Νέο ηχηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

«Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση που αφορούσε τις νέες απειλές του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

by Times Newsroom

Προηγουμένως, Τούρκος ανταποκριτής στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να παγιδεύσει τον εκπρόσωπο Νέντ Πράις για το θέμα των απειλών, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Μετά την ενημέρωση, ο ίδιος ο Νέντ Πράις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στους Έλληνες ανταποκριτές, αναφέροντας το αυτονόητο: ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικα.

Ακολουθεί η ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, συμπεριλαμβανομένης της Hellas Journal, και η απάντηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το θέμα; Είναι ελληνικά αυτά τα νησιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα, που αποδίδονται έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει:

Μπορείτε να αποδώσετε τα ακόλουθα στον Νεντ Πράις, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Επιμένει ο Ερντογάν στα fake news: «H Eλλάδα δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας, δεν είμαστε ίσοι – Θα λογοδοτήσουν»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Παρακολουθούμε τις προβοκατόρικες κινήσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας κάνουν να σπαταλήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ξεχνούν τις μέρες που πανηγύριζαν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς σαν ημέρα της νίκης τους και ακόμα δεν έχουν πληρώσει γι αυτό. Δεν είναι πρόοδος και τίμιο να κρύβεσαι πίσω από άλλους. Η στρατιωτική ανάπτυξη και η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδό μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η ίδια νοοτροπία άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε». Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «εγκλήματα πολέμου».

«Παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές της γειτονικής μας Ελλάδας» συνέχισε, κάνοντας λόγο για προκλήσεις. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «προβοκάτσιες της Ελλάδας», ενώ υπενθύμισε το «τίμημα που πλήρωσε» η χώρα μας, «πριν από έναν αιώνα».

«Όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση»

Ακόμα, σημείωσε προκλητικά πως «όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στον δικό τους λαό».

«Η στρατιωτική απόβαση που αποτελεί κατοχή σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να ενοχλεί τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Απειλούν στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Αυτή την ταινία την είδαμε στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Άγκυρα: «Βάλτε τέλος στη στρατιωτικοποίηση των νησιών»

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu αλλά και αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την Άγκυρα να ζητεί από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις «παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς σε αυτά».

Tην Κυριακή, η τουρκική πλευρά δημοσίευσε εικόνες από drone που -κατά την Άγκυρα- δείχνουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τη Λέσβο και τη Σάμο.

Άμεση απάντηση της Αθήνας: «Δεν απειλούμε εμείς με casus belli»

Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε δε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή