New Alphabet School | Διαδραστικές αναγνώσεις, εργαστήρια, συζητήσεις

by Times Newsroom 1

Πε, 24.06.2021 – Σα, 26.06.2021

Αίθριο Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16 | 106 72 Αθήνα

#ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΣΗ

Πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σήμερα οι διαδικασίες της αυτο-οργανωμένης συλλογικής παραγωγής; Ποια η επιρροή της στις δημόσιες πρακτικές κοινωνικού αυτοσχεδιασμού; Και ποιο αποτέλεσμα θα είχε η θεσμοποίησή της στη δημιουργία θεσμών διαφορετικού χαρακτήρα; Για τη νέα έκδοση του New Alphabet School έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι με θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις. Σκοπός τους είναι να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της έννοιας της θεσμοποίησης: συγκεκριμένα ως μιας διαδικασίας που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, που είναι φευγαλέα και εξελίσσεται συνεχώς, που αλληλεπιδρά με δομές οι οποίες αναπτύσσονται εδώ και τώρα. Στο βιβλίο Jetzt της «Αόρατης Επιτροπής» (Unsichtbares Komitee), που κυκλοφόρησε το 2017, υποστηρίζεται ότι η πραγματικότητά μας χρειάζεται μορφές, όχι θεσμούς. Άλλωστε, καθετί ζωντανό δεν είναι παρά μορφή και διάδραση μορφών. Πώς θέλουμε επομένως να αρχίσουμε να μελετάμε αυτήν τη διαδικασία; Πώς θα μάθουμε να κατανοούμε τη συνεχή ροή μετάλλαξης και επαναπροσδιορισμού που χαρακτηρίζει τις μορφές κοινωνικού αυτοσχεδιασμού; Φαίνεται πως από τη ροή αυτή προκύπτουν ιδέες μιας αξιοβίωτης ζωής.

Την πρώτη μέρα του δημόσιου προγράμματος εκδηλώσεων, που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου, το New Alphabet School υποδέχεται τους συγγραφείς Fred Moten και Stefano Harney. Οι δύο συγγραφείς θα τοποθετηθούν στην κοινή τους παρουσίαση επί της θεσμοποίησης και της σχέση της με τα λεγόμενα Undercommons. Θα μιλήσουν επίσης για το έργο τους και για το βιβλίο τους με τίτλο All Incomplete, που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Ruangrupa, που εκπροσωπείται από τον Farid Rakun, θα δώσει μαζί με την Andrea Linnenkohl, μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας της documenta 15, μια διαδραστική διάλεξη στην οποία θα εξεταστούν διάφορες πτυχές της θεσμοποίησης – συγκεκριμένα, με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα από την πρακτική εμπειρία και τη δουλειά της κολεκτίβας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Goethe-Institut Athen. Οι διαλέξεις θα μεταδοθούν εν μέρει και ζωντανά.

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ – ΜEΡΑ 1 | ΠΕΜΠΤΗ, 24/06 (Αίθριο, Goethe-Institut Athen, Δήλωση Συμμετοχής μέσω iris.asimakopoulou@goethe.de)

19.00  Χαιρετισμός
19.15  Εναρκτήρια ομιλία με θέμα τη «θεσμοποίηση»,
από την Γκίγκη Αργυροπούλου και τον   Κώστα Τζημούλη (Eight
Collective)
19.30  lumbung: A Study Case on Relations / ​Διάλεξη της κολεκτίβας
ruangrupa*
20.15  Συζήτηση του Fred Moten** με τον Stefano Harney
21.00  Συζήτηση με τους Stefano Harney, Fred Moten** και ruangrupa** – τη
συζήτηση θα συντονίσει η Γκίγκη Αργυροπούλου

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε και μέσω live stream στο facebook.

* η συζήτηση θα προηχογραφηθεί
** συμμετοχή στη συζήτηση διαδικτυακά μέσω ζωντανής μετάδοσης

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ – ΜEΡΑ 2 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25/06 (Eight Collective, Πολυτεχνείου 8, 104 33 Αθήνα, Δήλωση Συμμετοχής μέσω HKW)

10.00  Εργαστήρια
15.00  Εργαστήρια
19.30  Περφόρμανς και προβολές στο Eight Collective, Πολυτεχνείου 8,
104 33 Αθήνα

Αναλυτικό Πρόγραμμα 

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ – ΜEΡΑ 3 | ΣΑΒΒΑΤΟ, 26/06 (Eight Collective, Πολυτεχνείου 8, 104 33 Αθήνα, Δήλωση Συμμετοχής μέσω HKW)

10.00  Εργαστήρια
15.00  Εργαστήρια
19.30  Προβολές ταινιών και συζητήσεις

Αναλυτικό Πρόγραμμα 

Το New Alphabet School είναι ένα εγχείρημα του Haus der Kulturen der Welt στο Βερολίνο. Η σειρά εκδηλώσεων για το θέμα της θεσμοποίησης που αναγγέλλεται εδώ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Eight-Collective και το Goethe-Institut Athen.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μέτρα προστασίας COVID-19:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, παρακαλούμε να φοράτε μάσκα και να τηρείτε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας (1,5 – 2 μέτρα).

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας της υγείας θα βρείτε στη σελίδα μας εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή