Νερό: Θα…ξεμείνουμε αν δεν λάβουμε μέτρα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Δεν θα έχουμε στάλα νερό να πιούμε, αν δεν λάβουμε άμεσα και σοβαρά μέτρα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ - και αυτό αφορά όλες τις χώρες, ακόμα και όσες αποκαλούμε «ανεπτυγμένες».

by Times Newsroom

Το ζήτημα της λειψυδρίας ενδέχεται να να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, καθώς η αυξημένη ζήτηση νερού και οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ασκούν τεράστια πίεση στους υδάτινους πόρους, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 40 χρόνια, η κατανάλωση του νερού αυξάνεται κατά περίπου 1%, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και των αλλαγών στην κατανάλωση, όπως επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη των Υδάτων.

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί, από τα σχεδόν 930 εκατομμύρια που ήταν το 2016 στα έως και 2,4 δισεκατομμύρια, αποκαλύπτει η μελέτη.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση νερού στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 80%, έως το 2050.

«Εάν καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της λειψυδρίας, θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», υπογραμμίζει ο Ρίτσαρντ Κόνορ, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.

Με βάση τα πορίσματα της μελέτης, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού διαμένει σε χώρες που υπάρχει ήδη μεγάλη κρίση ύδρευσης.

Ο Κόνορ υποστηρίζει ότι η εποχική λειψυδρία θα ενταθεί σε περιοχές που το νερό είναι σήμερα άφθονο, μεταξύ άλλων στην Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής.

Επιπλέον, η λειψυδρία θα επιδεινωθεί στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως οι ακραίες και παρατεταμένες ξηρασίες, πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στο οικοσύστημα, με δυνητικά «τρομερές συνέπειες» για το φυτικό και το ζωικό βασίλειο.

Τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη διεθνή συνεργασία προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις για το νερό, οι συντάκτες της μελέτης του ΟΗΕ καλούν τις χώρες να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες τους.

«Ο έλεγχος των πλημμυρών και της ρύπανσης, η ανταλλαγή δεδομένων και οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω συνεργασία και αύξηση των κεφαλαίων για το νερό», υπογραμμίζει επικεφαλής της έρευνας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή