέους αυστηρότερους κανόνες με στόχο τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των ασύρματων συσκευών, που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, προωθεί η Ευρώπη. Δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα “έξυπνα” ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και τα ασύρματα παιχνίδια αποτελούν τμήμα της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων, οι κυβερνοαπειλές ενέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για κάθε καταναλωτή.

Η “κατ’ εξουσιοδότηση πράξη”, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλες οι ασύρματες συσκευές είναι ασφαλείς, πριν αρχίσουν να πωλούνται στην αγορά της Ε.Ε. Η πράξη θεσπίζει νέες νομικές απαιτήσεις για τις διασφαλίσεις κυβερνοασφάλειας, τις οποίες οι κατασκευαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την παραγωγή των σχετικών προϊόντων.

Θα προστατεύσει, επίσης, την ιδιωτική ζωή και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών, θα αποτρέψει τους κινδύνους χρηματοοικονομικής απάτης και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των δικτύων επικοινωνίας. Τα μέτρα, που προτείνονται, θα καλύπτουν ασύρματες συσκευές, όπως κινητά, tablets, παιχνίδια και εξοπλισμό παιδικής φροντίδας, όπως συσκευές παρακολούθησης μωρών, καθώς και μια σειρά wearables, όπως “έξυπνα” ρολόγια ή συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης.

Η “κατ’ εξουσιοδότηση πράξη” θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από δίμηνη περίοδο ελέγχου, εφόσον το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο δεν προβάλουν αντιρρήσεις. Μετά την έναρξη ισχύος, οι κατασκευαστές θα έχουν στη διάθεση τους μεταβατική περίοδο 30 μηνών για να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τις νέες νομικές απαιτήσεις.

Αυτό θα δώσει στη βιομηχανία επαρκή χρόνο για να προσαρμόσει τα σχετικά προϊόντα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέες απαιτήσεις, περί τα μέσα του 2024.

Βελτίωση της ανθεκτικότητας

Τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των δικτύων. Οι ασύρματες συσκευές θα πρέπει να ενσωματώνουν κάποια χαρακτηριστικά, ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση βλάβης στα δίκτυα επικοινωνιών και να αποτρέπεται το ενδεχόμενο οι συσκευές να χρησιμοποιούνται για τη διατάραξη της λειτουργικότητας ιστότοπων ή άλλων υπηρεσιών.

Επίσης, τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν στην καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών. Οι ασύρματες συσκευές και τα ασύρματα προϊόντα θα πρέπει να διαθέτουν χαρακτηριστικά, που να εγγυώνται την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών θα αποτελέσει ουσιαστικό στοιχείο της εν λόγω νομοθεσίας. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές θα πρέπει να εφαρμόσουν νέα μέτρα για να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή τη διαβίβαση τους.

Το “πακέτο” των μέτρων στοχεύει, επίσης, στη μείωση του κινδύνου χρηματοοικονομικής απάτης. Οι ασύρματες συσκευές θα πρέπει να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απάτης κατά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών. Για παράδειγμα, θα πρέπει να διασφαλίζουν καλύτερο έλεγχο επαλήθευσης ταυτότητας του χρήστη, ώστε να αποφεύγονται οι δόλιες πληρωμές.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή