Νέο παραλήρημα Τσελίκ με βολές κατά Ελλάδας μέσω… Γαλλίας

Σε Νιγηρία & Ανγκόλα ο Νίκος Δένδιας

by Times Newsroom

Στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της αφρικανικής ηπείρου προσβλέπει η Αθήνα, με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια σε Νιγηρία και Ανγκόλα, μια στρατηγική επιλογή, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει την εμπρηστική της ρητορική, με τον Ομέρ Τσελίκ να μιλάει για τουρκικά δικαιώματα στα κατεχόμενα.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, αυτή τη φορά με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθεται στην Ελλάδα μέσω Γαλλίας, κατηγορώντας τον πρόεδρο Μακρόν και κάνοντας λόγο για τουρκικά δικαιώματα στην αποκαλούμενη «Βόρεια Κύπρο».

«Τι να κάνουμε κ. Μακρόν, για να μας θεωρήσεις πολιτισμένους πρέπει να παρατήσουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο; Μόνο ένα πράγμα καταλαβαίνει ο κ. Μακρόν. Αν υποστηρίξεις την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα είσαι πολιτισμένος» είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Απαντώντας στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε ότι η Αθήνα εδράζεται στη διπλωματία και τη διεύρυνση των συμμαχιών της.

«Είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και πάντοτε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις οποιεσδήποτε απειλές, είτε αυτές είναι ρητορικές είτε ο,τιδήποτε άλλο» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, συνεχίζεται συστηματικά η διεύρυνση της διπλωματικής επιρροής της Αθήνας και στην Υποσαχάρια Αφρική, με τον Νίκο Δένδια να επισκέπτεται τη Νιγηρία, μια από τις ισχυρότερες χώρες της περιοχής. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Νιγηριανό ομόλογό του, υπογραμμίζοντας την προσήλωση των δύο πλευρών στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

«Συμμετέχουμε αμφότερες οι χώρες εδώ και δεκαετίας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (…) και θα είμαστε ευτυχείς να συνεργαστούμε με την Νιγηρία στην περαιτέρω υποστήριξη αυτών των αρχών διεθνώς, ειδικά όσον αφορά την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαμε την υποστήριξη της Ελλάδας και αντιστρόφως κι εμείς υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε μια σειρά θεμάτων για τα οποία η Ελλάδα δείχνει ενδιαφέρον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας, Τζέφρι Ονεγιάμα.

Η Ελλάδα δώρισε περισσότερα από 900.000 εμβόλια στη νιγηριανή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε παραλλήλως τις προοπτικές της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς στην αφρικανική χώρα δραστηριοποιείται μεγάλη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

«Μπορούμε λοιπόν πάνω στη στέρεα αυτή βάση να στήσουμε μια στενή συνεργασία που θα βοηθήσει και τη Νιγηρία και την πατρίδα μας να αναπτυχθεί πέρα από τα όριά της» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Αντιπρόεδρο της Νιγηρίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε εμπόριο, επενδύσεις, μεταφορές και τουρισμό, καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην Υποσαχάρια Αφρική.

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει το ταξίδι του στην Υποσαχάρια Αφρική με δεύτερο σταθμό την Ανγκόλα.

  • Αποστολή: Κατερίνα Φρύσσα
  • Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή